Pinkpop: De fans van Arctic Monkeys Pinkpop: De fans van Arctic Monkeys

Volwassen worden met je idolen

, Francis Pronk en Jörg de Groot

Pinkpop: De fans van Arctic Monkeys

Volwassen worden met je idolen

Francis Pronk en Jörg de Groot ,

Gisteren domineerden The Rolling Stones shirts het Pinkpop terrein. Vandaag Arctic Monkeys zou je verwachten, maar dat valt vies tegen. De shirts van deze band zijn over het algemeen zwart en het is vandaag weer bloedheet, dus hopelijk ligt het daaraan. Ondanks dat zijn we als razende reporters op zoek gegaan naar fans van deze Britse indierockband uit Sheffield.

Kenny (28) uit Hoofddorp volgt Arctic Monkeys al jaren. Hij heeft de band negentien keer gezien, waarvan de eerste keer in Paradiso in 2006. "Het is eigenlijk wel grappig, want dat optreden heb ik niet bewust meegemaakt. Ik ging met vrienden gezellig een bandje kijken en dat was toevallig Arctic Monkeys. Het was de tijd dat ik indiebands begon te ontdekken. Daarvoor luisterde ik naar andere muziek. Het was voor mij een overgang van trance/gabbermuziek naar bands als The Libertines, The Killers en Arctic Monkeys. Die zag ik later dat jaar op Lowlands en daarna ben ik de band meer gaan volgen."

"Inmiddels heb ik ze vaak buiten Nederland gezien in: Schotland, Engeland (Sheffield, Londen), Italië, België en Duitsland. Het gaafste was toch wel het optreden jaren terug in Tivoli Oudegracht. De oude Arctic Monkeys stijl vind ik stiekem het vetst. Nu zijn ze meer volwassen. Gaaf om ze mee te maken van kleine jongentjes tot nu. Het is zo veranderd allemaal." Kenny vertrekt deze zomer weer naar Rome om zijn favoriete band te zien. Zijn grote wens? "Misschien een keer een show meepikken in Amerika. Volgend jaar of zo."
 

Respect voor de volgende fans, want ze hebben een muts op met dit warme weer. Net aangeschaft bij de merchandisestand. De 27-jarige Jasmijn (rechts op de foto) is fan vanaf het begin. Nu de band album 'AM' heeft uitgebracht gooien zij nog hogere ogen bij deze fan. "Je merkt op het nieuwe album dat de jongens ouder worden en dat ze hebben samengewerkt met Josh Homme. Ze hebben echt hard aan het album gewerkt en in de desert gezeten. Ik hou ook erg veel van stonerrock, dus dit is voor mij een heerlijk album." Jasmijn heeft de band drie keer gezien. "Ik zie ze het liefst op festivals. Als ze in Paradiso staan zou ik er moeite voor doen, maar ik hoef niet naar een concert in 013 of iets dergelijks. Een festival heeft sfeer en daar komt de beleving meer tot zijn recht."

Fintan is een jonge fan die de band voor het eerst ziet op Pinkpop. "Mijn vader liet een paar jaar geleden muziek van Arctic Monkeys horen en ik vond het geweldig. Ze hebben een compleet eigen stijl. Mijn favoriete nummer is 'Do Me A Favor'. De baslijn is echt geweldig. Ik speel zelf zo'n tweeëneenhalf bas en wellicht begin ik ooit mijn eigen band."

In het voorvak staan Maaike (20) en Lola (18). Lola: "Ik luister al zó lang naar Arctic Monkeys en het is eigenlijk de enige band die ik door al mijn levensfases heen ben blijven luisteren. Het doet wat met me." Maaike vult aan: "De albums verschillen erg. De band gaat door bepaalde fases heen, maar blijven desondanks goede muziek maken." Lola's eerste Artic Monkeys concert was vorig jaar op Best Kept Secret. "Ik werd helemaal gek en de fans om mij heen die werden net zo gek en dat is heel speciaal. Het was hét concert van het jaar."

Megafan Sanne (18) was op haar elfde ook op Pinkpop voor Arctic Monkeys en daar heeft ze het shirt waar ze mee op de foto staat gekocht. "Het kleine shirt pas ik niet meer, dus ik heb het shirt van mijn vader ingepikt. Ik wilde de kans niet aan mij voorbij laten gaan om ze op Pinkpop te zien." Sanne is opgegroeid met de muziek van Arctic Monkeys. Het is haar met de paplepel ingegoten. In tegenstelling tot de andere fans die we vandaag gesproken hebben is Sanne niet zo gecharmeerd van het nieuwe album. "Geef mij maar de eerste albums. Het mag van mij wat harder en ruiger en op het nieuwe album is het allemaal te mooi." Het optreden van Best Kept Secret blijft haar favoriet. "De setlist was perfect; ze speelden vooral oud materiaal."
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12