#ESNS14: Gallowstreet blaast systeemplafond eruit

Negen blazers en drie percussionisten, dat moet wel garant staan voor een feestje

Maarten van Heuven, foto Bob de Vries ,

Brassbands zijn in. En waarom ook niet? Zet een aantal koperblazers bij een ritmesectie, en dan stroomt de energie erop los. Dat is met carnaval, maar ook op festivals. De Gallowstreet Brass Band blaast met een slim opgebouwde playlist de Radio 6-zaal omver. De band zei al bij aanvang: "Goed voornemen voor 2014 is alle systeemplafonds eruit te blazen". En dat lukte.

HET CONCERT
Gallowstreet Brass Band, Radio 6 zaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Het podium puilt uit van de jonge gasten die stuiteren van het enthousiasme. Gallowstreet, vernoemd naar de galgenstraat in Amsterdam waar de band is opgericht, brengt de jazz en funk van New Orleans, en voegt daar eigen ingrediënten aan toe. Naast bestaand, voor de hand liggend werk, ook eigen nummers en opmerkelijk: hitmuziek! Juist daarin schuilt de kracht van deze brassband. Getoeter hoor je namelijk steeds vaker in het openbaar, en hoewel er soms flink naast wordt geblazen, spelen de muzikanten op hoog niveau. Maar echt leuk wordt het richting het einde van het set, als de ‘foute’ muziek haar intrede doet.

HET NUMMER
De set van Gallowstreet wordt pas origineel als ‘Show me love’ van Robin S gespeeld wordt. Super aanstekelijk, vooral als de hele band gaat meezingen. En onderwijl worden te gekke jazzsolo’s gespeeld.

OOK OPMERKELIJK
Boven de muzikanten torent een tuba uit. Of is het toch een sousafoon? Hoe dan ook, de bespeler ervan blijft het hele concert doorspelen, ondanks alle warmte, en waagt soms een sprongetje. Zijn lage tonen zijn een echte verrijking voor de muziek.

HET PUBLIEK
Bij het eerste nummer wordt er geglimlacht, daarna wordt er gedanst en op het eind wordt er als een malle gesprongen.

HET OORDEEL
Gallowstreet speelt een slim en energiek concert. Met eigen werk, maar ook hitjes van anderen. En zeker door die laatste toevoeging zien we een zegetocht door Nederland festivalland voor ogen.