Tien tips voor Best Kept Secret 2014

O.a. Franz Ferdinand, Eaux, Night Beats en Girl Band

Atze de Vrieze ,

Aankomende vrijdag is het alweer zo ver. Dan begint de tweede editie van Best Kept Secret, het jonge festival bij Hilvarenbeek. Vorig jaar beviel ons dat uitstekend, dus trekt 3voor12 er ook dit jaar weer heen. Een blik op het uitgebreide programma (met extra podium!) brengt ons tot de volgende tien tips.

George Ezra
George Ezra, een jaar geleden niet bepaald een naam van formaat, maar Best Kept Secret zag het aankomen of heeft goed gegokt. Na een ijzersterke sessie in de 3VOOR12 studio op Eurosonic scoorde de singer-songwriter met Budapest een van de grootste hits van het voorjaar. Vermoedelijk een van de grootste buzz-shows van deze Best Kept Secret. Oh ja, en hij was pas recent voor het eerst in Boedapest.
Girl Band
Ook het Ierse Girl Band deed van zich spreken op Eurosonic, maar wel in een totaal ander segment. De vier maken wilde noiserock die je het best live kunt beluisteren. Een heel album heeft Girl Band zelfs nog nog niet, dus qua studio opnames moeten we het sowieso doen met een paar niet optimaal vastgelegde losse songs. "I used to be good looking", gilt de frontman in Lawless, hun sterkste track, die stiekem best wel dansbaar is. Extra troef en ook om te dansen: Girl Band speelt een cover van Blawans spooky technotrack Why They Hide Their Bodies Under My Garage.
Caribou 
Vier jaar geleden alweer beleefde de Canadees zijn grote doorbraak met zijn vijfde album Swim en de warme, intelligente singles Odessa en Sun. Thom Yorke loopt weg met de producer, wat resulteerde in een support tour met Radiohead, die hem o.a. in Ziggo Dome bracht. Het goede nieuws: er komt een nieuwe plaat. Single Can't Do Without You is alvast een vooruitgesnelde single, die vast ook op Best Kept Secret heel wat hartjes in de lucht gaat opleveren. 
Franz Ferdinand
Vorig jaar mocht veteraan Nick Cave de grootste tent afsluiten op Lowlands. Dat deed hij niet onverdienstelijk, maar het echte feestje met uitpuilende tent vond een uur eerder plaats, bij Franz Ferdinand. De vier Schotten hadden net een nieuwe plaat uit, en die geldt eigenlijk wel een beetje als een comeback. Indrukwekkend hoe nieuwe hit Love Illumination zich naadloos liet verenigen met klassieker Take Me Out. Vorige week lieten de Franzen in Paradiso al zien in uitstekende vorm te verkeren.
Together PANGEA
Wat doen jongens als ze zich vervelen? Juist, herrie maken en soms zichzelf volproppen met verdovende middelen om die verveling maar te vergeten. Vaak levert dat een hoop ellende op, maar soms blijken ze muzikaal en gaan ze die verveling te lijf door een bandje te vormen. Together PANGEA lijkt te bestaan uit zo’n stel gasten en weet die verveling precies te vangen in hun garagerock. Ze zijn dikke vrienden met het überhippe Burger Records, wat bijna een kwaliteitsgarantie betekent voor garagerock.
Connan Mockasin
Concerten van Connan Mockasin zijn vaak een belevenis. Bij een 3voor12 sessie op Metropolis gaf hij ooit eens alle instrumenten aan de aanwezige kinderen, op SXSW liet hij zijn publiek in opperste verliefdheid halfnaakt eindigen. De curieuze Nieuw-Zeelander is een dandy met een volkomen eigenheid, die zomaar liedjes kan schrijven over dolfijnenliefde, maar je ook kan overtuigen dat hij de man is die je zal redden. 

Larry Gus
We zijn hem dit jaar al een paar keer tegengekomen, de freaky Griek Larry Gus. Zowel op Eurosonic als in de foyer van de Schouwburg op Motel Mozaique pakte hij ons volledig in met zijn kleurrijke elektronica met soulsamples en vreemde zang, en vooral met de hyperactieve vertolking ervan. Gus staat letterlijk te stuiteren achter zijn tafel vol elektronica. Stilstaan is absoluut geen optie. 

Night Beats
Een van de hoogtepunten van de laatste Le Guess Who? was Night Beats, diep in de nacht geprogrammeerd in punkhol ACU. De omstandigheden daar waren perfect voor deze wilde psychedelische garageband: laat op de dag in een kleine ruimte. Ook op Best Kept Secret zijn de randvoorwaarden dik in orde: aan het einde van een dag op stage 3. Als dit geen gezonde chaos oplevert houdt Best Kept Secret echt niet van rock 'n roll.
Eaux
Een interessante naam die afgelopen maand ineens opdook: Eaux, een elektronisch trio uit Engeland, dat al tourde met Fuck Buttons. Zelf omschrijven ze hun eigen producties als bewust onaf, of zelfs verlaten midden in de bouw. Toch klinkt de muziek van Eaux zeker wel doordacht, met tracks die bijvoorbeeld angstaanjagend beginnen en je dan langzaam maar zeker omarmen door de manier waarop ze open bloeien.
Metronomy
Het Britse Metronomy scoorde een van de vrolijkste hits van het voorjaar met Love Letters, een licht nostalgisch nummer over de tijd dat we elkaar nog echt romantische brieven schreven. Het is de grootste hit in Nederland voor de groep die alweer vier albums op weg is. Een catchy popsong die klinkt alsof David Bowie midden jaren zeventig zijn heroïneverslaving inruilde voor een verslaving aan Diana Ross & The Supremes. Zo'n liedje dat het best denkbare compliment krijgt van mensen die het nog nooit gehoord hadden: "Hm, ik ken dit, wat is het ook alweer?"