#ESNS14: fistpumpen op een klarinetsolo bij Knarsetand

Afsluiter Noorderslag geeft een prima feestje

Petra Huijgen, foto's André Eggens ,

De afsluiter van Noorderslag heeft één taak: de diehards die nog over zijn het feestje geven waar ze op zitten te wachten. En daar slaagt Knarsetand prima in met de 10 man sterke explosie van drum 'n bass, pop, ska, dubstep, latin, polka en ja; wat niet eigenlijk?

HET CONCERT
Knarsetand, Noorderslag, zaterdag 18 januari.  Foyer Grote Zaal.

DE ACT
Creatief brein achter de georganiseerde chaos van Knarsetand is de 20-jarige alleskunner Martijn Holtslag. Een greep uit zijn talenten: Hij stond in hetzelfde jaar in de finale van de Poetry Slam èn de finale van de Grote Prijs (categorie DJ/Producer). Als ‘wereldverbeteraar’ rapte hij vroeger over wat er mis was in de wereld, maar plots had hij een droomwens: de wereld mooier maken met muziek. En daar ontstond Knarsetand - een collectief van tien man bestaande uit blazers, drums, gitaar, toetsen, zangeres Miou Amadée en ongeleid projectiel Holtslag die nu even zingt, dan even beatboxt en alles aanpakt wat er op zijn pad komt.

HET NUMMER
'Fly Away', nieuwe single en tevens afsluiter van de avond waarin alle Knarsetand-elementen worden uitgelicht. Wanneer het publiek er bij het applaus nog geen genoeg van heeft, wordt het refrein nog een paar keer herhaald voor de laatste paar danspassen van de avond.


HET MOMENT
Ooit een hele zaal uit z’n plaat zien gaan op een klarinetsolo? Enige minpuntje was dat ‘ie best iets langer had mogen duren, dan had er misschien nog wel een klarinet-moshpit in gezeten. 

HET PUBLIEK

Knarsetand kan op veel publiek rekenen, zo gaat dat wanneer je afsluiter van de avond bent. Het duurt even voor het feestje begint, maar dan heb je ook wat: frontman Holtslag krijgt iedereen mee. Even fistpumpen, meezingen, even springen – het publiek laat zich vertellen hoe ze het feestje moeten vieren. Na een tijdje krijgen ze de smaak te pakken en gaat het allemaal vanzelf. 


HET OORDEEL
Mensen komen voor een feestje,  en dat krijgen ze. Zowel de springende studenten voorin als de vijftigplusser die na een paar biertjes ontdekt dat z’n heupen nog best soepel zijn hebben zich prima vermaakt. ‘Best lekker’, concludeert een man na afloop. De beste omschrijving mogelijk.