Veertig legendarische concerten in Tivoli Utrecht

Met o.a. Queens of the Stone Age, Kyteman, Nirvana en Rockbitch

Atze de Vrieze ,

Per 1 juni verhuist het Utrechtse poppodium Tivoli naar een groot nieuw pand met zes zalen. Een memorabel moment in het Utrechtse muziekleven, want het podium is al sinds begin jaren tachtig voor velen een muzikale thuisbasis. Midden in de 3voor12 themamaand over popzalen begint Tivoli aan een serie afscheidsconcerten onder de naam Tivoli Tijdloos. 3voor12 blikt nog een keer terug op veertig legendarische concerten die aan de Oudegracht plaatsvonden. Hieronder alvast de nummers 40 tot en met 4. De drie meest memorabele concerten worden vanavond in 3voor12 Radio bekend gemaakt. Schakel om 22:00 in op 3FM voor de ontknoping van deze lijst.

40. Aphrodite 16-10-1997
Aanvankelijk wordt binnen Tivoli flink getwijfeld of house nu wel zo'n goed idee is. Veel vrijwilligers zien het nachtwerk niet zitten, en zeker niet op dat eindeloze gestamp. Maar halverwege de jaren negentig - zeker als Tivoli volledig geprofessionaliseerd is - wordt Tivoli juist een van de belangrijkste clubs van Utrecht. Met name jungle/drum 'n bass doet het altijd goed. Natuurlijk met jongens uit de stad - Black Sun Empire host jarenlang eigen feesten - maar ook dankzij internationale artiesten als Aphrodite, Ed Rush, Grooverider en Bad Company. Aphrodite bezoekt Tivoli een paar keer, en steevast is het volle bak.

39. Cheb Khaled 11-02-1991
Tivoli begon begin jaren tachtig als kraakhol, en was dus thuisbasis voor punk en postpunk, maar al snel werd breder gekeken. Met name Afrikaanse bands probeerde het podium binnen te halen, wat bepaald niet altijd eenvoudig was. Begin jaren negentig verkoopt Algerijn Khaled twee avonden uit. Hij trekt 95% Marokkaans publiek, en dat is op dat moment bepaald niet gebruikelijk. Er hangt een enorme spanning in de zaal, niet alleen omdat de rai-zanger op dat moment hot is, maar ook omdat hij niet onomstreden is en in die tijd zelfs beveiligd wordt. Het leidt niet tot gedoe: de twee uitverkochte zalen staan pal achter de Afrikaanse superster.

38. Nirvana 11-03-1989
Utrecht liep niet massaal uit voor een van de belangrijkste bands van de jaren negentig. Het was dan ook pas 1989 en Nirvana tourde hun Bleach album, met oude drummer Chad Channing en met TAD, een inmiddels vergeten grungeband met meer een hardrockedge. De twee groepen wisselden de voorprogramma-hoofdprogramma-rol. Nirvana opende die avond, speelde dramatisch, en zag TAD met de eer strijken. Echte fans zagen Nirvana daags later in de Melkweg wel furieus spelen.

37. The Sound 29-07-1982
Een van de eerste toonaangevende internationale acts die Tivoli aandeed, was The Sound. Het podium is dan nog niet uit de kraakfase, en muziekprogrammering gaat nog hand in hand met manifestaties en politiek engagement. The Sound was relatief makkelijk te boeken, omdat de getroebleerde frontman Adrian Borland op dat moment in Amsterdam woont. De band speelde meerdere keren in Tivoli, en wist er altijd volk op de been te brengen.

36. Underworld 31-03-1994
Toen in 1994 Dubnobasswithmyheadman uitkwam, was house nog lang niet door iedereen onarmd, zeker niet door het alternatieve gitaarpubliek. Underworld bleek een van de acts om dat gat te dichten. Al was hun show in Tivoli bepaald niet uitverkocht, hier was de kracht van de latere headliner al wel te zien. Darren Emerson opende het optreden als dj, om later Karl Hyde en Rick Smith naast zich te krijgen. Het voelt compleet vrij, geimproviseerd, ongrijpbaar met die surrealistische teksten.

35. Caribou en Beach House op Le Guess Who? 26-11-2010
Wat een droomavond voor Le Guess Who? Twee acts met een doorbraakplaat, die het ook nog eens allebei live waarmaken. Caribou met dansbare, organisch-elektronische indiepop, Beach House met de ultieme dreampop, stijlvol en cool. Met name die laatste boeking is mooi voor het festival, want Le Guess Who? boekte Beach House ook al toen er in Nederland nog helemaal niemand voor warm liep. Deze avond mag de boeken in als de eerste echte klassieker voor het avontuurlijke festival.

34. Rockbitch 12-04-1997
Het moet toch wel een kleine aardverschuiving geweest zijn, dat de ranzige porno-act Rockbitch toegang kreeg langs de streng door feministische poortwachters van Tivoli. Vrouwen hadden altijd de dienst uitgemaakt, en hier stond een band die zich liet nemen door een publiekslid dat het gouden condoom ving. Die avond was de gelukkig overigens een vrouw, maar dat terzijde. Goed was het niet, en spannend ook niet echt, want van sensuele opbouw was geen sprake: al bij het tweede nummer stonden twee vrouwen op het podium elkaar te fistfucken. Ach ja, weer eens wat anders.

33. Elbow 10-11-2008

De vijf vrienden van Elbow uit Manchester deden er jaren over om net zo oud te worden als hun muziek. Mid-dertigers zijn ze bij hun grote doorbraak met The Seldom Seen Kid, en op dat moment hebben ze er al jaren touren op zitten. De set begint overweldigend, als de hele band collectief de trompet ter hand neemt voor openingssalvo Starlings, ander hoogtepunt is het lang uitgesponnen oudje Newborn. Zelden zag Tivoli een concert met zulk zuiver geluid, van een band die de zaal tot de laatste man in zijn ban weet te krijgen.
 

32. Echo and the Bunnymen 07-08-2008
In de jaren tachtig was Echo and the Bunnymen een van de eerste grote namen die in Tivoli zou optreden. Zou, want na een blik in de stoppenkast liet de band het Utrechtse publiek stikken. De deur werd gebarricadeerd, en met het telefoonboek in de hand probeerde het personeel het publiek dat kaarten gereserveerd had nog te waarschuwen. Jaren later keert de groep in verrassend blakende vorm terug op Summer Darkness, het jaarlijkse gothic festival. Binnen die context is Bunnymen juist een van de minst weirde acts, maar wel met een steengoed optreden.

31. Bong-Ra's Wedding Bash 07-07-2007
Als icoon van de Utrechtse undergroundcultuur kan Jason Kohnen alias Bong-Ra natuurlijk maar op een plek zijn bruiloft vieren. Het breakcore fenomeen heeft al zijn muzikale vrienden uitgenodigd: Venetian Snares, Jason Forrest, Sickboy, natuurlijk de Utrechtse drum 'n bass mannen van Black Sun Empire. Je zal het maar op je trouwerij hebben, zo'n lopend buffet van onaangepaste, keiharde beats en wild slingerende dreadlocks. Echte liefde. Al is het met dat huwelijk niet goed afgelopen.

30. 3 Mustaphas 3 19-12-1985
Vreemde band, 3 Mustaphas 3. De groep bestaat uit Engelsen, maar ze doen zich voor als handelsreizigers uit Albanië. Hun handelswaar: witgoed. Natuurlijk vonden ze het grappig om op hun rider te zetten dat er koelkasten op het podium klaar zouden moeten staan, en natuurlijk deed nooit iemand dat. Maar Tivoli zit naast kringloopwinkel De Arm, en voor het optreden werd daadwerkelijk een stel koelkasten de zaal in gereden. De bandleden reageerden zo enthousiast dat ze naar eigen zeggen een hun beste shows ooit gaven.
 

29. Solomon Burke 09-10-2004
Solomon Burke alias The King Of Rock 'n Soul had een goede band met Nederland. Sterker nog: hij stierf uiteindelijk op Schiphol, op weg naar een optreden met De Dijk. Die faam had hij vooral sinds zijn comeback met het album Don't Give Up On Me, dat ook Tivoli in de armen sloot. Solomon - een reusachtige man - zat op een troon, liet zijn bezwete hoofd deppen door zijn zoon en deelde rode rozen uit aan de mooiste vrouwen. Zingen kon hij nog altijd als de beste, maar zijn dood kondigde zich aan: bij zijn laatste optreden in Tivoli was hij zo dik dat hij voor opening van de zaal al op een stoel in de coulissen gezet moest worden, omdat hij met geen mogelijkheid door de backstage-ingang paste.

28. Jesus and Mary Chain 15-10-1985
Voorafgaand aan het optreden van Jesus And Mary Chain wordt in Tivoli een dienstmededeling uitgedeeld: het concert van de band duurt vermoedelijk twintig minuten, en de bandleden zouden zomaar eens met hun rug naar het publiek kunnen spelen. Dat was nodig na de regen aan klachten bij een eerdere show in Nederland. Jesus And Mary Chain heeft dan net zijn iconische debuutplaat uitgebracht. Dankzij hun veelbesproken optredens zijn ze de vaandeldragers van de Britse stofzuigerrock. Weetje: Bobby Gillespie van Primal Scream speelt in die tijd nog drums in de Schotse band.

27. Bad Manners 18-03-1998
Bad Manners, zo'n ska-band die om de zoveel jaar wel een keer langs komt. Je hebt er zo veel, en ze trekken een vaste schare fans. Als het even kan gaat de band 's middags vast met ze het terras op, om stomdronken veel te laat bij de venue te komen. Geen soundcheck voor jullie, jongens. Geen andere band kon dan ook beter gebruik maken van het ultieme probleem van Tivoli eind jaren negentig: een overstromend riool. Het publiek stond tot de enkels in het gore water te dansen, terwijl de dikke, kale frontman van de band met een plopper op zijn kop op het podium stond.

26. Weezer 25-06-1995
Wie had gedacht dat Weezer na hun show in Tivoli nog maar twee keer in Nederland zou spelen? De band had net de blauwe plaat uitgebracht, met veel succes. Tien nummers, tien hits. En dat ene nummer dat je op het album niet zo voelt - Surf Wax America - blijkt live dan ineens briljant te vallen in de toegift. Leuk weetje: frontman Rivers Cuomo had de royalty's van de debuutplaat goed besteed. Hij werd geboren met twee ongelijke benen, en liet daar in 1995 iets aan doen. Hij betrad het Tivoli-podium met krukken en zat het hele optreden op een stoel.

25. Clock DVA 09-10-1983
In de begindagen van Tivoli is er nog een heldere rolverdeling met het andere podium, de Vrije Vloer. Daar kon je terecht voor rock, funk en dergelijke, Tivoli is de vaste plek voor punk, postpunk, industrial en ander experimenteel werk. Geld was er nog niet, en zo liet Tivoli bijvoorbeeld in die tijd U2 lopen wegens te veel risico. Muzikale risico's werden echter zeker niet geschuwd. Met Clock DVA bijvoorbeeld, een arty act uit de elektronische scene rond Cabaret Voltaire in Sheffield. Vol was het niet, wel keihard en overdonderend. Iedereen die er was, vond het fantastisch.

24. Happy Mondays 08-03-1991
Op het hoogtepunt van de Madchester hype kwam een van de grootste namen ook naar Tivoli. De Engelsen werden helemaal gek voor bands als Stone Roses en de Mondays, in Nederland wordt iets nuchterder gereageerd. Nuchter is de band zelf gelukkig alles behalve. Frontman Shaun Ryder en mascotte Bez staan zo'n beetje met hun voeten over de rand van het podium, omdat het volkomen volgepropt staat met synths en sequencers. Van achter bij de mengtafel kon je de aderen in de ogen van Bez zo'n beetje tellen, en in zijn sambaballen zaten vast geen rijstkorrels. Zingen konden de mannen niet, maar gelukkig was er nog een dame mee, die wel over gezonde stembanden beschikte. Maar dit was natuurlijk het idee achter de band: hooligans, totaal 'off their heads', die een achterlijk optreden neerzetten.

23. Eels 20-08-1997

De eerste tour van Eels langs Utrecht is er een van contrasten. Mark 'E' Everett maakt dat jaar indruk met een debuutplaat vol liedjes over depressies, met originele arrangementen en kleine ideetjes. Live brengt hij alles precies anders dan je denkt. Harde stukken worden ineens poeslief gespeeld, verdrietige passages met een grote glimlach op het gezicht en soms met een flinke uithaal. E is een komediant, en vooral met die reusachtige drummer Butch heeft hij een aangever van formaat.

22. Arctic Monkeys 27-05-2007
Alex Turner en zijn maatjes zijn een fenomeen. Na Franz Ferdinand wordt de ene na de andere branievolle Britse band gelanceerd. Soms arty, soms jongens in de pub. Elke nieuwe band lijkt net ietsje minder dan de vorige, tot Arctic Monkeys ineens iedereen overklast. Qua performance houdt het niet over, maar de songs en de pure klasse zijn ongelofelijk, zeker in een relatief kleine zaal. Het weekend van de Tivoli show speelt de band ook op het hoofdpodium van Pinkpop, maar iedereen die de band daar ziet kan niet anders dan knarsetandend denken aan hoe goed en compact het moet zijn geweest in Tivoli Oudegracht.

21. Spinvis 22-11-2011

Bestaat er zoiets als thuisvoordeel voor bands, zoals we dat kennen uit het voetbal? Het kan haast niet anders. Tivoli is voor veel artiesten uit de regio de plek waar ze zelf muzikaal opgroeiden. Neem Erik de Jong, die er als klein punkertje zelf als een van de eersten speelde, diep in de jaren tachtig. Toen Tot Ziens, Justine Keller verscheen, speelde hij bijna alleen nieuw werk voor een publiek dat zes jaar had gehunkerd. 1200 mensen luisterden ademloos, en toen hij tot slot in oudje Ik Wil Alleen Maar Zwemmen zong dat de stad zich uitkleedt en zuipt als een bruid, zijn vast velen met een licht gevoel in hun hoofd naar de bar gerend.

20. Rauw met Boyz Noize 15-05-2010
Joost van Bellen's Rauw is misschien wel het meest succesvolle dance concept dat Tivoli ooit kende, in elk geval een format dat het lang volhield. Rauw creëerde zijn eigen sterren, met Erol Alkan, Crookers en zeker ook Boys Noize, die in 2010 al een grote ster is. Hij staat op het punt om te beginnen als Joost van Bellen voor een hyped up zaal niet hem aankondigt, maar moppentapper Buttslammer. Die gaat net zo lang door met slechte grappen vertellen tot het bier met liters tegelijk op hem af vliegt. De ontlading tijdens Boys Noize's eerste plaat is gigantisch.

19. The Gun Club 23-11-1984
Halverwege de jaren tachtig wordt de wereld overspoeld door een nieuwe golf garagerockbands. 1984 is een goed jaar voor The Gun Club. Op de piek van hun roem, en niet al te lang voor de band explodeert. Dat kon je zien aankomen, want het is geheel in stijl van de bandnaam een explosieve band, met frontman Jeffrey Lee Pierce is steevast dronken is, en dan die rauwe mix van garagepunk met country. In Tivoli werkt dat op die late novemberavond uitstekend.

18. The Pogues 21-10-1985 / Shane McGowan 09-08-2002
Ruim twee uur liet Shane McGowan Tivoli wachten bij zijn bezoek in 2002. Ingewijden vertellen dat hij eerst vlucht na vlucht miste in Londen en zich vervolgens naa aankomst vooral opsloot op op het toilet, God weet wat ie er allemaal deed. Natuurlijk is de man dan al jaren een wrak. Wie heeft hem niet van het podium zien tuimelen op Pinkpop, halverwege de jaren negentig. Ook in 1985 lustte hij ongetwijfeld al een drankje, maar zijn folkpunkband The Pogues is op dat moment nog op de top van zijn kunnen.

17. Jim Rose Circus Side Show 19-04-1995

Een week na het bezoek van Jim Rose werd in de gang van Tivoli nog een ontsnapte krekel gevonden. Dat is nog een tamelijk onschuldig souvenir van de bizarre taferelen tijdens de freakshow. Zo werd 's middags in de kantine ook wel eens getoond hoe die act met een strijkijzer aan de penis nu eigenlijk ging, een act waarbij in de zaal voor de verandering juist de mannen flauw vallen. En die man met zijn lijf vol getatoeëerd met puzzelstukjes en echte duivelshoorntjes moet ook heel wat bekijks getrokken hebben op weg naar de kleedkamer. Wonderlijk fenomeen.

16. Ty Segall 02-12-2012
Op een avond die voor je gemaakt is, moet je het nog maar waar zien te maken. Ty Segall was de hoofdgast van de Fuzzbox avond van Le Guess Who, met daarop een keur aan garagerock en psychedelica-acts, met o.a. White Fence, Allah-Las en traumahelikopter. Ondanks dat zijn stiefvader een week voor het festival overleed en uitgerekend nu zijn fuzzpedaal het begaf vlamde Segall. Hard, virtuoos rechtdoor.

15. Sufjan Stevens 06-10-2004
Uit meer recente tijden kennen we Sufjan Stevens door zijn extravagante optredens, inclusief cheerleaders en opblaaskerstmannen, maar in 2004 stond hij nog helemaal in zijn eentje op het podium. Gewapend met een akoestische gitaar, een banjo en een kaart van Michigan, waarop hij precies kon aanwijzen waar welk liedje ontstaan was. Hier zagen we de pure kracht van een verhalenverteller, die zelfs in staat was de luide dansgroep in de kleine bovenzaal te overklassen.

14. The Birthday Party 19-01-1983
Rond 1983 begint Tivoli echt op stoom te raken. In korte tijd komen onder meer The Fall, Fad Gadget en Gang Of Four langs. En dan is er nog The Birthday Party, de rauwe band rond Nick Cave. De vrouwenemancipatie is nog in volle gang in Tivoli, en niet iedereen kon de seksueel geladen poëzie van Cave waarderen. De zanger is nooit bang om de confrontatie aan te gaan, maar als hij in Tivoli het publiek in springt, vangt hij een paar klappen. Met de vlakke hand, uiteraard.

13. Swans 27-02-1986
Het meest legendarische concert dat niet doorging, was toch wel dat van de experimentele noiseband Swans. Het kwam vaker voor dat bands hun twijfels uitten bij de technische basis van Tivoli, maar Swans ramde simpelweg puur op volume alle stoppen eruit bij de soundcheck. In allerijl moest de show verplaatst worden naar De Vrije Vloer, bij Paardenveld, waar het later die avond alsnog gewoon kon doorgaan.
 

12. Blaudzun 06-01-2012
Toen Blaudzun een week voor Noorderslag zijn derde album Heavy Flowers ten doop hield, wist eigenlijk iedereen al dat het zijn grote doorbraak zou worden. Vroeger was de excentrieke zanger nog veel meer love it or hate it, met zijn overdreven huilerige zangstem, maar nu de muziek meer kracht had gekregen stond er ineens een artiest waar niemand omheen kon. Zwierig, charmant met een enorme zeggingskracht.

11. Townes Van Zandt 27-10-1990
Singer-songwriter Townes van Zandt speelde een maand voor zijn dood voor de laatste keer in Nederland in Utrecht, maar echte fans herinneren zich misschien nog wel beter die show zeven jaar eerder op het balkon van de grote zaal. Jazeker, alleen op het balkon. Een intieme setting, met ruimte voor verzoekjes, en een nagesprek tot in de kleedkamer. En Townes, die was in blakende vorm, wat je gezien zijn grote drankgebruik altijd maar moest afwachten.

10. Pixies 13-04-1988
In de aanloop naar de concerten van Pixies schreef Gert van Veen in de Volkskrant een ronkend verhaal over hoe geweldig die band wel niet was. En of dat effect had: de zaal liep bij een andere show leeg na het voorprogramma, waarop Tivoli besloot Throwing Muses (de headliner) dan maar als eerste te laten spelen. Het bleek een gouden zet, en een aangename kennismaking met een van de belangrijkste indiebands van zijn tijd. Over omdraaien gesproken: twee jaar later speelt de band twee keer in het grotere Vredenburg, waarbij ze de tweede avond de setlist omgekeerd spelen, beginnend bij de toegift.

9. Enter Shikari, 08-10-2007
Het beeld van de avond: de angst in de ogen van de ouders bij de uitgang. Een voor een kwamen de pubers naar buiten, haar door de war, make-up uitgelopen, sommigen met lichte schrammen, veel grote glimlachen. De punkravers van Enter Shikari maakten hoge sprongen en joegen hun publiek op stang. Een jongen viel bij het stagediven zo hard met zijn hoofd op de grond dat de knal boven de muziek uit te horen was, maar het schijnt goed gekomen te zijn. Hoe dan ook een enorme ontlading van jonge energie.

8. Queens Of The Stone Age, 21-08-2001/09-11-2013

Welke QOTSA show is nu het meest legendarisch? Je kunt er eindeloos over discussiëren, maar dat hoeft natuurlijk niet. De band stond in 1998 al eens in een halflege zaal, maar de uitverkochte show rond het album Rated R in 2001 markeerde een cruciale periode in het leven van de band. Mark Lanegan erbij, die naar voren stapte voor You're So Vague. Afgelopen jaren zagen we een inmiddels gevierde band terugkeren naar een veel te kleine zaal, om daar nog een keer het gruis van het oude dak te spelen.

7. The White Stripes 27-02-2002
Eerlijk zeggen: wie durfde die koude avond in februari 2002 te voorspellen dat The White Stripes een van de grootste alternatieve hits van het decennium zouden schrijven? Ten tijde van die show was net het derde album White Blood Cells uit, voor velen de eerste kennismaking met het iconische garagerockduo. De show in Tivoli was precies wat ie moest zijn: ruw en hard, en terecht gevoeld als een terugkeer van de elementaire rock 'n roll. Met Dead Leaves On The Dirty Ground en Hotel Yorba als de hitjes van het moment.

6. Nu Heroes met LCD Soundsystem, 2 Many DJ's en Chicks On Speed 02-04-2004
Dat zijn de mooiste avonden, die waarop de underdogs overwinnen. Niet dat 2 Many Dj's, Chicks On Speed of Peaches er een rommeltje van maakten, maar openingsact LCD Soundsystem liet die avond voor een op dat moment nog matig gevulde zaal al zien over een enorme drive en giga veel charisma te beschikken. Het festivalletje Nu Heroes ging na een paar edities al ter ziele, ondanks dat er ook nog een tamelijk legendarische avond was met Vitalic, Nid & Sancy en een fenomenale T Raumschmiere.

5. Kyteman's Hiphop Orkest 13-03-2009
Natuurlijk, de echte die-hards waren al bij de allereerste show in de Helling, maar na Noorderslag was Kyteman met zijn hiphoporkest een ware sensatie. Hiphop met een enorme band van jazz- en popmuzikanten, met branie en emotie. Iedere show raakte uitverkocht, ieder festival boekte het kleine mannetje met zijn grote droom. Bij de thuisshow in Tivoli ging keer op keer een siddering door de zaal. Spreekstalmeester ParadoX krijgt alle handen de lucht in, rapper Blaxtar imponeert met het hele orkest als human beatbox, en natuurlijk trekt Colin Benders zelf alle aandacht naar zich toe met Sorry. Niemand zal verbaasd zijn dat hij de man is die met vier uitverkochte shows Tivoli definitief mag uitzwaaien.

4. Red Hot Chili Peppers / Urban Dance Squad 19-02-1988
Als je Red Hot Chili Peppers fans jaloers wilt maken, dan moet je beginnen over hun beruchte sok-optredens, de shows waarbij de band collectief gekleed ging in niet meer dan een sok. De Peppers deden het bij hun eerste optreden in Utrecht, dat plaatsvond op een cruciaal moment in de carrière van de band, op de top van hun vroege kunnen als funkpunkband. Nog een andere reden om het een memorabele avond te vinden: local heroes Urban Dance Squad stonden voor het eerst in Tivoli, in het voorprogramma. De internationale doorbraak liet zich daar al makkelijk voorspellen.

3. Pearl Jam 04-03-1992

Voorjaar 1992, de grunge is wereldwijd aan het ontploffen. Drie maanden voor de beroemde doorbraakshow op Pinkpop stond vaandeldrager Pearl Jam al in een bomvolle Tivoli. Ten was net uit, Alive een klassieker in de dop, en de band was gretig. De herinneringen aan de show waren zelfs zo goed dat Eddie Vedder zelf een shirt beschilderde met het Tivoli-logo. Hij droeg het shirt tijdens de Pinkpop-show. Ideaal museumstuk, zou je zeggen, maar het relikwie overleefde de sprong van de camera-crane niet.

2. Prince 23-12-1998
Tivoli programmeur Willem van Zeeland (tegenwoordig de baas van 3voor12) houdt wel van een goed verhaal, en dat over de aftershow van Prince die hij mocht boeken is het best. Terwijl midden in de nacht honderden Prince-fans voor de deur stonden, moest hij nog in onderhandeling met de reusachtige manager van de kleine man, die hem eerst een after zonder optreden in de maag probeerde te splitsen. Na veel verbaal duw- en trekwerk volgt de magische woorden: 'bossman wants to play'. Wat volgde werd een legendarische show met Lenny Kravitz op drums en Larry Graham op bas, waarin Prince en passant ook nog de aanslagen van 11 september 2001 voorspelde.

1. R.E.M. 21-06-2003
Het mooiste van een grote band in een te kleine zaal, is dat je dan eigenlijk pas ziet hoe goed ze zijn. Dat bleek de collectieve ervaring toen R.E.M. na een week lang repeteren aan de Oudegracht zijn wereldtournee aftrapte met een bedankshow. De hele week waren Michael Stipe en co in de stad te vinden, en wie goed zoekt vindt zelfs ergens nog een handtekening op de muur van een cafe (Lokaal Negen). Voor velen veruit de meest dierbare show uit de Tivoli-geschiedenis.

Met dank aan het collectieve geheugen van Johan Gijsen, Dick te Winkel, Ine Arets, Erik Mans, DJ Dab, Arne Koefoet, Joost van Bellen, Willem van Zeeland, Niels Aalberts, Gijsbert Kamer, Geert Henderickx en vele anderen op o.a. Twitter en Facebook.