Pinkpop: Clean Bandit is de gimmick voorbij

Vederlichte dance zorgt voor frisse start van Metal Monday

Menno Visser ,

Metal Monday op Pinkpop? Welnee joh, met enige creativiteit is vandaag ook een programma samen te stellen zonder zware gitaren. Te beginnen met het Britse dancepop gezelschap Clean Bandit, bekend van de grote hit Rather Be. In navolging van Lowlands-zondag stemmig de dag beginnen? Dat kan, als introtape gebruikt Clean Bandit klassieke muziek…

HET CONCERT:

Clean Bandit, Pinkpop, Brand Bier Tent, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Mozart's House heet hun Britse doorbraaksingle en een betere omschrijving van hun sound kun je je niet wensen. Clean Bandit combineert deephouse met klassieke muziek. Een concept dat je gemakkelijk af zou kunnen doen als een bedachte gimmick om in te spelen op het grote succes van de Britse deephouse act Disclosure. Maar Clean Bandit was al jarenlang bezig aan de universiteit van Cambridge om de twee stijlen aan elkaar te koppelen. Een idee dat ontstond uit het remixen van de vioolsonates van een vriendin van een van de bandleden. Inmiddels is hun debuutalbum New Eyes uit met daarop de wereldhit Rather Be.

HET NUMMER:

Rather Be, daarop is het wachten, en terecht. Het afgelopen jaar is het nummer met het vioolintro een van de meest gestreamde en gedraaide nummers ter wereld. Ook al is zangeres Jess Glynne niet van de partij vandaag, haar rol wordt uitstekend overgenomen door twee andere goede zangeressen. En het publiek niet te vergeten, dat de tekst woord voor woord meezingt.

HET MOMENT:

Leermomentje. Het intro van de nineties househit van Robin S, Show Me Love, kun je ook op een viool spelen. De rest ombouwen met wat modernere sounds en je hebt weer een hit!

{het moment embed}

HET PUBLIEK:

Het is wel wennen. Even de ogen uitwrijven: zien we daar nu echt een violist en een celliste op het podium, samen met twee zangeressen, een drummer en een toetsenist. Ja, en ze maken poppy dance, wat het best aanslaat bij jonge meisjes. Het vele onbekende materiaal in het begin is hard werken voor de band, maar naarmate de set vordert, wordt men steeds enthousiaster. En de tent staat vol.

HET OORDEEL:

Fijn dat Pinkpop tegenwoordig gewoon met haar tijd meegaat en ook dancepop programmeert, die aan de hand is. Viool en cello op een prominente plaats op het podium is zo bijzonder dat je het gebrek aan hits in het eerste gedeelte van de set snel vergeeft. De nieuwe single Extraordinairy, Rather Be en de cover van Show Me Love gaan erin als koek. Met wat achtergrond visuals of extra dansers was het helemaal een feest geweest. Maar voor nu een chill en fris begin van de festivaldag.

DE FOTO: