Pinkpop: Rauwe trukendoos van North Mississippi Allstars

Bluesy marskramers trekken alle registers open

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

Wellicht heeft u nog nooit van North Mississippi Allstars gehoord. Dat geeft niet: het trio doorgewinterde bluesrockers tourt met Robert Plant en kwam zo ook op Pinkpop terecht. Denk aan pure Delta blues, rammelend, vuig en lo-fi gespeeld op de veranda in Mississippi.

HET CONCERT:

North Mississippi Allstars, Pinkpop 3FM Stage, zondag 8 juni 2014

DE ACT:

North Mississippi Allstars bestaat uit de broers Luther (gitaar, zang) en Cody Dickinson (drums, keyboards, wasbord) en bassist Chris Chew. Ze spelen dus Delta blues, rock-'n-roll, lekker smerig en opzwepend. In de losse R.L. Burnside-stijl. Diens zoon Duwayne Burnside speelde nog een tijd tweede gitaar in de NMA. Het trio is zeer ervaren; Luther Dickinson speelde onder meer als lead-gitarist van The Black Crowes en het trio was backing band voor John Hiatt. Luther bespeelt normaal ook nog een 'lowebow', een houten sigarendoos die met gitaarsnaren bespannen is. Een instrument dat bluesmuzikanten in de zuidelijke VS al sinds 1800 zelf thuis bouwen.

HET NUMMER:

De setlist telt in de regel veel covers, vooral van R.L. Burnside, maar ook andere blueshelden Muddy Waters, Ry Cooder, Mississippi Fred McDowell en Junior Kimbrough kunnen op een bewerking rekenen. Denk je net dat NMA toch niet zo messcherp en rauw als op plaat van het podium knalt... komen ze met een heerlijk bluesy slot met wederom twee nummers van R.L. Burnside; eerst Going Down South en dan Snake Drive (ook door Clapton gecoverd) met die hardrockriff en Hendrix-versnelling en jam. Dan lijkt het even stil te vallen, maar starten ze Snake Drive door. Geweldig nummer met die rauwe gitaar, de shaker, de zware bassdrum en het repeterende 'don't you let my baby ride' (3x). Luther bespeelt zijn gitaar zo freaky dat het klinkt alsof er een scratcher aan het werk was.

HET MOMENT:

Zo! Die elektrische wasbordsolo is psychedelisch, bij de start van Rollin' and Tumblin' (Muddy Waters-cover van het nieuwe album World Boogie Is Coming). Cody Dickinson hangt het bord om zijn nek en bespeelt het met vingerhoedjes. Het doet een beetje aan (het effectbejag van) de pakken van Cesar Zuiderwijk denken. De lowebow is vandaag niet mee, we moeten het met de bottleneck doen en een besnaard conservenblik dat ook als microfoon dienst doet. Mooi arsenaal wel.


OOK OPMERKELIJK:

Bij Granny Does Your Dog Bite trekken ze alledrie met trom omgehangen het publiek door. Drum circle! Daar halen ze nog wat trucjes en the crowd goes wild. En klapt.

HET PUBLIEK:

Klappen en wild doen dus. Begint gelaten met openingsact in het zonnetje, maar de waardering groeit met het optreden.

HET OORDEEL:

Natuurlijk staat North Mississippi Allstars vooral op Pinkpop omdat ze deze tour Robert Plant and the Sensational Space Shifters supporten. We hebben ook wel eens een betere zanger gehoord, een echte bluesstrot is donker, doorrookt en kapot. Dit is meer het halve werk, maar met het instrumentarium, de trukendoos en vooral het samenspel vormt die rauwe Delta blues toch een heerlijk begin van de Pinkpop-zondag. Pak ook de platen van het trio er eens bij, of beter: de veel te laat ontdekte catalogus van R.L. Burnside.

DE FOTO: