#DTRH14: Damon Albarn eert overleden Bobby Womack met ingetogen show

Gedurfde set voor eerste Rabbit Hole headliner

Atze de Vrieze ,

Damon Albarn was vanmorgen als allereerste op het veld. Nog ver voor De Staat in de stromende regen met de fanfare de poort door trok, stond de Blur-frontman met zijn band al te repeteren. 'We vinden het een eer om op dit nieuwe festival te mogen spelen,' stelt de zanger. 'Iedereen is de hele dag heel aardig voor ons.'

HET CONCERT:

Damon Albarn, Down The Rabbit Hole, Hotot, vrijdag 27 juni 2014

DE ACT:

We noemen hem voor het gemak maar Blur-frontman, omdat we hem zo toch het beste kennen, maar vanavond zingt hij maar twee nummers van die band, en ook nog eens twee relatief onbekende ('All My Life' en 'Out Of Time'). Het overige repertoire komt van Albarns ingetogen nieuwe plaat vol persoonlijke schetsen en subtiele, fijnzinnige uitstapjes, een flinke selectie Gorillaz en zelfs nummers van The Good, The Bad & The Queen en Rocket Juice & The Moon. Bij de bravoure van 'Song 2' blijft hij zo ver mogelijk uit de buurt. 

HET NUMMER:

Die soloplaat van hem mag dan enorm kalm zijn, het meest opvallende liedje is wel degelijk vrolijk en uptempo. 'Mr Tembo' heet het, geïnspireerd door een baby-olifantje in een dierentuin in Tanzania. Albarn ontmoette het, hoorde dat het zijn ouders pas verloren had, en schreef een ode. Het liedje krijgt een grootse uitvoering met een enorm krachtig gospelkoor. Dit is de ontknoping die de festivaldag verdient.

HET MOMENT:

Om daar te komen moest je flink doorbijten. Vooral de eerste helft van de set is zeer, zeer ingetogen, melancholiek, zelfs treurig. Albarn neemt regelmatig plaats achter de piano, en wordt omringd door een goede band, maar wel van het type waarin de toetsenist van bladmuziek speelt. Langs nummers als 'Everyday Robots', 'Tomorrow Comes Today' en het extreem stille 'Hostiles', komt er gaandeweg gelukkig meer vaart in de set. Het is The Good, The Bad & The Queen song 'Kingdom Of Doom' die de show definitief open breekt. Het is veelzeggend dat het helemaal geen 'banger' is, maar wel zo aanvoelt. Datzelfde geldt voor de grootste hit van de set, Gorillaz' 'Clint Eastwood'. Ook dat is een traag rap-pop-nummer, maar met rapper Digitzz als gast erbij voelt het als een ontlading. Digitzz pakt zijn moment, Albarn laat zijn gouden tand fonkelen in het licht. 

OOK OPMERKELIJK:

Bij aanvang van zijn show kondigt Damon Albarn aan dat zijn goede vriend Bobby Womack overleden is. De connectie tussen de twee is onmiskenbaar: de soulzanger deed mee met Gorillaz, en onlangs nog produceerde Albarn samen met Richard Russell een heel album van de oude held, een opvallend modern en eigenwijs geproduceerde plaat. Het past helemaal binnen de recente ontwikkeling van Albarn, die veel met zwarte muzikanten werkt. Hij dompelde zich onder in de Malinese muziekcultuur, werkte met afrobeatdrummer Tony Allen, laat gospel en soul toe in zijn geluid. Maar wacht eens even, is Womack echt dood? Eerder deze week kwam dat nieuws naar buiten, maar inmiddels werd het weersproken door zijn management. Weet Albarn meer, of is hij in een hoax getrapt? Of - dat kan ook nog - hebben wij het misschien verkeerd verstaan? Dat laatste is in elk geval niet het geval. Later in zijn set covert Albarn ook nog Womack's hartverscheurende 'Please Forgive My Heart' (van hun gezamenlijke plaat) in een buitengewoon intieme versie (Albarn besluit hoofdschuddend: 'oh Bobby, Bobby'), laat hij het publiek 'Rest in peace Bobby Womack' scanderen, en herinnert hij zich hoe Womack hem de spirituele basis van gospelmuziek daadwerkelijk liet voelen. Damon Albarn is er rotsvast van overtuigd dat zijn grote soulheld er niet meer is, en je ziet hem oprecht geemotioneerd zijn. zanger The Child Of Lov, waarmee hij ook werkte. 'A very special, brave guy,' aldus de zanger.

HET PUBLIEK:

De grote tent is bepaald niet afgeladen voor Albarn, die natuurlijk ook niet echt een hitjesset in gedachten heeft. Maar amper halfvol, dat is toch niet erg indrukwekkend. Dit festival is nog niet op volle kracht, zoveel is duidelijk. Rabbit Hole directeur Eric van Eerdenburg vertelt dat er zo'n 8.000 bezoeker op het terrein zijn, en dat de tent vooral besteld is om alle mensen te kunnen herbergen die voor de hoofdact van morgen - The Black Keys - komen. Albarn maakt trouwens nog een grapje over ze. Hij zet helemaal verkeerd in op zijn melodica bij 'Clint Eastwood'. 'Look, I only have black keys,' zegt hij. En verdomd, het is zo. 'Tried to be a smart-ass.'

HET OORDEEL:

Het is dapper hoor, want Albarn hier doet. Op een festival zo'n set spelen, vrijwel zonder de vele hits die hij op zijn naam heeft staan, met veel focus op het meer volwassen deel van zijn oeuvre. Dat vraagt eigenlijk om een intieme setting in theater. In eerste instantie heeft hij dan ook enorm veel moeite om Rabbit Hole te overtuigen, maar met een paar rake uithalen ('Slow Country', 'Kids With Guns', 'Kingdom Of Doom') lukt dat gaandeweg toch. Maar nu willen we wel weten hoe het nu echt met Bobby Womack gaat.

Update 02:20: Inmiddels heeft zijn label XL aan Rolling Stone bevestigd dat Bobby Womack inderdaad overleden is.

DE FOTO: