ADE14: Niet te missen nieuwe locaties

Onder meer de Circustent van Thuishaven, een indoorfestival in de Houthavens en klein Paramaribo de Waterkant

Tim van der Steen ,

Met bijna 2500 artiesten op meer dan 300 evenementen is het logisch als je niet meer weet waar je heen moet tijdens Amsterdam Dance Event. Onder de 85 locaties zitten ook weer wat nieuwkomers, daarom hier de 3voor12 shortlist van plekken die straks voor jou de moeite waard zijn en waarom. Dansen in een circustent, met uitzicht op de Amsterdamse skyline of chillen aan de waterkant. Take your pick.

Thuishaven

De circustent van Thuishaven is een van de bijzonderste locaties tijdens ADE. In het midden van de tent staat een enorme levensboom. Met regelmatig confetti, vuurkunstenaars en overal verklede mensen belooft het een gekkenhuis te worden. Toen Thuishaven begon in 2013 hadden de vier organisatoren niet durven dromen dat het zo hard zou groeien. Het idee is simpel: Dansen in de open lucht op zondagmiddag en alleen met mooi weer. Mensen moeten last-minute uit kunnen gaan, op zondag opstaan en bedenken wat zij gaan doen vandaag. De heren hebben connecties in het nachtleven dus dj’s waren altijd te regelen en bij regen ging het gewoon niet door. Promotie was er nauwelijks, Thuishaven moest het hebben van mond-tot-mond reclame. Geen website, alleen een facebookpagina. Het concept sloeg aan en inmiddels heeft die pagina ruim 40.000 likes. Na een overweldigende zomer wilden de vier ook in de winter doorgaan. Van een gepensioneerde circusbaas namen zij de tent over (inclusief trapezes, verkleedkleren en wagens) en het Wintercircus was geboren. Voor het eerst staat de tent nu tijdens ADE, en van vrijdag tot en met zondag is het circus geopend tussen 13.00 en 23.00. Als klapper op zondag de Objektivity showcase met o.a. Dennis Ferrer en Chez Damier. Tijdens ADE staat er voor het eerst een tweede tent met Nederlandse dj’s als Eelke Kleijn en Mees Dierdorp.

Canvas op de 7e

New and improved; Canvas is teruggekeerd op de zevende verdieping van het Volkshotel aan de Wibautstraat. Begonnen als nieuwskantine van de Volkskrant was Canvas eerder al club, café en restaurant in één. Wegens geluidsoverlast kon de muziek vroeger niet te hard staan, daar is tijdens de verbouwing extra rekening mee gehouden. De bovenste verdieping is getransformeerd tot een volwaardige club met een 'box in box' constructie waardoor DJ’s kunnen draaien op serieus volume. Overdag wordt in Canvas gegeten, maar ’s avonds verdwijnen de tafels en blijft de dansvloer over met een fantastisch uitzicht op de skyline van Amsterdam. Met een capaciteit van ongeveer 450 man en een extra ruimte (Petit Canvas), is er voldoende ruimte voor cultureel programma in de nacht. Tijdens ADE kunnen bezoekers rekenen op een vrij diverse lineup: van zwoele house op woensdag (Loveland Loft) tot disco op de zondag (Cocktail D’Amore special). Extra interessant is de zaterdag; Yoruba-priester Osunlade komt langs met zijn sound vol afrobeat tijdens een Yoruba Records showcase. Tevens is Doka weer open tijdens ADE, gevestigd in de kelder van het gebouw. Vorig jaar was de plek nog een undergroundclub, maar vanaf nu is Doka een cocktailbar die open is tot in de vroege ochtend.

Cruquiusgilde

Aan de Cruquiusweg in Oost vind je het Cruquiusgilde. Een lekker industriële hal met hoog plafond. Van buiten lijkt het of het is opgebouwd uit aan elkaar gelaste zeecontainers. Het begon er drie jaar geleden underground: van- en voor liefhebbers. De gemeente was niet blij met de illegale feesten, dus werd er iets anders bedacht. Het gilde kwam in Cruquius: meubelmakers, ateliers en een werkplaats. Starters sloten hierbij aan en helpen buurtprojecten op gang. Het gilde biedt stageplaatsen voor leerlingen van ROC’s in Oost en een podium voor lokale kunst, cultuur en eten. "De basis van het gilde is niet alleen feesten, maar juist een brede culturele programmering," zegt Frodo Willemsen, een van de programmeurs. "Een symbiose tussen cultuur, ambacht en sociaal maatschappelijke projecten, kleinschalig en eigenwijs. Er passen ongeveer 400 mensen in maar we laten er maximaal 250 binnen. Je moet tijdens het dansen wel kunnen ademen.” Het begint al lekker diep op donderdag met tINI and the gang (Anthea/Dana Ruh e.a.). Vrijdag is een rustdag, daarna begint het steeds vroeg. Het programma op zaterdag is nog even geheim, maar zondagochtend kan je ontbijten met de Cadenza showcase (o.a. Eduardo De La Calle/Frank Haag) vanaf 7.00 uur ’s ochtends.

Mediahaven

Loveland neemt de Mediahaven over tijdens Amsterdam Dance Event. Het gloednieuwe pand ligt in de Amsterdamse Houthavens en is gebouwd als tv-studio. De plannen van Loveland tijdens ADE lijken het meest op een indoor festival. De hoofdzaal heeft ruimte voor 2500 feestgangers en een plafond op twaalf meter hoogte, maar omdat de hele ruimte zwart is geschilderd lijkt het veel kleiner. In de tweede zaal past nog eens 1000 man en voor de gelegenheid wordt in de parkeergarage de Basement ingericht, waar nog 500 mensen los kunnen op de wat rauwere programmering. De ontvangsthal is de ontmoetingsplek en is als grote lounge het hart van de locatie. Loveland staat garant voor grote namen als Deep Dish en David August, door samenwerking met onder meer Cocoon en Diynamic.

Radion

Het tandheelkundig centrum in ACTA verhuisde vier jaar geleden van de Lauwesweg naar de VU. Stichting Urban Resort werd gevraagd om een tijdelijke invulling te vinden voor ACTA in West. Naast werkplaatsen voor ongeveer 80 creatievelingen biedt het pand nu onderdak aan Radion. Staas Lucassen (Pand14) is een van de roergangers van deze creatieve broedplaats. Radion krijgt vier zalen waarvan er tijdens ADE drie klaar zijn. De hoofdzaal heeft ruimte voor ongeveer 600 man, daarnaast zijn er een café/restaurant en expo die als chill-out fungeren tijdens Amsterdam Dance Event. Het is het eerste evenement in Radion, en ze zetten meteen goed in. Op de vier clubavonden komen o.a. Beau Wanzer, Trus’me en Shifted langs met disco, house en techno. De grootste trekpleister is de 50Weapons showcase op vrijdag met Laurent Garnier. Niet alleen de muziek, maar ook decor en kunst zijn prominent aanwezig tijdens de clubavonden. Voor Radion is de beleving erg belangrijk: denk aan kunstinstallaties in het trappenhuis, live art en gekke ontvangstcomités.

De Marktkantine

Het is pas het tweede evenement in de Marktkantine, alleen tijdens de after van Voltt heeft het publiek al even aan het pand mogen proeven. Vroeger was het een theater, Jaques Brel stond er nog op de planken. Later club Marcanti, maar daar wil men niets meer mee te maken hebben. Na vijf jaar leegstand heeft Eelco Anceaux (Club Roxy) het gebouw aan de Jan van Galenstraat nieuw leven ingeblazen. Naast clubavonden is er nu ook ruimte voor theater, er zijn werkplekken en Graceland Bar-B-Q is net geopend: Een ‘honky-tonk roadhouse’ barbecue restaurant in Amerikaanse stijl, dus als je na het dansen honger hebt, weet je waar je moet zijn. Op de drie clubavonden tijdens ADE kunnen zo’n 1500 feestgangers terecht in twee zalen. De vele trappetjes en gangen van het gebouw spreken tot de verbeelding. Van het kitscherige rode interieur van vroeger is niets meer over, alles is nu matzwart. Op woensdag is de grote zaal van Stil vor Talent met onder meer Joris Delacroix en Oliver Koletzki, en heeft Katermukke controle over de kleine zaal tijdens de Berlin special. De vrijdag is voor Next Mondays Hangover en Pampa Records met o.a. DJ Koze en David Douglas. Fritz Kalkbrenner is de hoofdattractie van de De Suol showcase op zaterdag - tevens de afsluiter van de Marktkantine tijdens ADE.

Paradiso Noord / Tolhuistuin
De Tolhuistuin is gevestigd in de voormalige Shell-kantine. Het pand is met ADE net een maand open en oogt nog steriel, maar zithoeken en banken doorbreken straks het strakke interieur. De programmering is voor rekening van Paradiso, dat levert een toegankelijk en gevarieerd programma op. Woensdagavond begint het in de Tolhuistuin meet een show van FKA Twigs. De donderdag staat in het teken van het Amsterdamse label Tape: Amerikaanse Detroit/Chicago house met disco en soul invloeden. Rauw neemt de vloer over op vrijdag, met onder meer Joost van Bellen en Magician. Op zaterdag is het afrobeat/funk dat de klok slaat met o.a. Eagleman en Gallowstreet (met leden van Jungle By Night). Zondag beginnen VBX, Slapfunk en Natives al om 7.00 uur ’s ochtends. In twintig uur werken zij zich op naar een stevig techno-slot. De programmering concentreert zich op de hoofdzaal waar zo’n 600 man in past, in de IJ-zaal kan je terecht om wat te eten of te chillen.

Waterkant

Onder de parkeergarage aan de Marnixstraat vind je de Waterkant: klein Paramaribo in het centrum van Amsterdam. Initiatiefnemer Brian Fernandez woont aan de overkant van de kade en zag de potentie. De inspiratie komt van de gelijknamige hotspot in de Surinaamse hoofdstad. Mensen van alle rassen en culturen komen daar samen bij een verzameling eet- en drinktentjes aan de waterkant. De gemeente Amsterdam gaf Fernandez voor vijf jaar toestemming voor een tijdelijk bouwwerk onder het parkeerdek. De binnenruimte van zo’n 125 vierkante meter is gebouwd van glas en zeecontainers, meer dan 125 mensen passen er niet in. Het is de bedoeling dat iedereen zich er thuis voelt. Naast Surinaams Parbo bier kan je er Heineken krijgen en naast roti ook kip van de grill. Nog voor de bouw klaar was, werd de Waterkant opgepikt voor wat intieme feestjes tijdens ADE. Die gaan van hiphop op woensdag met DJ Turne (Brokko Neck), de Voyage Direct showcase op donderdag met onder meer Awanto 3, Boris Werner en San Proper tot Surinaamse vibes van Sranan Gowtu (TopNotch) op zondag. Toegang is gratis, maar vol is vol.