#ESNS14: Digitzz knuffelt, aait en overwint

Mellow mix verenigt culturen op Noorderslag

Menno Visser, foto's Jan Westerhof ,

Wow, als je Digitzz voor het eerst in het echt ziet, komt toch meteen deze slogan naar boven: 'Kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper.' Ook zijn vriendin Veronica, als dj te bewonderen, heeft een weelderige haardos. Leuk koppel zo samen, maar het went snel, want al gauw verlegt de aandacht zich op de muziek.

HET CONCERT
Digitzz, Noorderslag, Binnenzaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Rapper Digitzz is een buitenbeentje, hij is momenteel de enige Engelstalige rapper op TopNotch. Hij begon als onderdeel van de Nouveau Riche stal, en nam een paar nummers op met de Poolse knuffelrapper Mr. Polska. Als soloartiest had Digitzz al enige airplay op 3FM met het nummer 'The Jam'. Zijn grote voorbeeld is Snoop Dogg, en vanavond staat hij met dj Veronica op het podium. In zijn muziek wemelt het van de verwijzingen naar andere mellow tracks uit het werk van artiesten als Lauryn Hill en Bob Marley. En tussendoor rolt hij zijn karakteristieke R: 'Trrr!.'

HET NUMMER
Het radionummer 'The Jam' gaat er in als koek, maar het harde 'Bitch Shut The Fuck Up' is het echte hoogtepunt. Iedereen scandeert het mee, en bij Digitzz klinkt het ondanks de tekst ontwapenend, want hij haalt de angel eruit.

HET MOMENT
Na twintig minuten gebeurt er wat bijzonders. De charismatische Digitzz schudt de hand van een man met een snor, die er uit ziet als een trucker en normaal gesproken ogenschijnlijk alleen maar naar Metallica en Volbeat luistert. Dat is het unieke van Digitzz: hij knuffelt, aait en overwint cultuurverschillen. Mocht het in de muziek niet lukken, dan ligt er nog een hele carrière in de politiek in het verschiet.

HET PUBLIEK
'Dit is jullie feestje,' benadrukt Digitzz. En ja hoor, binnen het kwartier staat de hele tent hip mee te hoppen. En dat terwijl het Noorderslag-publiek niet het doorsnee hiphop-publiek is. Dan moeten de twee harde door Boaz van de Beatz geproduceerde tracks nog komen.

HET OORDEEL
Digittz heeft twee kanten, aan de ene kant heeft hij nog Boaz nummers, die er live lekker in 'thunderen'. Maar zijn sterkste kant is zijn mellow mix van knuffelsoul, reggae en poppy hiphop, die culturen verenigt. Laat die zomer maar komen, Digitzz heeft strandtentgarantie. Trrr!