#ESNS14: Tien tips voor Eurosonic #ESNS14: Tien tips voor Eurosonic

Met o.a. Sam Smith, Royal Blood en Femme En Fourrure

, Atze de Vrieze

#ESNS14: Tien tips voor Eurosonic

Met o.a. Sam Smith, Royal Blood en Femme En Fourrure

Atze de Vrieze ,

Van 15 tot en met 18 januari stelt Eurosonic/Noorderslag ons in staat te proeven van honderden Europese en Nederlandse talenten. De eerste drie dagen komen zo'n tweehonderd bands vanuit heel Europa naar Groningen, 3voor12 koos vast tien acts om naar uit te kijken. Met o.a. een ouderwets rock 'n roll-duo, een man met twee hits uit 2013 op zijn naam, een Griek met een Engelse naam en een Finse act die het begrip twerking een heel nieuwe dimensie geeft.

Check de 10 tips voor Eurosonic in een handige YouTube-playlist

Sam Smith (UK)
Sam Smith kennen we van zijn twee grote hits van vorig jaar. Nou ja, een hit van Disclosure en een hit van Naughty Boy, maar het was zijn stem die de muziek kleur gaf. De jonge Britse zanger gaat het komend jaar zelf proberen. Single Money On My Mind staat nu bij 3voor12 op de playlist, het album komt uit in april.

Kate Boy (ZWE)
Kate Boy mag dan een Australische zangeres hebben, het kwartet ademt verder in alle opzichten de Zweedse muziekcultuur. De artistieke elektronicasound van The Knife, uitgevoerd met de popskills van Miike Snow. Northern Lights komt van hun debuut-EP met dezelfde titel.

The Limiñanas (FRA)
Het Franse The Limiñanas is labelgenoot van Jacco Gardner bij Trouble In Mind. Dan moet je op zijn minst affectie hebben met de sixties, maar de Fransen doen dat op geheel eigen wijze. San Francisco 1969 meets Parijs 1969. Hun beste song heet Longanisse, een Gainsbourg-waardige tune.

Royal Blood (UK)
Het is speuren naar stevige gitaarbands die echt de moeite waard zijn dit jaar, maar met het felle duo Royal Blood hebben we woensdag een stevige kandidaat op het podium van de Vera staan. Een duo ja, en dus in hetzelfde rijtje als The White Stripes, Black Keys, Blood Red Shoes en recenter Drenge.

George Ezra (UK)
In de categorie Ben Howard: George Ezra, een jonge zanger uit Bristol, die een soort van sluimerhitje heeft met het liedje Budapest. Het is een tokkelige gitaarsong waarop Ezra kan laten horen een klein rafelrandje aan zijn stem te hebben. In hetzelfde genre op Eurosonic: Bear's Den.

Jaakko Eino Kalevi (FIN)
Fin Jaakko Eino Kalevi verdient zijn brood als tramchauffeur in Helsinki, maar nu platenmaatschappij Domino (Franz Ferdinand, Arctic Monkeys) hem opgepikt heeft zou daar wel eens een einde aan kunnen komen. Kalevi maakt mysterieuze, licht psychedelische, maar bepaald geen zware muziek. Bijzonder. Luister zijn recente EP nu op de Luisterpaal.

Coely (BEL)
Het Belgische fenomeen Coely gaan we de komende zomer vermoedelijk overal tegenkomen. Ze zingt, ze rapt, ze beatboxt, en ze heeft ook nog eens een charmante verschijning. Afgelopen zomer maakte ze op Into The Great Wide Open nog een wat groene indruk, maar dat mag, want het echte werk moet voor haar nog beginnen.

Circa Waves (UK)
Waar zijn de bands, vroeg The Guardian zich vertwijfeld af toen BBC's befaamde Sound Of 2014 talentpoll bekend gemaakt werd. Wel, hier is een ouderwetse Britse no nonsense gitaarpopband, goed bevriend met Two Door Cinema Club. Op London Calling lieten ze zich live meteen goed zien en Best Kept Secret legde ze al vast.

Femme En Fourrure (FIN)
Bepaald geen hitmateriaal, maar wel razend spannend, is Femme Fourrure. In tegenstelling tot wat hun naam ('vrouw in bontjas') doet vermoeden komt deze elektronische act niet uit Frankrijk, maar uit het hoge noorden. Hun muziek is sexy, misschien zelfs wel kinky ("I wanna give you bruises"… sist de zangeres in je oor), met een clip die het begrip 'twerking' een Aphex Twin-randje geeft.
 

Larry Gus (GRI)
Larry Gus heet eigenlijk Panagiotis Melidis, maar met die naam kom je in Amerika niet ver. Met zijn alter ego bereikte hij de burelen van DFA, het label van James Muphy, dat afgelopen jaar zijn tweede album uitbracht. Dat is een vloeiende, organische elektronicaplaat met diepgang, als Matthew Dear op een zonnige dag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12