Pinkpop: Vermakelijke barbecuemetal van Avenged Sevenfold

Ideale opwarmer voor Metallica

Door Atze de Vrieze, foto's Bart Notermans ,

De metal- en hardrockliefhebbers hebben nog net hun tentjes niet opgezet voor het hoofdpodium. Zij hoeven vandaag nergens anders heen. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat staan hier heavy bands; voor folkzangers, indiereuzen en dans-chansons moeten mensen maar naar de andere kant van het veld lopen. Vlak voor Metallica staat de ultieme opwarmband: Avenged Sevenfold, befaamd om zijn old school geluid en grote voorliefde voor vlammenwerpers.

HET CONCERT:

Avenged Sevenfold, Pinkpop Mainstage, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Afgelopen jaar verscheen alweer het zesde studioalbum van de band uit het Californische Huntington Beach. Hail To The King heet het, en natuurlijk is het titelnummer daarvan een van de successen van vandaag. Avenged Sevenfold heeft geen heel origineel geluid - klassieke heavy metal met toegankelijke zang, af en toe een grunt. In vergelijking met de zware mastodonten van Metallica later op de avond speelt Avenged Sevenfold opvallend jeugdig en fris. Dat is misschien wel de reden dat de band - door intimi A7X genoemd - zoveel devote jonge fans heeft.

HET NUMMER:

De ene metalband is de andere niet. We begonnen de dag met de zware kost van Mastodon, we bereiken een piek bij de instaphardrock van Avenged Sevenfold. Beste voorbeeld van hoe Avenged Sevenfold te werk gaat, is meezinger Nightmare aka The Price Of Evil. Het is een lang nummer met een helder gezongen refrein en heavy instrumentale stukken met natuurlijk een gitaarsolo als climax. Gitarist Synyster Gates (ja, zo heet-ie) pakt weer eens zijn moment, bovenop het kistje dat er speciaal voor neergezet is. Hij is de andere ster van de band, naast zanger M Shadows (met matje, aan de zijkant kaal geschoren) natuurlijk. De barbecue links en rechts op de verhoogde podiumdelen laait weer even flink op als hij uithaalt. Reken maar dat daar een flink stuk vlees op kan. Daar kan zelfs berenjager James Hetfield niet tegenop.

HET MOMENT:

Oudje Unholy Confessions sluit de boel af. Nog even gaat het tempo omhoog. M Shadows heeft haast, want hij ziet het noodweer aankomen en wil voor het losbarst droog in zijn hotel zitten. Maar eerst wil hij nog wel even een serieuze pit zien ontstaan, iets dat tot dan toe nog niet vanzelf ging.

HET PUBLIEK:

Niet dat het alleen maar slappe hap is vooraan hoor, er gaan heel wat duivelsvingertjes de lucht in voor de metalband met de bijbelse naam. Avenged Sevenfold mag dan een veredeld voorprogramma zijn voor 'de grootste metalband ter wereld', de ideale opwarming is een feit. Zonde dat het noodweer vervolgens voor de ultieme cooling down zorgt.

HET OORDEEL:

Toch is het wel jammer dat zo'n band als Metallica de hele festivaldag kleurt. Niet alleen zie je duizenden Metallica-shirts op het terrein, al het andere wordt naar de zijkant gedrukt, het hoofdpodium gereduceerd tot een serie voorprogramma's. Precies zoals we dat de vorige keer dat Metallica Landgraaf aandeed ook al zagen. Metal is bepaald niet het meest verrassende genre dat je op het moment kunt vinden, en zeker Avenged Sevenfold niet. Enfin, vermakelijk was het wel.

DE FOTO: