De zeven geboden van Avenged Sevenfold

"Knip nooit je haar omdat men zegt dat lang haar niet cool meer is"

Atze de Vrieze ,

Volgende week op Pinkpop heeft metalband Avenged Sevenfold een van de meest eervolle spots te pakken, een uurtje voor Metallica op het hoofdpodium. Niet zomaar, want de band uit Huntington Beach, Californie heeft inmiddels zes albums gemaakt en staat al jaren aan de top in hun genre. 3voor12 sprak met frontman M. Shadows en vroeg de bijbels onderlegde zanger naar de zeven geboden die zijn leven een stukje beter maken. Over golfen, getrouwd zijn met een tweeling en het heilige fundament van hardrock en heavy metal.

1 Vriendschap komt altijd voor business
"Wij zijn met elkaar opgegroeid. De meeste van ons waren al vrienden voor we met Avenged Sevenfold begonnen. Het is belangrijk om dat te onthouden. Wij zullen business nooit voorop stellen in de band. Ook buiten het spelen om zien we elkaar nog altijd veel. Gisteren nog hadden we een barbecue, en iedereen was er."
 
2. Vergeet nooit wat de basis is: hard rock en heavy metal
"We zijn opgegroeid met hardrock, classic rock en metal, en daar blijven we trouw aan. Eerlijk gezegd zijn het de enige genres die we graag spelen, en dat is maar goed ook. Al onze albums zijn anders, maar de basis is hetzelfde. Nooit zullen we experimenteren met elektronica of een dancebeat, omdat dat nu eenmaal populair is."
 
3. Eer je familie
"Gitarist Synyster Gates en ik zijn getrouwd met een tweeling die we al kennen sinds de middelbare school. Ik ben al zestien jaar met mijn vrouw, al sinds die tijd. Zij waren ook altijd beste vrienden met The Rev (de in 2009 overleden drummer van de band, red.). We kenden elkaar dus al jaren, maar nu we allebei getrouwd zijn, zijn we ineens familie van elkaar. Synyster Gates is de oom van mijn zoon, dat is echt krankzinnig."
 
4. Speel zoveel mogelijk golf
"Als ik op tour ben is er maar een ding dat ik wil doen op een vrije dag: golfen. Zeker als mijn familie er niet is, zijn er voor mij weinig andere dingen waarmee ik mijn hoofd leeg kan maken en me mentaal op kan laden voor de volgende show. Ik ben er echt door geobsedeerd, die combinatie van ontspanning en competitie." 
 
5. Investeer in een goede live show
"Wij vinden het belangrijk om een sterke productie neer te zetten. Veel van het geld dat we verdienen, steken we direct weer in de liveshow. Mensen betalen een hoop geld voor tickets, ik vind dat ze waar voor hun geld moeten krijgen. Veel bands vergeten dat, maar wij denken altijd terug aan de oude shows van Iron Maiden, Kiss en Mötley Crüe. Natuurlijk, het gaat om de muziek, maar ook om entertainment."
 
6. Songwriting is belangrijker dan techniek
"Zeker in de metal vergeten bands vaak hoe belangrijk songwriting is. Iedereen wil de hardste of snelste band zijn, de meest technische band ook. Maar heel vaak leidt dat niet tot goede liedjes. In de jaren tachtig behoorden hardrockbands als Judas Priest en Aerosmith tot de beste songwriters van de planeet. Het ging altijd om de melodie. Kijk naar muzikanten als Lars Ulrich van Metallica of Slash van Guns 'N Roses. Mensen zeuren altijd dat Lars niet de beste drummer is, maar hij schrijft wel geweldige drumpartijen, die precies passen bij wat Metallica doet. En als Slash zijn gitaar oppakt, komt hij altijd met een catchy riff."
 
7. Knip nooit je haar omdat men zegt dat lang haar niet cool meer is
"Houd altijd je rug recht, laat je niet beïnvloeden door wat andere mensen zeggen. Wij zijn altijd heel eigenwijs geweest. Vooral in onze begindagen waren we heel competitief. Als we het podium opstapten, namen we ons voor hoe dan ook de beste band van de avond te zijn. Platenmaatschappijen bijvoorbeeld hebben er een handje van je te sturen richting een nieuwe sound of look. Maar daar moet je nooit aan toegeven. Knip nooit je haar omdat mensen zeggen dat lang haar niet meer cool is."