Lowlands 2014: Mapei gaat voor een stijlenstampij

Hypezangeres wil niet kiezen tussen pop, rap en funk

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Van tevoren waarschuwde Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg al in een interview voor 3voor12 Radio dat het bij Mapei druk zou worden. Je kunt namelijk in de persoonlijke blokkenschema’s aanvinken wat je denkt te gaan zien. Veel vinkjes en dus weinig ruimte in de staalplaten hypehok van de X-Ray. Mapei’s 3FM Megahit 'Don’t Wait' kwam namelijk pas op het moment dat de blokkenschema’s al waren dichtgetimmerd…

HET CONCERT:

Mapei, Lowlands X-Ray, vrijdag 15 augustus 2014

DE ACT:

Vorig najaar dook op de muziekblogs ineens het bedwelmende en funky 'Don’t Wait' op, een enorme internet hit. Maker was de Zweeds-Amerikaanse zangeres Mapei, die met de Zweedse zangeres Lykke Li ooit een kamer deelde. Ze zijn grote vriendinnen en Mapei zal het voorprogramma verzorgen van Lykke Li. Het verhaal wil dat Mapei een heel album met de Franse dance-act Justice opnam, maar daar zo ontevreden over was, dat ze het nooit uitbracht. Nu is ze 30 en in september verschijnt haar debuutalbum Hey Hey.

HET NUMMER:

Killertrack 'Don’t Wait', hier gespeeld in de superlange 12-inch versie, blijft wel het nummer waar iedereen op wacht, omdat niemand de rest van het materiaal eerder gehoord heeft.

HET MOMENT:

Gelukkig speelt Mapei haar hit al in het eerste kwartier, en meteen daarna een verschrikkelijke ballad, waar rechtste VVD-rakkers op het North Sea Jazz Festival nog niet eens kaas van kunnen eten – de enige misser in haar set. Dat ruimt lekker op, waardoor er wat plek binnen de X-Ray onstaat.

HET PUBLIEK:

Inderdaad zoals verwacht veel meer dan er in de X-Ray past: hipsters, trendwatchers, verwonderde Spotify-luisteraars en wat verdwaalde radionerds. 

HET OORDEEL:

Jammer dat de ruimte in de X-Ray zo beperkt is. Mapei heeft twee synchroondanseressen meegenomen en een heuse band. Door de matige belichting en de mensenmassa komen die niet echt tot hun recht. Daarbij komt nog dat Mapei niet richting kiest met haar materiaal. 'Believe', 'Tell Me What You Did Today' en 'You Should Be My Man' kunnen stuk voor stuk hits zijn, maar dan meer in het poppy, bijna cheesy genre. Een coole klapper als 'Don’t Wait' zit er niet tussen. Tussendoor kiest ze voor minder toegankelijke hiphop en een ballad, die je Celine Dion nog niet zou toewensen. Een beetje een onduidelijk verhaal dus. Op naar de herkansing in het clubcircuit.

DE FOTO: