#BKS14: Eigenwijs Angus and Julia Stone overtuigt zonder Greatest Hits

Rick Rubin drukt stempel op nieuw geluid: elektrische gitaren en groovende ritmes

Tim Schakel ,

Niet zo heel lang geleden speelden Nederland en Australië tegen elkaar in een bloedstollende wedstrijd op het WK. Voor even waren de twee landen elkaars rivalen, maar vandaag is er alleen maar sprake van wederzijdse liefde. En dat dankzij de folkmuziek van Angus & Julia Stone in combinatie met de locatie van Stage One, aan het water, en het heerlijke zonnetje. De band buit deze situatie slim uit door veel nieuw werk uit te proberen.

HET CONCERT:

Angus and Julia Stone, Best Kept Secret, Stage 1, zondag 22 juni 2014

DE ACT:

Heeft eigenlijk geen introductie nodig. Een tijdlang was het Nederlands lievelingsbandje. Hun folksongs verhalen over de liefde en reizen. Ideale backpack-muziek, dus. Ze hebben al vaak gespeeld in ons kikkerlandje, maar vervolgens gingen broer en zus voor aanzienlijk minder succesvolle solocarrières. Nu zijn ze terug met herboren energie en blijken ze samen tóch sterker dan alleen.

HET NUMMER:

Big Jet Plane wordt tot groot genoegen van het publiek al redelijk vroeg in de set gepropt. Maar de band is op zoek naar nieuwe uitdagingen, dus wordt het nummer in een ander jasje gestoken, en toch verliest de track niet aan kracht. 

HET MOMENT:

“We hebben nog één nummer”, zegt Julia tegen het publiek. Welke hit zal het zijn? Iemand schreeuwt tamelijk ongepast Just A Boy. Angus hoort het, maar negeert het. Ze hebben tot dan toe voornamelijk nieuwe tracks gespeeld, dus verwacht men dat het laatste nummer een gouwe ouwe zal zijn. Geheel in stijl doen ze het niet. Het wordt Heart Beats Slow, maar is helemaal geen traag liedje. Het is een uptempo nummer dat leunt op de groove van de ritmesectie en een aanstekelijke refrein. Hij valt goed, en na afloop volgt een stevig applaus. Een nieuwe hit?

OOK OPMERKELIJK:

Heel veel nieuw materiaal dus. Mede mogelijk gemaakt door sterproducer Rick Rubin (o.a. Johnny Cash en Red Hot Chili Peppers), die zijn stempel flink op het nieuwe geluid weet te drukken. Naar verluidt heeft de producer de ritmesectie uitgekozen op basis van hun wortels in de hiphop, om de grooves verder naar voren te brengen. De akoestische gitaar heeft plaats gemaakt voor een elektrische, en Angus zingt met minder lucht dan voorheen.

HET PUBLIEK:

Het is druk en er wordt enthousiast op de vele nieuwe tracks gereageerd. De bandleden grijnzen en hebben zichtbaar plezier. Angus zegt dat het voor de band heel leuk is om nieuw materiaal te spelen, maar begrijpt dat hij veel vraagt van het publiek.

HET OORDEEL:

Angus and Julia Stone hebben vandaag gegokt en gewonnen. Zeer knap om zo’n groot publiek weet te overtuigen zonder een Greatest Hits-show. Een geslaagd experiment, dus.

DE FOTO: