#DTRH14: Little Dragon blijft in eigen wereld hangen #DTRH14: Little Dragon blijft in eigen wereld hangen

Zweedse synthpoppers te vermoeid door lange reis

, Robin Oostrum

#DTRH14: Little Dragon blijft in eigen wereld hangen

Zweedse synthpoppers te vermoeid door lange reis

Robin Oostrum ,

Het vliegtuig van Little Dragon mocht niet vertrekken vanuit Goteborg, maar met een omweg via Parijs zijn de Zweden dan toch in Beuningen aangekomen. Omdat De Staat zo vriendelijk is om van timeslot te ruilen zien we Little Dragon om kwart voor negen alsnog de main stage betreden. Kunnen ze de noodgedwongen promotie tot sub-headliner waarmaken?

HET CONCERT:

Little Dragon, Down The Rabbit Hole, Hotot, vrijdag 27 juni 2014

DE ACT:

Little Dragon werd in 1996 opgericht, maar bracht pas in 2007 haar eerste reguliere album uit. De Zweedse synthpop-act bestaat live uit drummer Erik Bodin, de Japans-Zweedse zangeres Yukimi Yagano, de zwaarbebaarde toetsenist HÂkan Wirenstrand en de vandaag in camouflage-outfit opererende bliepjesman en percussionist Fredrik Kallgren Wallin. Eerder dit jaar verscheen vierde album Nabuma Rubberband, waar logischerwijs de setlist vandaag door wordt overheerst.

HET NUMMER:

Het optreden is inmiddels tot een bedenkelijk niveau gezakt als de band 'Klapp Klapp' inzet, de leadsingle van de meest recente plaat. Plotseling dreunt de bass zo hard door de Hotot dat enkele eerder weggelopen toeschouwers nieuwsgierig uit hun konijnenhol komen gekropen. 'Do you want it? Do you want it? Do you, do you, do you?' schreeuwt Yukimi, voor de verandering haar gezicht naar de zaal gekeerd. Het antwoord komt in de vorm van een tiental springende stoners. Hell yes we want it.

HET MOMENT:

De visuals zijn de hele show al fraai, maar tijdens 'Ritual Union' lijken ze voor het eerst ook de muziek te ondersteunen. Prachtig hoe de led-verlichting en de stuwende beat je wel haast dwingen om te bewegen. Yukimi begrijpt het en maakt wat spirituele armbewegingen.

OOK OPMERKELIJK:

Zou Yukimi van baarden houden? De William Fitzsimmons-baard van toetsenist HÂkan is al imposant, maar na afloop blijkt de roadie er ook wat van te kunnen. Ach, dat we het hier over hebben zegt genoeg over het optreden.

HET PUBLIEK:

De Staat speelde eerder op de avond een thuiswedstrijd in de Hotot, maar Little Dragon heeft aanzienlijk meer moeite om het publiek voor zich te winnen. Ze hebben wel het voordeel om na al die gitaarpop, -rock en psychedelica de eerste dansbare act van het festival te zijn. Het grootste deel van het publiek gebruikt het optreden echter vooral als achtergrondmuziek en danst voorzichtig rond in zijn eigen leefwereld. Voor velen is dit tevens het moment voor de eerste joint van de dag.

HET OORDEEL:

Voor een heel uur zit er te weinig variatie in de nummers: de machinale drums van Erik Bodin maken het dansbaar, maar een extra gitaarlijntje hier en synthriffje daar zouden de spanning geen kwaad doen. Van frontvrouw Yukimi zijn we gewend dat ze vooral in haar eigen wereldje zit tijdens een optreden, maar vanavond lijkt het allemaal wel heel tam en afstandelijk. Wellicht heeft de lange reisdag - de band was naar eigen zeggen vanochtend om half vijf uit de veren - zo haar impact op het optreden. Wat de oorzaak ook is, Little Dragon blijkt vanavond niet in staat om de ongeplande promotie tot sub-headliner waar te maken.

DE FOTO:

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12