Pinkpop: Gierende rock-’n-roll show van Birth Of Joy

Bloed, zweet en… orgels

door Stan Steeghs, foto's Jelmer de Haas ,

Vorig jaar speelde het trio bijna honderd shows en daarvan werd het grootste gedeelte gespeeld over de landsgrenzen. Zo is Frankrijk bijna hun tweede thuis geworden. Birth Of Joy werd gekozen tot een van de 12van3voor12-acts van 2014 en de verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

HET CONCERT:

Birth Of Joy, Pinkpop Stage 4, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

De wortels van de muzikanten liggen bij de Herman Brood Academie en ze spelen psychedelische retrorock zonder bas, maar met gierend orgel dat het geluid voor een groot gedeelte bepaalt. Op het meest recentste album Prison is samengewerkt met onder andere Joris Wolff (Within Temptation, De Staat) en Brian Lucey (Arctic Monkeys, David Lynch en The Black Keys). Toetsenist Gertjan Gutman zit voorovergebogen op een krukje en ramt op zijn Hammond. Naast het orgel is er scheurend gitaarwerk van leadzanger Kevin Stunnenberg, die weet hoe hij het publiek beet moet pakken. Drummer Bob Hogenelst knalt er hard in met opstuwende drums. Het bluesy randje maakt het ook nog eens dansbaar. 

HET NUMMER:

Tijdens 'Rock & Roll Show' gaat het helemaal los. 

HET MOMENT:

Na de drumsolo tijdens Rock & Roll Show komen overstuurde gitaren erin en bereikt de show zijn climax. Er volgt nog een grotere moshpit en de handen gaan de lucht in. 


HET PUBLIEK:

Hoewel het Nederlandse publiek tot nu toe nog niet massaal warm liep voor een van de beste bands van het land, is het toch druk in de tent. Na afloop van bijna ieder nummer volgt er lang luid applaus en wordt de band toegejuicht. Birth of Joy zweept het publiek op en er ontstaan enkele moshpits gedurende de show. 

HET OORDEEL:

Op Birth of Joy is weinig aan te merken. De band doet waar-ie goed in is: heel hard vlammen. Het is zweten in de tent. Al vroeg knoopt zanger en gitarist Kevin Stunnenberg zijn bloesje open en een aantal minuten later staat hij in zijn blote bast op het podium. De show van het powertrio is rauw en vuil en verveelt vrijwel geen moment. Om van een echte doorbraak te spreken is misschien wat overdreven, maar ze pakken de tent volledig in. 

DE FOTO: