Lowlands 2014: Chet Faker is superchill hipster deluxe

Singer-songwriter beheerst de kunst van het weglaten

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

De Australische dancemeister Flume oogstte bij de redactie van 3voor12 de meeste lof gister. Vandaag is zijn muzikale kompaan Chet Faker aan de beurt. Samen maakten ze al het nummer Drop The Game, een hit in Australie - en een verplicht nummer voor de afterparty dj na de show van de Nieuw-Zeelandse Lorde. De India knalt uit zijn voegen, want alle hipsters zijn benieuwd naar deze show...

HET CONCERT:

Chet Faker, Lowlands India, zaterdag 16 augustus 2014

DE ACT:

Chet Faker is een Australische singer-songwriter, die zijn gitaar verruilde voor elektronica. Hij maakt rustige muziek, waar stilte en beats een belangrijke rol spelen. Vanavond speelt hij met twee bandleden, een drummer en een gitarist. Zijn debuutalbum Built On Glass is een van de meest besproken releases dit jaar.

HET NUMMER:

Ondanks de originaliteit van zijn eigen materiaal ging zijn Blackstreet klassieker er in als koek: 'No Diggety!'

No doubt.

HET MOMENT:

Op het moment dat de beats bij zijn nummer '1998' erin knallen, gaat er een Disclosure momentje door het publiek. Zo'n gilletje van: 'Ha lekker vette beats bij een singer-songwriter, kan dat ook... .' Ja, dat kan ook.

HET PUBLIEK:

Zien en gezien worden. Duwen en stouwen in de veel te kleine India. Ja, Chet Faker is af te vinken op het labetje altpop in de India, maar in de wat minder benepen Bravo had hij niet misstaan.

HET OORDEEL:

Een singer-songwriter met een gitaar kennen we nu wel, maar een met elektronica en ritmebox, dat opent nieuwe mogelijkheden. Het is niet nieuw - hipsters even wegkijken - bijvoorbeeld de Britse singer-songwriter David Gray kreeg pas succes toen hij zijn song 'Babylon' van een beat voorzag. Maar Chet Faker weet het naar het nu te trekken. Hij heeft vast van James Blake geleerd, dat stilte en weglaten ook een krachtig middel is. Met minimale middelen bereikt hij zo een maximaal resultaat. Met gitarist en drummer op het podium is Chet Faker gegroeid als liveact, al kunnen nog wat geprojecteerde visuals vast geen kwaad. Chet Faker is een welkome aanvulling aan het muziekpalet van 2014.

DE FOTO: