Pinkpop: Kodaline kleurt netjes binnen de lijntjes

Vrij overbodige reprise van vorig jaar

Door Menno Visser, foto's Bart Notermans ,

Het is een reële mogelijkheid: je vriendin parkeren op een 3FM-matje voor de 3FM Stage. Onder het mom van: "Schat, na Jett Rebel komen hier voor jou achtereenvolgens Kodaline, Stromae, Jake Bugg en Arcade Fire. Wanneer Metallica begint, kom ik je wel weer halen. Nou doei, ik ga even metal kijken met mijn maten. Geen bier aannemen van vreemde mannen, he…"
En zo geschiedde zo te zien, er waren heel wat vrouwen op kleedjes rond het podium bij Kodaline.

HET CONCERT:

Kodaline, Pinkpop 3FM Stage, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Nederland was early adopter van het Ierse Kodaline, dat grossierde in mierzoete liedjespop. All I Want was al 3FM Megahit toen ze nog in de kinderschoenen stonden tussen de festivals London Calling en Eurosonic in. Met Pinkpop vorig jaar kwam hun debuutalbum In A Perfect World uit. Toen speelden ze in de tent negen nummers van dat album, waarvan ze er nu acht in een andere volgorde spelen. In de tijd tussen toen en nu toerde de band in Amerika en had succes in Oostenrijk, wat resulteerde in het winnen van een EBBA Border Breakers Award op Eurosonic begin dit jaar.

HET NUMMER:

Prijsnummer All I Want. Speciaal vandaag in de uitgesponnen acht minuten versie.

HET MOMENT:

Er waren eigenlijk geen bijzondere momenten tijdens het hele optreden van Kodaline. Dat is best knap. Netjes en professioneel bedankte zanger Steve Garrigan het publiek en het festival. Het enige bijzondere waren nog de drie druppels regen tijdens Way Back When, een albumtrack die ze vorig jaar niet speelden. Het meest rock-'n-roll is nog wel dat Kodaline na het optreden de wifi inlog van Arcade Fire probeert te ontfutselen. Ze tweeten: "Arcade Fire,  throw us your wifi code there, we're spending a fortune on 3G here..."

HET PUBLIEK:

Bakvissen vooraan, die alles woordelijk meezingen. Daarachter een ring die het ook mooi vindt, maar er af en toe ook doorheen praat. Tenslotte de chillzone op de 3FM-matjes vol achtergelaten festivalweduwes.

HET OORDEEL:

Zoek de tien verschillen met vorig jaar. Upgrade vanuit de tent naar de 3FM Stage, een uur speeltijd in plaats van drie kwartier, drie andere nummers dan vorig jaar, en een meer professionele communicatie. Maar verder weinig nieuws onder de brandende zon, artistiek gezien. Een uur lang Kodaline is wel wat veel van het goede; de mierzoete nummers lijken erg op elkaar. Er is niets mis met zangers die af en toe hun zachte kant laat zien. Maar van een te zacht gekookt eitje kan je salmonellavergiftiging oplopen. Na een overdosis Kodaline krijg je spontaan zin in de verzamelde werken van Sonic Youth.

DE FOTO: