Pinkpop: Aanstekelijke aanstelleritis van Gogol Bordello

Als je er dan toch bent, kun je er maar beter een feestje van maken

Door Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Bart Notermans ,

Je hebt van die shows waarvan iedereen over een paar jaar wil zeggen dat ze erbij waren. Je hebt ook van die shows waarvan je liever niet wil toegeven dat je er was, omdat je dan hardop moet toegeven dat je iets anders, bijzonders hebt gemist. De komende jaren zullen er vast wat mensen zijn die murmelend moeten toegeven dat ze bij Gogol Bordello waren, en dus niet bij de legendarische show van Arcade Fire op Pinkpop 2014. Die mensen hielden het wel droog en kregen er een feest met een gemengd gezelschap voor terug. En dat is ook wat waard.

HET CONCERT:

Gogol Bordello, Pinkpop Brand Bier Stage, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Gogol Bordello heeft overal vandaan de beste invloeden bij elkaar geplakt. De aanstekelijke manie uit de Balkan, de gelukzalige uithalen uit Spanje, de funky basloopjes uit Afrika en de punky rauwheid uit Amerika. Het geheel vormt een cocktail waarmee je makkelijk een hele tent gek draait. Elk nummer wordt volle bak het publiek in geslingerd, zingend vanaf de monitoren, rennend langs de voorste rijen, rollend over het podium, alles om nog meer energie vrij te laten komen.

HET NUMMER:

Hoewel werkelijk elk nummer op de set keurig het publiek in beweging houdt, is het toch Start Wearing Purple waar de vlam echt in de pan slaat. De band spoort het publiek aan harder te dansen, het publiek laat de band weer meer geven. Een perfecte wisselwerking.


HET MOMENT:

Halverwege de show barst het buiten los. En hoe hard de band ook z'n best doet, de halve tent staat achterstevoren te wijzen naar de flitsen, de inktzwarte lucht en de bakken water die uit de lucht komen vallen.


OOK OPMERKELIJK:

Het water komt met bakken de tent ingestroomd. Als je naar je voeten kijkt zie je het met een enorme snelheid langs je voeten stromen alsof aan weerszijden honderden kranen  opengezet zijn, en in het midden ontstaat een enorme plas die het publiek in twee delen splijt.

HET PUBLIEK:

Door het naderende en uiteindelijk losbarstende noodweer is het afgeladen vol en stikbenauwd in de tent. Maar de broeierige omstandigheden passen perfect bij de act, en de aanwezigen lijken massaal te hebben besloten om er maar het beste van te maken. Dus de metalheads staan schouder aan schouder met de tienermeisjes, de huismoeders met vlotte korte kapsels zij aan zij met de zwetende jongens met ietwat grote pupillen.

HET OORDEEL:

Om er maar meteen een dooddoener tegen aan te gooien: de omstandigheden zorgden voor verbroedering. Er stonden ongetwijfeld een hoop Gogol Bordello-fans, maar de meerderheid kwam vooral om te schuilen. Toch kreeg de band het voor elkaar om de meest doorweekte binnenkomers, en de grootste accordeonhaters met een glimlach naar Metallica te sturen. Dat het muzikaal allemaal niet zo interessant is, en dat het elk nummer weer precies het zelfde trucje is, maakte vandaag allemaal niet uit. Een uur lang het verstand op nul en feesten wat precies wat iedereen nodig had. En dan over een paar jaar lachend vertellen over de legendarische show van Arcade Fire die werd overslagen voor een band die het ook goed doet op bruiloften en partijen.

DE FOTO: