Pinkpop: De fans van Metallica

"Ik omschrijf mijn relatie met Metallica als een huwelijk"

Francis Pronk en Jörg de Groot ,

De laatste Pinkpopdag is aangebroken en niet de minste: Metallica sluit de 2014-editie af. De band is al vanaf begin jaren tachtig actief en heeft inmiddels een enorme fanbase opgebouwd. Wij gingen op zoek naar de diehards.

Naam: Kim
Eerste Metallica concert: in 1996


"Mijn eerste show van Metallica was in 1996 in Flanders Expo in Gent, tijdens de Load Tour. Dit was een bijzondere ervaring. Ik was toen bijna dertien jaar en kon mee met een vriend en zijn ouders. Overweldigend was het. Het was de tour waar ze hun beruchte stage ongeval hadden (onderdeel van de show, maar wisten wij veel op dat moment).
Pinkpop is de 41ste show van Metallica die ik bijwoon. Ik ben naar veel internationale concerten van de band geweest. Shows in het buitenland zijn een ervaring op zich. Het begint bij de voorbereiding: je ticket kopen, hotel zoeken, vervoer zoeken, alles regelen! De fanbase is één grote familie en maak je regelmatig buitenlandse optredens mee, dan leer je via de fanclub mensen kennen die je keer op keer tegenkomt. Soms zijn er de dag voor het concert pre-party’s georganiseerd door de locale chapter van de fanclub." Landen waar Kim de band heeft gezien zijn: België, Nederland, Duitsland, Engeland, Ierland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Portugal en Zweden.

"14 augustus 2008 was de dag dat ik de band ontmoette in Arras, Frankrijk. Ik zal deze dag nooit vergeten. Ik was op van de zenuwen en kon met momenten mijn tranen niet bedwingen. Wat mij opviel is hoe meelevend de band is met de fans. Ze zijn ook erg toegankelijk. Zo praatte ik met Kirk over surfen en zijn pasgeboren baby en met James heb ik het kunnen hebben over zijn auto’s en onze passie voor tattoos. Het bijzonderste was toen Lars vroeg waar ik (en nog een aantal mensen) vandaan kwamen. Hij vroeg onmiddellijk of de show in België de dag erna dichtbij was, omdat hij dan de setlist zou aanpassen. Hierbij vroeg hij ook tot onze verbazing of we enige verzoekjes hadden en uiteraard hadden we die! Later op de avond viel ik omver toen ik Whiplash hoorde en dit was het nummer dat ik had doorgegeven aan Lars."

Naam: Dennis
Leeftijd: 24
Woonplaats: Roermond
Eerste Metallica concert: 2006, Gelredome (Arnhem)

"Metallica was mijn eerste muzikale liefde binnen de rock en metal. Ze hebben tekstueel nummers voor een klotedag en voor een goede dag. Iedere keer als er iets was, stond de muziek voor me klaar. Ik beschrijf mijn relatie met Metallica ook als een huwelijk. Door de goede en slechte tijden."
Ik ben lid geworden van de fanclub en zodoende kreeg ik twee weken geleden te horen krijgen dat ik op Pinkpop in de snake pit mag staan [speciale area vooraan]. Helaas heb ik de band nog niet in het buitenland gezien, maar mocht ik ooit de loterij winnen, dan zou ik ze een hele tour achterna reizen."

Naam: Mathijs
Leeftijd: 24
Woonplaats: Schagen
Eerste Metallica concert: 2006, Gelredome Arnhem


"In groep zes van de basisschool leerde ik de muziek van Metallica kennen. Ik had een paar liedjes opgenomen op een cassettebandje. Als ik boos, blij, verdrietig was kon ik het altijd luisteren. Nu ben ik 24 en het verveelt nog steeds niet. De eerste cd die ik van de band kocht was ReLoad. Ik maak nu bijna tien jaar zelf muziek en veel inspiratie haal ik uit Metallica songs.
In 2006 ging ik eindelijk naar Metallica. Ik ben samen met mijn broer naar Arnhem gegaan en heb ze daar gezien, dit was met onder andere Avenged Sevenfold, erg tof. Ze speelden Master Of Puppets in zijn geheel, dat was echt legendarisch. Kippenvel toen Cliff Burton gigantisch groot op een scherm verscheen tijdens Orion."
Een hoogtepunt voor Mathijs was het optreden op Werchter Boutique in 2012. "De dag voor het festival ben ik (via de Metclub) bij een Belgische fan beland en heb ik een aantal fans uit heel Europa ontmoet. Ik kende niemand, maar we hadden één ding gemeen: Metallica. De dag erna zijn we vroeg vertrokken naar Werchter Boutique en wist ik een snake pit-bandje te scoren, waardoor ik helemaal vooraan kon staan. Toen Metallica opkwam was het zo gaaf, dit vergeet ik nooit meer. Op dat moment lag mijn oma erg slecht en was het de vraag of ik er nog wel heen kon gaan. Een week later stond ik vooraan bij Metallica en kon ik alle narigheid even loslaten en kwamen alle emoties eruit. Ze begonnen met Hit The Lights, een van mijn favoriete nummers. Toen James Hetfield opkwam en zijn eerst zinnen schreeuwde keek hij mij recht in mijn ogen aan. Voor iemand die niet ergens écht fan van is, is dit moeilijk te begrijpen maar het is gewoon super tof."
Ook is Metallica verwerkt in de tattoos op zijn lichaam. Hij heeft een tattoo van de ninjaster van Metallica, de intro van Fade To Black op zijn arm en als aandenken aan Werchter Boutique een Hit The Lights-gerelateerde tattoo (nog niet af). De tekst Wherever I May Roam is verwerkt in zijn rug tattoo en hij heeft nog een Metallica- gerelateerde tattoo op zijn binnenarm.