#BKS14: George Ezra, smachtende pop in de felle zon

De zanger van Budapest begint deze zomer aan het grote werk

Tekst Atze de Vrieze, Foto's Ben Houdijk ,

Wat een ongelooflijke doorbraak maakt de 20-jarige George Ezra door. In januari kende nog niemand hem, nu heeft hij met Budapest een van de grootste hits van het voorjaar te pakken. Twee eerdere festivals - Eurosonic en Motel Mozaique - deed hij nog in zijn eentje, vandaag treedt hij aan met band op het hoofdpodium.

HET CONCERT:

George Ezra, Best Kept Secret, Stage 1, zondag 22 juni 2014

DE ACT:

Het is volstrekt helder met welke twee wapens hij hier het publiek inpakt: zijn stem en zijn charme. Die stem is donker en doorleefd, terwijl hij de charme heeft van de 20-jarige knappe jongen die hij daadwerkelijk ook is. Iemand die nog niet al te veel sensationeels heeft meegemaakt in zijn leven, nog niet heel veel geweldig songmateriaal tot zijn beschikking heeft, maar die wel verdomd lekker losjes kan spelen. Volgende week komt eindelijk Ezra's debuutalbum uit.

HET NUMMER:

Dat Budapest is echt een heel sterk liedje. Nog voor het refrein blijft het al plakken, met Ezra's herhaalde zin 'But for you (meezing met stemverhoging: YOU!) I'd leave it all.' Budapest is een smachtende song over een onbereikbare stad, symbool voor een onbereikbare liefde. Aaah. De akoestische tokkel is ook vernuftig gedaan. Echt een onbetwiste hit, al is de uitvoering nogal braaf.

HET MOMENT:

Halverwege de set stuurt Ezra zijn band even weg. Prima, want die jongens voegen niet bepaald spanning toe. Net als Jake Bugg houdt Ezra er eigenlijk een nogal oubollig repertoire op na. Nieuwe single Cassey 'O (blijft ook in je hoofd zitten) bijvoorbeeld is een soort verwaterde Johnny Cash, Standby Your Gun is een soort halfslachtige poging tot een disco-folk crossover. Nee, die twee liedjes zonder plichtmatige band zijn eigenlijk wel even lekker. Leave It Up To You is een prima singlekandidaat.

HET PUBLIEK:

De fanatiekste fans op de eerste rijen zijn zoals verwacht de jonge meisjes, natuurlijk een met het bordje 'George, take us to Budapest'. Daar achter ook veel stelletjes, de jongen achter het meisje, de armen op haar heupen of buik. Met The 1975 erbij lijkt de slotdag het meest op jong publiek gericht, al compenseren de ouwe lullen dat vast straks weer bij Elbow.

HET OORDEEL:

Een paar sterke mainstream folkpopsongs heeft Ezra op zijn repertoire, maar hij is toch een stuk knuffeliger dan bijvoorbeeld Ed Sheeran en minder pittig dan Jake Bugg. Drie kwartier van dat zijïge gedoe is dan wel erg lang. Ezra's lage stem wekt de suggestie van rauwheid, maar dat is maar een masker. Garagerockers Together PANGEA verkochten gisteren condooms met de tekst van hun lijflied erop: 'My dick is soft.' George Ezra kan zo'n ding best gebruiken.

DE FOTO: