#ESNS14: Noisia's duistere, epische Eurosonic-afterparty #ESNS14: Noisia's duistere, epische Eurosonic-afterparty

Groningse producers richten zich na Crane 2 op eigen studioalbum

, Ingmar Griffioen

#ESNS14: Noisia's duistere, epische Eurosonic-afterparty

Groningse producers richten zich na Crane 2 op eigen studioalbum

Ingmar Griffioen ,

Het festival is in de achtertuin en Noisia is inderdaad alomtegenwoordig op Eurosonic. De Groningse producers staan met I Am Legion op Eurosonic, zien hun labelstal met Posij en Neosignal vertegenwoordigd en hosten één van de heetste afterparty's. En dan staat op Eurosonic Open Air nog ene Kraantje Pappie, aan wiens tweede plaat ze werken. 3voor12 belt met Noisia's Martijn van Sonderen. "We geven een klein en duister feestje in de Subsonic, dat denk ik wel echt chaos wordt. Vorig jaar draaide Neosignal op hetzelfde feestje voor het eerst nieuw materiaal en was het blijkbaar nogal episch." Na al het ESNS14 geweld moet eerst de plaat van Kraantje af en dan is het toch tijd voor een nieuw Noisia-album.

Van Sonderen ziet het niet als een abc'tje dat Noisia op het Groningse festival staat. "We spelen zelf alleen met I Am Legion op Eurosonic, ook omdat het een nieuwe band is en dus perfect voor een showcasefestival. Dat after-feestje heeft wel alles met onze Groningse roots te maken. We kennen die lui van Subsonic al heel lang en zij zoeken voor Eurosonic ook de beste mogelijkheden. We zijn daar niet geboekt als Noisia, maar werken samen voor een Noisia Invites, eigenlijk een kleine versie van die avonden die we in de Oosterpoort of Melkweg doen." Naast een episch feest en chaos verwacht Van Sonderen dat het op donderdag van 2.00 tot 7.00 uur weer superdruk wordt. "Dan is er niet zoveel meer open, gaan mensen op zoek en wordt het gegarandeerd propvol. Het is allemaal opnieuw ingericht, dus het geluid wordt beter, iets wat wij eigenlijk wel heel belangrijk vinden voor ons feest." De line-up is nog niet helemaal rond, maar in ieder geval kun je naast Noisia achter de decks verwachten: The Upbeats uit Nieuw-Zeeland en de Groningse troeven Posij en Fre4knc.

Van Posij op woensdag tot Kraantje op zaterdag
De Groningse vierdaagse begint voor de heren al op de woensdag als Posij op de Energy Stage staat. Posij was vorig jaar een van de 12van3voor12, leverde een beste EP af en zou met een album op het Vision-label van Noisia komen. Zou, maar "hij wilde toch wat anders. We waren het er met z'n allen over eens, dat hij nog wat verder zou gaan op het album. Frank maakt nog steeds veel muziek en is een beetje van richting aan het veranderen. Dat zal je ook horen in zijn set woensdag. Hij heeft zich ook gestort op het beter worden als dj en dat gaat heel goed." Donderdag zien we in Simplon het Duitse Neosignal, één van Die Zwölf Von Drei Vor Zwölf, en ook op het label van Noisia. Van Sonderen heeft verwachtingen: "Ze staan in Groningen met een nieuwe EP van zeven tracks, waar ze net voor getekend zijn."

Vrijdag mag I Am Legion aantreden in de 3FM Cathedral-tent in het Ebbingekwartier. "Met die show hebben we nu een half jaar getourd; dat wordt heel erg gaaf en ik mag keyboards spelen! Dat zou bij Noisia natuurlijk niet zo goed werken", grapt Van Sonderen. Collega Nik Roos verzorgt de visuals. En dan staat Kraantje Pappie zaterdag nog op de Grote Markt voor het gratis Eurosonic Open Air. Onder de noemer Nightwatch werkt het Noisia-trio aan Crane 2, het tweede album van Kraantje (Alex van der Zouwen). "Als we met iemand samenwerken is het als Noisia", verduidelijkt de Groninger. "Producties doen we als Nightwatch. Dan hebben we een ander hoedje op en doen even de Noisia-oogkleppen af. Dat is nog niet zo makkelijk van elkaar los te weken. Maar dan doen we wat nodig is voor Alex. Soms maken we hele andere keuzes dan we als Noisia zouden doen."

Kraantjes album deze maand af en dan aan de Noisia-plaat
Het plan is om de plaat van Kraantje Pappie nog deze maand te voltooien. "Met een uitloop naar volgende maand. Als het goed is horen jullie zaterdag een aantal nieuwe tracks." Van Sonderen gaat zeker kijken bij Kraantjes thuiswedstrijd. "Zijn show wil ik wel zien. Het is leuk, ik word er enthousiast van, maar zenuwachtig zou ik pas zijn als ik zelf moest rappen." Voorlopig krijgt Crane 2 alle prioriteit. "We doen verder alleen een aantal kleine dingen. Daarna is het de bedoeling dat we, eindelijk na jaren, weer aan een Noisia-album gaan werken. Daar hebben we niet echt veel tijd voor gehad." Liggen er al tracks? "Er ligt altijd heel veel, maar dat gaan we allemaal heroverwegen. Het kan best zijn dat we iets aparts willen of dat er een echte beukplaat uit komt. Of dat we iets muzikaals willen; dan gaan we dat doen. Ik denk dat het sowieso iets samenhangender wordt dan de vorige plaat."

Posij zie je woensdag 21.00 op de Energy Stage van Eurosonic, Neosignal staat donderdagnacht om 2.00 in Simplon, waarna je van 2.00-7.00 terecht kunt in de Subsonic voor de Noisia Invites afterparty.
I Am Legion bespeelt vrijdag om 23.00 de 3FM Cathedral en je ziet Kraantje Pappie op zaterdag vanaf 15.40 aan het werk op Eurosonic Open Air op de Grote Markt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12