Lowlands 2014: Milky Chance is de meisjesvanger van Hamelen

Eindeloos zomeren bij de gothfathers van de huppeldance

door Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Begin dit jaar stond Milky Chance in de Groningse Vera op Eursonic voor een paar honderd man, nu puilt de Grolsch uit. Het kan snel gaan, de gothfathers van de huppeldance hebben navolging gekregen in de hitparade: zonder hen geen hits voor Alle Farben ('She Moves') en Lily Wood & The Prick ('Prayer In C'): het speelse, zomerse huppelritme van Milky Chance is de sound van deze zomer.

HET CONCERT:

Milky Chance, Lowlands Grolsch, vrijdag 15 augustus 2014

DE ACT:

Twee jongens uit het Duitse Kassel kwamen twee jaar terug op het idee om op minimale wijze folk, electronica en reggae te matchen met de rauwe stem van zanger Clemens Rehbein. Een track van hun album Sadnecessary op een lokaal label ging de hele wereld over: 'Stolen Dance'. Inmiddels spelen ze dit jaar nog maar twee keer in Duitsland omdat ze zelfs in Amerika nu een poot aan de grond krijgen. Dat heet een wereldhit.

HET NUMMER:

Eigenlijk is elk nummer van Milky Chance in potentie een hit: de zomer sijpelt in elke track door. Maar die ene, waar het allemaal mee begon, 'Stolen Dance', aan het eind van de set, oogst wel het meeste gejuich.

HET MOMENT:

Halverwege de show wannneer je denkt dat je alle trucjes wel gehoord hebt, komt Antonio Greger mondharmonica meespelen. Het Ennio Morricone effect is niet van de lucht.

HET PUBLIEK:

Dansende meisjes zover het oog reikt. En waar de meisjes dansen, volgen de jongens. Alsof de Rattenvanger van Hamelen zelf speelt.. 

HET OORDEEL:

Een slacker met warboelkapsel als ultieme teddybeer en een subtiele beatmaker, die net zo effectief is als de Zweedse dancekoning Avicii. Een niet voor de hand liggende combi voor een wereldhit. Het is moeilijk stilstaan bij de huppelbeats van Milky Chance, een makkelijk instapmodel zelfs als je niet kunt dansen. De sympathieke Duitsers zomeren hun hele set hit-na-hit-na-hit. Veel meer dan ‘wow’ en ‘thank you’ komt er tussendoor niet uit, maar ze genieten wel degelijk van hun instant succes. Een charmant optreden.
 

DE FOTO: