Nu drie doden op ADE14

Twee slachtoffers - vermoedelijk na drugsinname - op zelfde feest in Club Lite

Ingmar Griffioen ,

Een derde bezoeker van Amsterdam Dance Event is overleden. RTV Utrecht meldt dat een 41-jarige Utrechtse onwel raakte na drugsgebruik in Club Lite, met haar man de taxi naar het ziekenhuis pakte en daar zondag overleed. Eerder zondag overleden een 33-jarige Serviër (ook na een bezoek aan Club Lite) en een 21-jarige man uit Oude Wetering (bij een feest in de Westergasfabriek).

Opvallend genoeg had de Utrechtse ook eerst bij een feest op het Westergasterrein bezocht. Daar vonden die avond overigens meerdere feesten plaats. De politie verklaarde dat er bij haar dood sprake was van drugsgebruik.

Dergelijke gevallen 'niet te voorkomen'

Club Lite, aan de Jan van Galenstraat, claimt op het gebied van drugs een zero tolerance beleid te voeren. Tegen AT5 liet eigenaar Shanto IJzendoorn weten alle maatregelen te hebben getroffen. 'Er is goed gefouilleerd en ook drugs gevonden, die we in beslag hebben genomen en aan de politie hebben overgedragen.' Dergelijke gevallen zijn volgens IJzendoorn 'niet te voorkomen'. De man zou verder al uren voor zijn overlijden vertrokken zijn. Een portier heeft de ambulance gebeld, waarna een vergeefse reanimatiepoging volgde.

Ook bij het feest in de Westergasfabriek werd iemand onwel, vermoedelijk door het gebruik van drugs. De 21-jarige bezoekers werd na reanimatie in de nacht van zaterdag op zondag naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zondagmiddag overleed.

Reactie ADE
Directeur Richard Zijlma liet in een reactie aan Parool weten de doden te betreuren. Volgens Zijlma besteedt ADE veel aandacht aan drugsproblematiek en waarschuwt regelmatig voor de risico's. 'Je kunt wel controleren en fouilleren, maar je kunt geen Schipholscanner neerzetten.' Tijdens de vorige editie begon het festival een campagne om bezoekers te informeren dat er foute pillen circuleerden.

De 19e editie van ADE huisvestte ruim 300 evenementen op 85 locaties en zou naar verluidt zo'n 350.000 bezoekers ontvangen hebben.