#ESNS14: Birth Of Joy tracteert op potje energieke orgelporno

Maar helaas wel in zwart-wit...

Menno Visser ,

Opvallend, Birth Of Joy-zanger Kevin Stunnenberg praat vanavond meer Engels dan Nederlands naar het publiek toe. Hij vergeet gewoon dat hij even in Groningen is, in Nederland. Zo vaak staat de band in het buitenland. Menig Nederlandse collega zal jaloers zijn hoeveel buitenlandse boekers de band heeft...

HET CONCERT
Birth Of Joy, Noorderslag, Marathonzaal, zaterdag 18 januari 2014

DE ACT
Gitaar/zang, orgel en drums - meer smaken hebben we niet. De baspartijen in het trio worden dus waargenomen door het orgel. Vandaar dat velen The Birth Of Joy vergelijken met The Doors, maar ze hebben ook wel wat weg van MC5, Pink Floyd en Led Zeppelin, om maar wat zijstraten te noemen. Begin februari komt hun nieuwe album Prisoner uit en naast een toer door Nederland gaan ze ook nog naar Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en als een van de weinige Nederlandse acts het Amerikaanse festival South By South West.

HET NUMMER
Op het nieuwe nummer 'Rock & Roll Show' proberen enkele gasten de pogo uit.

HET MOMENT
De band heeft het warm in de benauwde Marathonzaal. Ze beginnen in vol ornaat, maar steeds gaan er meer kledingstukken uit. Met als hoogtepunt dat de knoopjes van het witte muzikantenshirt van zanger Kevin Stunnenberg toch echt open moeten voor de ventillatie.

HET PUBLIEK
Gezien hun status in het buitenland zou je verwachten dat het afgeladen vol tot buiten zou moeten staan, maar in Nederland is hun roem in het buitenlandse clubcircuit vrij onopgemerkt gebleven, dus het is wel gezellig vol, maar niet afgeladen in de Marathonzaal.

HET OORDEEL
Birth Of Joy zet een energieke liveset neer, maar de makke van dit soort retrobands, zoals bijvoorbeeld DeWolff, is dat ze live behoorlijk grooven, maar dat er toch uiteindelijk weinig beklijft. De songs zijn eerder grooves, en niet genoeg uitgewerkt om voor genoeg afwisseling te zorgen. Dus wel vakmanschap, maar geen meesterwerken.