Pinkpop: Zweet op de vloer bij Kraantje Pappie

Feestje komt pas laat op gang

door Stan Steeghs, foto's Jelmer de Haas ,

Je zou hem als hoofdact van het vierde podium kunnen bestempelen. Kraantje Pappie is een van de populairste Nederlandse hiphoppers op het moment. Voor het eerst is de tent te klein en staan er bij aanvang veel mensen buiten de tent. De omstandigheden lijken ideaal voor een heel groot feest.

HET CONCERT:

Kraantje Pappie, Pinkpop Stage 4, maandag 9 juni 2014


DE ACT:

Achter de draaitafels staat een gespannen Nitty Wow, het broertje van Kraantje. De beats zijn geproduceerd door Nightwatch (beter bekend als Noisia) en zitten vol verschillende stijlen. Vandaag wordt Kraantje het grootste gedeelte van de show bijgestaan door rapper Fiddox en daardoor lijkt het af en toe of het duo van The Opposites op de planken staat. Kraantje Pappie heeft een herkenbare manier van rappen. Zijn teksten springen alle kanten op. In enkele songs zit persoonlijke, gemeende emotie, maar het partygehalte voert de boventoon.

HET NUMMER:

Waar Is Kraan?, het hitje dat iedereen kent wordt van voor tot achter meegezongen.  


HET MOMENT:

In Vorm (Feestie) breekt het ijs, want het publiek gaat massaal hand in hand van links naar rechts. Eindelijk is het echt groot feest op het vierde podium. 


HET PUBLIEK:

Het publiek heeft wel behoefte aan wat feest en komt duidelijk voor de hitjes. We moeten lang wachten voordat het los kan gaan. Driekwart van de show staat vrijwel iedereen te wachten en er is dan ook weinig spektakel. Maar op een gegeven moment slaat het om en krijgt iedereen zijn zin. 

HET OORDEEL:

De Groningse rapper moet het hebben van de hits van debuutalbum Crane. Nummers van opvolger Crane II slaan niet aan. Driekwart van de show is tam en sommige mensen besluiten Stage 4 de rug toe te keren. Zij krijgen ongelijk. Hoewel Kraantje Pappie niet in topvorm is, wordt in het laatste gedeelte de tent op zijn kop gezet. Groot minpunt is het twee keer spelen van hitje Feesttent. Dat je dit nummer twee keer speelt in een tent op de lokale kermis is prima, maar op een festival als Pinkpop moet je dat niet doen. Desondanks blijkt Kraantje Pappie de perfecte afsluiter, want Joost van Bellen treedt niet meer aan in verband met de aankomende storm. Volgend jaar graag wat meer hiphop op Pinkpop.

DE FOTO: