Lowlands 2014: Sterrencast Atomic Bomb leert ons wie William Onyeabor is

door Atze de Vrieze, foto's Nick Helderman ,

Sinds William Onyeabor in 1985 de Heer vond, is er niets meer van hem vernomen. Geen nieuwe muziek, geen optredens, geen interviews, helemaal niets. Ook nu David Byrne’s label Luoka Bop de man opnieuw in de spotlights zet, wil hij niets weten van alle aandacht. ‘Dan moeten wij het maar doen’, moet de sterrencast aan prominente muzikanten van nu gedacht hebben. En dus staat hier een twintigkoppige band met leden van o.a. Hot Chip, The Rapture, Beastie Boys en Young Fathers om ons te vertellen wie William Onyeabor is, en vooral wat voor muziek hij maakte.

HET CONCERT:

Atomic Bomb!, Lowlands Bravo, vrijdag 15 augustus 2014

DE ACT:

Wie is dan die William Onyeabor? Een vraag waar je je niet voor hoeft te schamen, ook niet als ingewijde in de Afrikaanse muziek. Een compilatie van de muziek van Nigeriaan, uitgebracht door het label van David Byrne, stelt in zijn titel exact dezelfde vraag. Who Is William Onyeabor?: een pionier in de elektronische Afrikaanse funk. Een man die zijn Moog tot het uiterste dreef en die allerlei genres met elkaar vermengde tot een vorm van psychedelische muziek die vandaag de dag nog messcherp klinkt. 

HET NUMMER:

Bekendste nummer 'Atomic Bomb! wordt gezongen door Alexis Taylor van Hot Chip. Goed, prima, maar die jongen blijft toch een beetje een druif om naar te kijken. Luke Jenner van The Rapture heeft met zijn slungelige lijf en hoedje meer uitstraling, maar grappig genoeg is het de anonieme Afrikaanse dame die 'Fantastic Man' zingt die de show steelt. Ineens ontstaat de energie waar we al een tijdje op wachtten. De muziek wordt tamelijk authentiek gereproduceerd, maar nu we zo’n beetje halverwege de set zijn, horen we ook goed waarom al die blanke-hipsters hieraan meedoen. De vocalen van Hot Chip passen naadloos, drummer Pat Mahoney (LCD Soundsystem) voelt zich uitstekend thuis in de eindeloze Afrikaanse discoritmes, en Money Mark mag zijn toetsen er tussendoor laten janken zoals ie dat zo graag doet. 

HET MOMENT:

Verdomd, het is die lessenaar die dwars zit. Pas bij het laatste nummer gaan de tekstvellen en bladmuziek aan de kant, bij het heerlijk jolige 'When The Going Is Smooth & Good'. Het is een soort feestapotheose waarvoor iedereen even terug komt. Blazers, zangers links en rechts, de bekende koppen. Het is alsof je naar het slotstuk van een p-funk marathon staat te kijken. 

OOK OPMERKELIJK:

Overduidelijk de leider van de band is Ahmed Gallab van Sinkane, niet voor niets midden op het podium geposteerd. Hij is misschien niet de bekendste van het stel, maar hij heeft wel ergens roots in Sudan, en die maakt hij hier te gelde. Voor wie meer van deze man wil weten: hij bracht een jaar of twee geleden een prima plaat uit, de opvolger komt eraan. En oh ja, hij speelt ook op Into The Great Wide Open. Maar de blikvanger hier is Money Mark, vooral bekend als toetsenist/producer van de Beastie Boys. Zo’n naam waar niet iedereen een gezicht bij kent. Nou, Money Mark, dat is die hyperactieve Aziatische beurshandelaar links van Sinkane, die zich met ieder nummer meer laat gaan en die aan het einde zelfs met zijn keyboard boven zijn hoofd staat te dansen. Een levende Fatboy Slim videoclip.

HET PUBLIEK:

Dit mag dan een van de duurste en meest bijzondere boekingen van deze Lowlands-editie zijn, echt vol loopt de Bravo er niet voor. Toch goed dat de Lowlands-boekers ervoor gegaan zijn, want de fanatieke aanhang vooraan waardeert het cadeau EN de ruimte zeer.

HET OORDEEL:

We krijgen op Lowlands de basis-versie van deze William Onyeabor tournee. Het schijnt al een peperdure productie te zijn (wil ook wel met zoveel mensen op het podium), maar met David Byrne, Kele van Bloc Party en de eveneens onder het stof vandaag gehaalde Nigeriaanse Lijuda Sisters was het vast nog een stuk duurder geworden. Maar de revue van vandaag mist een echte trekker, een frontman met charisma. Nu is het boeiende show, maar niet de weergaloze sensatie die het in New York en Los Angeles geweest schijnt te zijn.

DE FOTO: