Tien tips voor Down The Rabbit Hole

O.a. Parquet Courts, Black Keys en The Soft Moon

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Nog maar net bijgekomen van een weekendje Hilvarenbeek trekt het hele festivalcircus alweer door naar de volgende stop: het kakelverse Down The Rabbit Hole. Als je door alle bomen het bos niet meer ziet; geen nood. Dit zijn de tien acts die je volgens de 3voor12-redactie niet mag missen.

Parquet Courts
Parquet Courts maakt puntige, rechttoe rechtaan liedjes. Geen gezeik, gewoon een uurtje rammen. Hun debuutalbum van vorig jaar sloeg in als een bom, en hoewel de buzz rond de recent verschenen tweede iets minder is, lijkt de plaat langzaam meer en meer fans te krijgen.

The Black Keys
Heeft het bluesrockduo nog enige toelichting nodig? Ze verkopen lachend zalen als de Ziggo Dome uit, hebben een enorme live-reputatie en met het nieuwe album hebben ze nog meer materiaal om het festival plat te spelen.

Floating Points en Motor City Drum Ensemble
Twee dj’s die bekend staan om hun spannende sets, en altijd wel een paar obscure platen in hun platentas meezeulen ruim twee uur rug aan rug. Housebangers, disco-gems en subtiele elektronica. Dat kan niet anders dann een smaakvol feestje worden.
 

Damon Albarn
Niet alleen de man achter acts als Blur, Gorillaz, The Good, The Bad & The Queen, maar sinds dit jaar eindelijk ook écht een solo-artiest met een soloplaat. Everyday Robots is niet per se het album waar iedereen op hoopte, maar tijdens zijn show zal er vast ook wel wat ouder materiaal langs komen.

Little Dragon
Ga je een beetje lekker op stuiterende electropop met een flinke dosis soul? Dan is Little Dragon een veilige keuze. Dit jaar bracht het Zweedse gezelschap eindelijk weer een plaat uit, en dus wordt er weer getourd. Mooi, want dan kunnen we eindelijk zien of dat intro van Klapp Klapp live ook echt zo’n tent op de kop kan zetten als dat wij hopen.

Lone
Bij Lone hoef je geen CO2-kanonnen, danseressen en gigantische drops te verwachten. Wel een hoop synthesizers, detailrijke beats met jazzy drums, klikjes en tikjes. Een perfecte soundtrack voor zomernachten.

The Soft Moon
Mocht je even last krijgen van een hippie-overload met alle knuffelige, konijnerige podianamen en de vrolijke kleurtjes, dan kan The Soft Moon je innerlijke balans weer herstellen. Gitzwarte, industriële postpunk met af en toe wat gesmoorde kreten, en vooral veel venijnige gitaren.

tUnE-yArDs
De zoete gekte van tUnE-yArDs lijkt gemaakt voor Down The Rabbit Hole. Denk regenbogen en eenhoorns, maar ondanks dat er muzikaal nogal wat spannende dingen gebeuren toch enorm luisterbaar.

Hozier
De Ierse Hozier was afgelopen editie een van de grote ontdekkingen op Eurosonic. Met een dijk van een stem brengt hij zijn muziek, waarin enorm veel wordt teruggegrepen op het verleden, zonder dat het een retro-act is. Blues-, soul-, rock-, en zelfs Vampire Weekend-fans verzamel u.

Taymir
De broekies uit Den Haag zijn lekker bezig. Ze scoorden goed op het internationale showcase festival The Great Escape, zijn binnengehaald door een beroemd managementbureau, stonden op Pinkpop en waren natuurlijk ook uitverkozen tot een van de 12 van 3voor12.