#LC14 Royal Blood maakte binnen 24 uur een shirt voor Arctic Monkeys #LC14 Royal Blood maakte binnen 24 uur een shirt voor Arctic Monkeys

Powerrockers uit Brighton tegen de trend in favoriet op London Calling

, Atze de Vrieze

#LC14 Royal Blood maakte binnen 24 uur een shirt voor Arctic Monkeys

Powerrockers uit Brighton tegen de trend in favoriet op London Calling

Atze de Vrieze ,

Een van de meest aansprekende namen dit weekend op London Calling is Royal Blood, een bas-drum duo uit Brighton, dat we bij 3voor12 al bijna 'oude bekenden' noemen. Ze stonden immers op Eurosonic al op ons podium in Vera, alweer ze iedereen omver bliezen met hun powerrock. 3voor12 sprak met drummer Ben Thatcher.

Ja, we waren er vroeg bij als 3voor12, maar laten we onszelf vooral niet op de borst kloppen. De eerste Royal Blood missionaris was Arctic Monkeys drummer Matt Helders, die vorig jaar op Glastonbury al een shirt van de band droeg. Royal Blood had toen amper een single uit - Out From The Back - en van veel buzz was nog geen sprake. "We zitten bij hetzelfde managementsbureau als Arctic Monkeys", vertelt Ben Thatcher. Maar voor we denken dat er een sluwe marketingcampagne achter zit, vertelt hij verder: "Mike en ik waren in de studio toen we gebeld werden of we merch hadden. Matt Helders wilde een shirt. Om eerlijk te zijn hadden we dat nog helemaal niet, maar een vriend van ons heeft gezorgd dat er binnen 24 uur een shirt voor hem was. We doen binnenkort drie grote shows met ze in Engeland en Ierland."
 
Die Mike is Mike Kerr, geen familie van de Simple Minds-zanger. Mike en Ben ontmoetten elkaar toen ze een jaar of zestien waren. Ben woonde destijds in Rustington, Mike even verderop in Worthing, twee kleine plaatsjes aan de Engelse zuidkust. Onder de rook van Brighton, de stad waar ze inmiddels al een paar jaar wonen. "Het is echt zo'n dorp waar niets gebeurt", zegt Ben, "Voetbal kijken en bier drinken, dat doen de mensen er. Je zult nog moeite hebben het op de kaart te vinden. Maar ik heb het er goed gehad. Daar zijn we ook begonnen met muziek maken. We hebben allebei in verschillende bands gespeeld. Ik ontmoette Mike toen zijn band opende voor de mijne."
De twee vormen nu sinds anderhalf jaar een duo. Die eerste single Out Of The Blue laat meteen de enorme kracht horen. We horen niet zozeer White Stripes Of Black Keys - de archetypische gitaarduo's van de laatste vijftien jaar - maar eerder Death From Above 1979, die Canadese band die korte tijd een sensatie was. Dat komt waarschijnlijk doordat Mike Kerr geen gitaar maar bas speelt. "Dat speelt ie nu eenmaal", verklaart Ben Thatcher. "Mike gebruikt drie verschillende versterkers, die hij op allerlei manieren kan inzetten. Hij kan een extra groots geluid maken, maar ook meerdere lagen tegelijk spelen. We gebruiken geen loops of andere trucs. Als je vindt dat je met twee personen niet genoeg geluid kunt maken, moet je een derde bandlid zoeken. Er is niets mis met een trio!"
 
Met dat rauwe, energieke geluid, werd Royal Blood begin dit jaar opgenomen in de BBC Sound of 2014, de befaamde talentlijst waar velen naar uitkijken. Sam Smith stond daar bovenaan, gevolgd door Ella Eyre. Niet gek, omdat die twee hebben samengewerkt met DE populaire Britse acts van het moment, respectievelijk Disclosure en Rudimental. Rockmuziek is uit. Royal Blood gaat volstrekt tegen de trend in. "Of de trend is nog niet ontdekt", zegt Ben Thatcher. "In Brighton bijvoorbeeld zijn genoeg goede gitaarbands. Maar ik heb niets tegen elektronische muziek of r&b, ik hoor het allemaal graag." Royal Blood werkt momenteel nog altijd aan zijn debuutalbum, dat pas na de zomer zal uitkomen. "We hebben absoluut geen haast."
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12