Opwarmen voor Lowlands: 10 dingen die je niet had willen weten over Fred Durst

Limp Bizkit, de band you love to hate, komt na Pinkpop 2014 ook naar Lowlands

Timo Pisart ,

Jawel: Limp Bizkit en professioneel douchebag Fred Durst komen ook naar Lowlands 2015. Eerder schreven we in aanloop naar Pinkpop 2014 dit artikel over Fred Durst en zijn mannen. In 2001 werden ze nog als gouden tip naar Landgraaf gehaald, midden in de hype van Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water (2000). De plaat stond vol met arrogante nu-metal en onzinrap en ging in de eerste week een dikke miljoen keer over de toonbank in Amerika. Eerlijk waar, sindsdien ging het bergafwaarts, en is alle bullshit rondom Limp Bizkit noemenswaardiger én schrikbarender dan de muziek die ze daarna uit hun chocolade-zeester hebben geperst. Tien dingen die je niet had willen weten van Fred Durst.

1. Fred Durst regisseerde twee weinig succesvolle films
Tussen een paar weinig succesvolle platen door, ging Durst het afgelopen decennium ook aan de haal met het medium film. Hij regisseerde de meeste videoclips van Limp Bizkit én maar liefst twee langspeelfilms: The Longshots, over het allereerste meisje dat in het Pop Warner-football-toernooi speelde, met een glansrol voor Ice Cube. En The Education Of Charlie Banks, een coming-of-age-film met de hoofdrol voor een piepjonge Jesse Eisenberg. Geen onverdeeld succes: kostte het regiedebuut van Durst maar liefst 5 miljoen dollar, de box office-omzet bleef steken op 15 duizend dollar. Ook artistiek waren de films allerminst een succes: Charlie Banks scoort een magere 45% op Rotten Tomatoes. Sorry, Fred.

2. Fred Durst lekte een sex-tape
Toch heeft Fred Durst tenminste één film gemaakt die enig succes heeft geoogst. Jawel, in februari 2005 dook plotsklaps een drie minuten durende sextape op op het internet (NIET KLIKKEN, MAAR HIER KUN JE HEM KIJKEN), vlak voor het al even ongeïnspireerde album The Unquestionable Truth (Part 1). Hij heeft de pornosites voor miljoenenbedragen aangeklaagd, terwijl hij de tape naar verluid zélf lekte. De belangrijkste vraag: is hij legit? Ja, het is 'm echt. Bovenaan dit artikel zie je het gezicht van Fred Durst vlak voor het moment suprème. Je hoort 'm nog net niet neuriën dat hij het inderdaad allemaal voor de nookie deed. Excuus, hopelijk weet je hem weer van je netvlies te krijgen.

3. (No) nookie met Britney Spears
En nu we het toch over de nookie hebben: Fred Durst schept er al jaren op dat hij Britney Spears ooit zou hebben geschaakt, hoewel zij het al die jaren heeft ontkend. Zijn kant van het verhaal: ze vroeg hem in 2003 om materiaal voor haar nieuwe album te schrijven (kun je nagaan hoe dat moet hebben geklonken?!), wat uitmondde in een romantische fling. Hij noemde het tot treurens toe in interviews, waarop Britney reageerde dat ze Fred ámper kende. Tja, Durst weet niet van wijken en gaat er zelfs nu nog prat op: in de laatste Limp Bizkit-single Ready To Go introduceert hij zichzelf zowaar als "You know, the one to have Britney drop it to her knees". Sneu.

4. Dis naar Wes Borland, de gitarist die wél muzikaal spannende dingen doet
Wat vóór Limp Bizkit spreekt: de rol van gitarist Wes Borland, die met zijn zevensnarige Ibanez-gitaar verantwoordelijk is voor de zwaardere riffs van de band en een enkele exotische solo. Met de band Big Dumb Face maakte Borland ondertussen een bizarre, absurdistische cultplaat die heen en weer schoot tussen fusion, black metal, country en heliumstemmetjes. Omdat Limp Bizkit niet meer uitdagend genoeg was - we kunnen ons er iets bij voorstellen - stapte Borland tijdelijk op. De reactie van Fred Durst was vanzelfsprekend weinig begripvol. Hij vatte het samen in het tenenkrommend slechte Unacceptable Interlude: "MANIPULATING LIKE A CROOK WHO'S ARRESTABLE. IT'S UNACCEPTABLE. FUCKING UNACCEPTABLE!"

5. De grote coverparade
Toen de bankrekening van Borland leeg raakte, keerde hij weer terug bij Limp Bizkit. Ook hij is dus te zien op Pinkpop, en verwacht daar vooral de grote coverparade die ze het afgelopen jaar integreerden in hun setlists. Wat zoal te verwachten in Landgraaf? Dat wil je echt niet weten. Welcome To The Jungle van Guns 'n Roses, George Michael's Faith, de riff van Master of Puppets, Heart Shaped Box en Smells Like Teen Spirit van Nirvana, en liedjes van Tom Hanks (?!) en Rage Against The Machine. Zelfs Stayin' Alive van The Bee Gees wordt regelmatig gespeeld. 

6. Officieel t-shirt: I fucking hate Limp Bizkit
Zijn we te negatief? Fred Durst wíl gehaat worden, hij roept het expliciet op tijdens shows, hij noemde zichzelf in de laatste single nog 'Freddy D, public enemy', en hij heeft een contract getekend bij CBS voor een sitcom genaamd Douchebag. En wat staat er tussen de officiële merchandise van de band, op verzoek van mr. Durst himself? Dit shirt: I fucking hate Limp Bizkit. Ja, dan roep je het over jezelf af.

7. Beefs met Eminem, Nine Inch Nails en Creed
Dat haatzaaien gaat Fred Durst in ieder geval alleraardigst af: in 2012 plaatste SPIN Limp Bizkit op de tweede plek van de 30 meest-gehate bands uit de pophistorie, net achter Milli Vanilli. En dan zijn er nog de beefs met beroemde muzikanten. Eminem noemt Fred Durst een stel jankende schoolmeisjes op de track Girls. Nadat Limp Bizkit tekst leende van Nine Inch Nails stelde Trent Reznor in de Rolling Stone: "Let Fred Durst surf a piece of plywood up my ass." Godbetert, zelfs de zanger van Creed droeg een steentje bij door Fred Durst een gesigneerd anger-management-boek cadeau te doen.

8. Limp Bizkit profiteerde van Napster
Piraterij? Metallica was tegen, Dr. Dre was tegen, Christina Aguilera was tegen, Blink-182 was tegen, en vele artiesten beweerden hun inkomsten dramatisch te zien slinken door illegale download-software. Fred Durst pakte het slimmer aan, en liet in 2000 een uitgebreide, gratis toegankelijke tour sponsoren door de controversiële dienst Napster, naar verluidt voor 2 miljoen dollar. Marketingstunt of visie? In ieder geval razend slim, werd toentertijd opgetekend uit de mond van een anonieme platenbaas. Limp Bizkit positioneerde zichzelf niet aan de kant van de grote maatschappijen, maar aan de kant van de kids die downloaden.

9. Woodstock '99
Het absolute dieptepunt van de carrière Limp Bizkit lag een jaar eerder: rond Woodstock '99, het festival waar maar liefst 60 bezoekers werden opgenomen in het ziekenhuis door massale vechtpartijen, vandalisme, brandstichting en diefstal. MTV noemde het "Apocalypse Woodstock". "You want the worst? You'll get the worst", zo werd Limp Bizkit aangekondigd, en Fred Durst gooide olie op het vuur van het agressieve publiek. Nadat de organisatoren hem verzochten zijn toehoorders te sussen, schreeuwde hij: "I don't think you should mellow out. Mellowing out? That's what Alanis Morrissette just had you motherfuckers do. Birkenstock rock, y'all. This is 1999, motherfucker! Take your Birkenstocks and stick them up your fucking ass!"

10. Waarom heette het album ook alweer Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water?
Drie keer raden naar welke lichaamsholte de Chocolate Starfish verwijst. Inderdaad, naar het achterste van Fred Durst. De stomste albumtitel óóit, en precies de plek waar hij de hoes ook mag stoppen.

Nog zin om bij Limp Bizkit te gaan kijken op Pinkpop 2014? De band speelt zondag 8 juni om 14:15 in de 3FM-tent. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de zondag.