Pinkpop: Metallica Rides The Lightning

"Just a little water"

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

De programmering van de 'Pinkpop Metal Maandag' is ook het succes van de package deals en het gezamenlijk inkopen; naast Mastodon, Rob Zombie en Avenged Sevenfold stond ook Metallica op Rock Am Ring. Sterker; ze sloten gisternacht in Duitsland de Mainstage af met een show van 22.00-0.50 uur. Zoveel podiumtijd krijgen ze in Landgraaf niet, want door het hevige onweer begint Metallica een vol uur later. Dat ze vervolgens nog ruim twee uur wisten te klokken is een dikke pluim waard, voor de band èn voor de organisatie.

HET CONCERT:

Metallica, Pinkpop, Mainstage, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Sinds begin jaren '80 levert Metallica thrash en heavy metal-albums af; negen studio-albums plus vier live-platen om precies te zijn, die bij elkaar ruim 120 miljoen keer de kassa deden rinkelen. Daarmee is Metallica commercieel een van de meest succesvolle bands ooit. Vergeet de cijfertjes maar weer; albums als debuut Kill 'Em All, Master of Puppets en ...And Justice for All zijn stuk voor stuk legendarisch en zeer invloedrijk op (heavy) metal en hardrock. Frontman James Hetfield en drummer Lars Ulrich zijn al sinds 1981 van de partij, Kirk Hammett pakte in 1983 de lead-gitaar over van Dave Mustaine (die Megadeth begon) en bassist Robert Trujillo doet ook alweer elf jaar mee. Metallica komt de fans (door Hetfield 'the family' genoemd) op deze tour tegemoet, want je mag verzoekjes indienen. Metallica by Request is de afsluiter van de 45e Pinkpop-editie 

HET NUMMER:

Niet zo eenvoudig in een setlist van achttien nummers die louter klassiekers telt. Het genadeloze Enter Sandman dan maar, waarmee ze de reguliere set afsluiten? Of The Unforgiven, waar meer zeggingskracht en gevoel in zit? Of toch Master Of Puppets, waarin Hetfield enorm staat te brullen en showen, waarna een symfonische en instrumentale doorstart volgt? Of juist het vurige en bijzonder meeslepend gepresenteerde For Whom The Bell Tolls? Zou allemaal kunnen. Maar laten we kiezen voor de bitter harde afsluiter Seek and Destroy, de laatste van de drie nummers tellende toegift, waarmee de set net zo straf eindigt als die ruim twee uur eerder begon. En waarmee band en publiek laten zien verre van uitgeblust te zijn.

HET MOMENT:

Het onbetwiste moment was toen we hoorden dat het afsluitende optreden überhaupt doorging en er geen ongelukken gebeurd leken. Het was al angstaanjagend om de donderwolken over het terrein te zien trekken, terwijl bezoekers een veilig heenkomen zochten in de stromende regen. De ontruiming van Camping A en delen van het veld deden het ergste vrezen. En dat terwijl Eric Corton vanaf het podium druk doende was het publiek te coachen en tot rust te manen. Respect daarvoor.

Dan de opluchting als daar opeens 's werelds grootste metalband staat te spelen alsof er helemaal niks aan de hand is. Bizar. Klokslag 22.00 uur openen ze met het geplande Battery. Zonder enig omhaal wordt ook Master of Puppets gespeeld. Het lijkt te surrealistisch dat Metallica zonder een woord aan het voorafgaande vuil te maken precies dezelfde set als een dag eerder neerzet, maar daar komt toch echt ook Welcome Home (Sanitarium), niet bepaald hun sterkste troef. Daarna blikt Hetfield toch even terug. "Just a little water right? You can survive that. We're all survivors here." Het past ook wel bij de band, die no-nonsense, niet lullen-maar-poetsen houding. Nog toepasselijker is dat dan Ride The Lightning volgt.

OOK OPMERKELIJK:

Jos is de man vandaag. Hij is de eerste fan die vanwege Metallica by request in Landgraaf het podium mag bestijgen. The lucky fan (uit Deurne) is vlotgebekt. Als Hetfield hem vraagt of hij nerveus is, ontkent hij resoluut en dat blijkt terecht. Jos stelt voor om die ene single van the Black Album te spelen, "wel allemaal meezingen he!" en zet dan zelfverzekerd Sad But True in. Jos is een baas, zoveel is zeker.

HET PUBLIEK:

Code rood, onweer of niet; de voormalige Draf- en Renbaan staat ramvol met mensen die het gros van de setlist uit volle borst mee kunnen brullen. Dat doen ze ook vanaf opener Battery en wel met de vuisten in de lucht. Als Hetfield zegt: "Ok, I need your help now" slaat iedereen op commando nog eens met de knuisten en roept "Hey hey hey...". De grote frontman slaat het allemaal goedkeurend gade en na het massaal meegezongen Wherever I May Roam complimenteert hij het Pinkpop-publiek: "Most excellent singing out there. Been warming up all weekend alright?" Dat 'beetje water' heeft deze toeschouwers er inderdaad niet onder gekregen. 

HET OORDEEL:

De show van Metallica als afsluiter van Pinkpop 2008 moet heel erg goed zijn geweest. Daar was ik niet bij, maar ik kan me niet voorstellen dat deze totaalmetaalervaring veel aan kracht ingeboet heeft. Of dat deze songs vroeger veel beter klonken. Natuurlijk zijn de Stones en hun repertoire legendarisch, maar doe het Metallica maar eens na: drie decennia aan materiaal zo strak opdienen. De heren zijn ook niet meer de jongste, maar nog prima in staat alles zelf te spelen/zingen en over alle delen van dit XL podium te snellen. Hun werk klinkt nog altijd zoals het toen deed. Dat kun je niet gedateerd noemen, dat kun je alleen typisch Metallica noemen. Ok, er zitten wat onnodig lange stukken in de show, vooral qua solo's, maar als geheel is het een uitstekende afsluiter van Pinkpop 2014. Metallica speelt deze tour ook een nieuw nummer, Lords of Summer, dat goed past binnen het repertoire. En vergeleken met Duitsland een dag eerder kregen we wel Wherever I May Roam en niet St. Anger mee. Dubbel boffen.

Ondanks de extra lading die de show vandaag meekreeg, moeten we ook weer niet overdrijven. Metallica was goed, oerdegelijk zelfs, maar niet legendarisch. Wel drie keer zo goed als een Green Day slotshow en met Metallica By Request leveren ze op maat, ook onder deze omstandigheden. Toch zal iedereen de komende jaren vooral de combinatie met het noodweer bijblijven.  

Setlist
1. Battery
2. Master of Puppets
3. Welcome Home (Sanitarium)
4. Ride the Lightning
5. The Unforgiven
6. Lords of Summer
7. Wherever I May Roam
8. Sad but True
9. Fade to Black
10. ...And Justice for All
11. One
12. For Whom the Bell Tolls
13. Whiskey in the Jar
14. Nothing Else Matters
15. Enter Sandman

Toegift
16. Fuel
17. Creeping Death
18. Seek & Destroy

DE FOTO: