Pinkpop: Wanneer begint de grote toekomst van The Kooks?

Vooral nieuwste single maakt benieuwd naar vierde album

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Bart Notermans ,

The Kooks staat voor de derde keer op Pinkpop en daar is een goede reden voor. De Britse band rond krullenbol Luke Pritchard komt over enkele maanden met het vierde album, eerder dit jaar verschenen al een EP en twee singles. Live draaien ze nog grotendeels op oud materiaal, vooral van de acht jaar geleden verschenen eerste plaat.

HET CONCERT:

The Kooks, Pinkpop, Mainstage, zondag 8 juni 2014

DE ACT:

Opwindende springerige Britrock van vier lads uit Brighton, die zeker vanaf debuutalbum Inside In/Inside Out (2006) een grote toekomst toegedicht werden. De volgende rakettrap bleek echter lastiger. Opeens was daar dit jaar de Down EP met gelijknamige funky single. In mei gevolgd door die heerlijke tweede single Around Town, met orkestrale, meeslepende zang, die aan The Black Keys doet denken. Een nummer dat de hoop doet herleven dat de Brighton boys nog eens zo'n fijne plaat als Inside In/Inside Out maken. In september zullen we het weten, als vierde langspeler Listen verschijnt, de eerste zonder de oorspronkelijke drummer Paul Garred.

HET NUMMER:

De band zet als tweede Ooh La in, nog altijd een heel geslaagd popliedje. Met Eddie’s Gun, Sofa Song, She Moves in Her Own Way en de sterke afsluiter Naïve komen bijna alle singles van Inside In/Inside Out voorbij, maar het supercatchy en lichtvoetige Ooh La komt het sterkst over het voetlicht.

HET MOMENT:

"This is my favorite song," verklapt Luke Pritchard aan het publiek. Het betreft Around Town, de bijzonder geslaagde tweede single van de aanstaande plaat. Die is raak hoor. Verdomd goed nummer en een instant publieksfavoriet. Nu nog een Stones-achtig koor erbij voor die backing zang. Daarna dreigt de set alsnog te doven als de spreekwoordelijke nachtkaars.

HET PUBLIEK:

Het veld voor de Mainstage is totaal volgestroomd voor The Kooks. Lekker met z'n allen bakken op de snikhete weide, waar zich lange rijen beginnen te vormen voor het waterverstrekkingspunt, maar zoals Jan Smeets al zei: die hoosbui vanochtend was helemaal gratis. En lekker met z'n allen naar The Kooks kijken. De Britten hebben er een handje van nummers uptempo te beginnen en dan in te laten zakken, en zo ziet de publieksrespons er ook uit. De respons op de vraag "How are you doing?" is veelzeggend, het kwartje valt en Pritchard besluit maar eens over het podium te snellen. Hij moet er harder voor werken. Het lukt wel om het publiek mee te laten klappen, maar om tot de geluidstoren (het ijkpunt voor Pinkpoppublieksmetingen) te komen heb je klappers als Naïve nodig. Met dat niveau worden we niet verwend.

HET OORDEEL:

Eerst Chef'Special dan The Kooks is natuurlijk een beetje 'n kip-of-het-eiverhaal. Pinkpop gaat in ieder geval harder op de Nederlanders dan op het brouwsel waarmee de Britten de neutrale bezoekers maar mondjesmaat vermaken. Dat moet te denken geven, met het nieuwe album in aantocht. Van het nieuwe materiaal mag naast het uitstekende Around Town ook de met funky beats opgeleukte opener Down er zijn, verder beklijven Bad Habit en Westside (drijvend op synths, dancebeats en Prince-gilletjes) niet echt. The Kooks is nog altijd een goede en sympathieke band met een bovengemiddeld repertoire, maar we zien ze ook met dit album en vooral deze liveshow niet doorgroeien naar het niveau Arctic Monkeys. Zoals ze eigenlijk al sinds de gelijktijdige release van beide debuutalbums bij hun landgenoten in de schaduw staan.

DE FOTO: