#BKS14: #BKS14 Cult-dandy Connan Mockasin predikt dolfijnenliefde

"Meer kruimels, meer kruimels!"

Atze de Vrieze ,

De Belgen zijn massaal naar de camping getrokken om op groot scherm hun land de degens te zien kruisen met Rusland, als Connan Mockasin op Stage 3 het podium betreedt met een bontmuts waar hij de Siberische winters mee kan overleven. Met een onnatuurlijk grote glimlach hangt hij zijn brakke gitaar om. De komende drie kwartier neemt hij ons mee naar zijn paradijselijke virtuele slaapkamer.

HET CONCERT:

Connan Mockasin, Best Kept Secret, Stage 3, zondag 22 juni 2014

DE ACT:

Connan Mockasin is een psychedelische excentriekeling uit Nieuw Zeeland, die zijn geluk zocht in Engeland. Hij deed mee op een track van Fatboy Slim en tourde met bands als Radiohead, Warpaint en Pete and the Pirates. Zijn debuutalbum verscheen op het label van top dj Erol Alkan. Met nummers als Forever Dolphin Love en I'm The Man That Will Find You werd Mockasin een echte cultartiest.

HET NUMMER:

Daar staat hij dan in zijn lila flodderbroek, een fles rode wijn aan zijn voeten. I'm The Man That Will Find You, zingt hij, met die gekke gnoomstem van hem. Echt Connan Mockasin is een raar mannetje, maar wat een geweldig karakter en wat een goede gitarist ook. Voortdurend jengelt hij aan de vibrato van zijn gitaar, wat zijn langzame geluid onzuiver maakt. Onzuiver, maar geen moment vals, meer glijdend van noot naar noot. Hoorde je ooit zulke psychedelische glijmuziek?

HET MOMENT:

Ergens halverwege sluit zich nog een muzikant aan. Wie is die man, deze indianenhippie? Zouden we hem moeten herkennen? Hij is hard nodig voor het euforische slotstuk, het epische Forever Dolphin Love. Mockasin heeft echt een uitstekende band, met een soort zigeunerkoningin op toetsen, een bassist met een 'sexy' ketting en een jongen met een bloem op zijn hoofd op gitaar rechts. Tekstueel is er geen touw aan vast te knopen, maar er is iets met een verloren liefde. Muzikaal is dit het spannendste dat Mockasin in huis heeft, een gitaarsolo om bij te janken, inderdaad als twee dolfijnen die de liefde bedrijven. En dan is er ook nog een tempoversnelling aan het slot om even alle energie weg te trappelen. 

OOK OPMERKELIJK:

Mockasin begint zijn set door iets te scanderen. Het wordt door de eerste rijen meteen opgepikt. Dat zijn dan misschien de kenners, want er is niets van te verstaan. Meer kruimels? Zoiets? Daar lijkt het op. Aan het eind van I'm The Man That Will Find You klinkt het opnieuw: meer kruimels! Meer kruimels! Verdomd, hij zegt het echt, meer kruimels. Dat zal vast niet over koekjes gaan.

HET PUBLIEK:

Net als gisteren bij Larry Gus heeft Best Kept Secret ook vandaag een kleine harde kern die hard gaat op vreemde figuren. Connan Mockasin is me er eentje, en hij wordt hier omarmd.

HET OORDEEL:

De slotdag van Best Kept Secret staat in het teken van de verzorgde popmuziek. Met Belle and Sebastian, Angus & Julia Stone en George Ezra aan boord had deze dag serieuze behoefte aan een injectie 'weirdness', en die komt er met dit wonderlijke talent. Nee, het is helemaal niet hard of ruig, integendeel, maar je vindt weinig meer psychedelische artiesten van deze intrigerende Nieuw-Zeelander. 

DE FOTO: