#ESNS14: Razende ritmetandem Royal Blood blaast Vera meteen omver

Vorstelijk rockend duo pakt op één single al flink door

Ingmar Griffioen, foto's André Eggens ,

Vera-programmeur Peter Weening is iemand die zijn voorliefde voor "een stevig potje rocken" nooit onder stoelen of banken steekt en dus laat hij de kans niet liggen om Royal Blood aan te kondigen. En het Britse duo maakt meteen duidelijk waarom die eer ze toekomt.

HET CONCERT
Royal Blood, Eurosonic, Vera, woensdag 15 januari 2014

DE ACT
Zanger-bassist Mike Kerr en drummer Ben Thatcher uit Brighton vormen met Royal Blood de hardste troef op de BBC Sound of 2014 list. Naast hun airplay op BBC Radio en 3FM hebben ze de zaakjes live ook solide voor elkaar, zo zien we vanavond. Het hard blues- en noiserockende duo is eigenlijk een onverwoestbare ritmetandem met messcherpe, rauwe en jankende gitaar- en zanguithalen. Kerr speelt distorted gitaar op zijn bas en Thatcher drumt als een bezetene; veert bij elke donderslag op van zijn drumkruk. Wát een furie, wát een beleving, wát een resultaat.

HET NUMMER
Out Of The Black is het enige nummer dat 'uit' is, hoewel je op Soundcloud ook de sterke B-kant Come On Over vindt. Die ene single is ijzersterk: over een basis van pompende drumsalvo's (het intro is een beetje De Staat) vlamt de gitaar van Kerr, die nu meeslepende Muse-achtige zanglijnen afwisselt met snerpend gebrul in de lijn van Wolfmothers Andrew Stockdale. De vele tempowisselingen en pounding drums maken het een niet te negeren instant publiekslieveling. 

HET MOMENT
Hoe Mike Kerr op tweederde van laatste en prijsnummer Out Of The Black het even stil laat vallen, de knoppen op de versterkers voluit draait en hoe ze er dan nog eens invliegen. Damn. Royal Blood gaat dit nog vaak doen dit jaar en zal nog veel publiek voor zich winnen.

HET PUBLIEK
Omvergeblazen vanaf de eerste tot de dertigste minuut. Nekspieren trainend, vuisten ballend en om meer schreeuwend. Terecht ook. Geen keuze zoals Kerr al aangaf: "We came a long way and just have to party. This is all we do to have fun so..."

HET OORDEEL
Royal Blood werd niet voor niks door Vera-godfather Weening als stevig potje rocken aangekondigd, want man wat waren die gastjes lekker bezig op dat 3voor12 podium. Twee grof en bluesy rockende beesten bliezen met slechts een single en wat buzz op zak Vera volledig weg. Dat kan nog wat worden in een jaar waarin ze vanaf februari veel gaan spelen en in mei (met Tame Impala en Miles Kane) twee maal mogen openen voor Arctic Monkeys in een uitverkocht Finsbury Park in Londen. Dat Alex Turner en co fan zijn, snappen wij nu ook maar al te goed. Het is te hopen dat het duo de tijd neemt om te groeien, want we willen nog wel een volwaardig album in de lijn van de single en een paar vernietigende clubshows zien voor ze aan een arenastatus gaan ruiken.

DE FOTO: