Best Kept Secret: Trots op The War On Drugs, balen van Arcade Fire Best Kept Secret: Trots op The War On Drugs, balen van Arcade Fire

Programmeur Roel Coppen blikt vooruit

, Ingmar Griffioen

Best Kept Secret: Trots op The War On Drugs, balen van Arcade Fire

Programmeur Roel Coppen blikt vooruit

Ingmar Griffioen ,

We staan aan de vooravond van een nieuwe reis naar Safaripark Beekse Bergen. Vrijdag barst daar de eerste van drie dagen Best Kept Secret Festival los. Daarvoor kun je je natuurlijk in je zebrapak hijsen, je opmaken om verwend te worden met een fijne sfeer en puike horeca, maar laten we de muziek niet vergeten. Vorig jaar werd het festival stevig neergezet, maar hoe staat het met de tweede editie? Programmeur Roel Coppen blikt zelfverzekerd vooruit: "Alles staat en ziet er goed uit." Het terrein is iets groter, telt een extra (5e) podium en is verder nog een beetje geheim. De programmering is dat niet. Verse concurrentie komt van Down The Rabbit Hole (een week later): "Er zullen bij ons artiesten staan, die zij graag hadden gehad en vice versa. Maar ik denk niet dat ons programma eronder geleden heeft."

Er moeten nog "wat puntjes op de i worden gezet, maar het werk van programmeur Roel Coppen (Friendly Fire) voor Best Kept Secret 2014 zit er grotendeels op. "Ik heb het idee dat we aan de artiestenkant zo goed als klaar zijn. Wat ik meekrijg van collega's op het terrein zijn zij dat ook. Alles staat klaar en ziet er goed uit." Een mooi moment dus om Coppen wat vragen voor te leggen.

Op het terrein is een extra vijfde podium verrezen. Hoeveel groter is dat dan vorig jaar?

"Ik heb strenge opdracht om hier niks over te zeggen, we willen nog wel het een en ander geheim houden. Maar voor de mensen die er vorig jaar waren zijn er genoeg herkenbare dingen op het terrein, maar ook een aantal nieuwe dingen."

Zoals Stage 5?
"Ik kan wel verklappen dat daar iets heel tofs mee is gedaan. Op de plattegrond kun je zien dat Stage 5 staat op de plek waar vorig jaar Stage 4 stond. En die is verhuisd naar een plek bij de ingang. Dat stuk hebben we er inderdaad bij gehaald."

Ook nieuw is dat mensen dit jaar niet met muntjes betalen, want dat gebeurt met een anonieme chip in je polsbandje. Afgelopen weekend introduceerde de organisatie dat al aan bijna 25.000 bezoekers op Indian Summer Festival. "Ik weet alleen dat ik hoorde dat het werkte en allemaal goed ging. We passen het hier ook gewoon toe."

Jullie verrasten vorig jaar ook met de aankleding en de horeca. Wat kunnen we straks verwachten? Een schepje erop?
"Ja toch wel, we hebben een aantal logische veranderingen doorgevoerd. Ik vind het er ook qua horeca beter en organischer uitzien. Zo hebben we bijvoorbeeld de bars op betere plekken staan. We verklappen nog niet alles, maar er is dit jaar onder meer op de camping een lounge area, waar je nog een biertje kan drinken 's avonds."

Mogen mensen dit jaar hun zebrapak thuislaten of kon je vorig jaar wel lachen om die verkleedpartijen?

"Van mij mogen mensen in zebrapakken of Roy Donders juichpakken het terrein op, dat vind ik geen enkel probleem. Hoe de Belgen dat doen? Dat weet ik niet, maar volgens mij pakken ze het wel groots aan." Dat gaan we zien, want Best Kept Secret zendt zondagavond op de camping België-Rusland uit op een groot scherm.

Down The Rabbit Hole zit nu een week later, zijn jullie daardoor boekingen misgelopen?
"Dat zou kunnen. Ongetwijfeld zullen andersom ook bij ons artiesten staan, die zij graag hadden gehad. Ik denk toch niet dat ons programma eronder geleden heeft. Het lijkt me dat je meer last hebt van veel grotere artiesten die gekozen hebben om in juni een rondje door Amerika te doen. Je hebt in deze weken onder meer Bonnaroo en Firefly. Dat had je vorig jaar ook, maar dit jaar zie ik daar wel grote namen die we graag op Best Kept Secret hadden gehad."

Doodzonde van het afzeggen van Factory Floor natuurlijk. Welke act had je verder graag willen hebben, maar ging aan de BKS-neus voorbij?
"Het begint wel een beetje een dingetje te worden met Factory Floor, van de vijf geplande Nederlandse concerten is er geloof ik eentje doorgegaan. Ik had gehoopt dat wij de positieve uitzondering zouden zijn. En ik zal eerlijk zijn: we hadden heel graag Arcade Fire gehad, wat uiteindelijk niet is gelukt vanwege planning en schema's."

Het is natuurlijk een gruwelijke keuze, maar kun je twee acts noemen die we zeker moeten gaan kijken?
"The War On Drugs in ieder geval. Ik ben heel blij dat we ze zo groot kunnen presenteren op Best Kept Secret, met zo'n spot op de main stage. Ik denk dat ze het aan kunnen, gezien de ontwikkeling van de band en gezien de laatste show op Le Guess Who? May Day. Voor hen is het ook een van de grotere shows. Ik denk dat dat hele mooie momenten kan opleveren.

Als tweede tip ik een van de laatste shows op zondag: Fat White Family sluit Stage Three af en met die band weet je nooit wat er gaat gebeuren. Die spanning vind ik heel tof. Je weet hoe stage Three eruitziet, dus daar verwacht ik veel van en ga ik zeker even kijken."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12