ADE14: Fantastisch variété van Thuishaven Wintercircus

Bij Dennis Ferrer wordt met vuur gegooid

Tim van der Steen ,

Het is de eerste editie van Thuishaven tijdens ADE. Drie dagen lang is het gekkenhuis van het Wintercircus in Sloterdijk. Op de zondag gaan alle registers open met het Objektivity label van Dennis Ferrer maar ook vuur, jongleurs, confetti en fantastische sets en variété.

Toen Thuishaven in 2013 begon hadden de organisatoren nooit gedacht dat het zo zou groeien. In de zomer organiseerden zij het feest iedere zondag met mooi weer, voor mensen die spontaan een middag wilden dansen. Het ging alleen door met mooi weer en was een doorslaand succes. Daarom kochten ze een circustent over van een gepensioneerde circusbaas en was het Wintercircus geboren. De hele winter lang was het iedere zondag feest; nu is Thuishaven voor het eerst op ADE.

Bij het arriveren op Thuishaven stap je een andere wereld in. Op het terrein staan eettentjes en een soort kroeg waar alles van "Jail House Rock" tot happy hardcore wordt gedraaid. Daarnaast twee circustenten die aan elkaar gekoppeld zijn, een kleine en een hele grote. Voor ADE heeft de organisatie een grotere hoofdtent geregeld dan normaal, er kan nu ruim 1500 man in. Die mensen zijn er nog niet, rond 14.00 uur staat Nassar Baker een fijne houseset te draaien voor een vrijwel lege tent. Het is zondagmiddag, de laatste dag van het festival. De confetti is in de grond gestampt voor het podium, een stille hint van wat er komen gaat. 

Rond vier uur 's middags is de tent wat voller. André Hommen staat inmiddels achter de draaitafels en zijn bassen zijn al dwingender. Hij draait "U Turn" van Fur Coat, die bontjas is niet nodig want het is warm in de tent. In de kleine tent trappen de dames van Cat Carpenters af met een wat rauwere en snellere set. Hier staan de Nederlandse dj's vandaag, Arjuna Schiks, Eelke Kleijn en Miss Melera zullen volgen. De tenten lekken helaas wat geluid en vooral achterin zijn de bassen uit de andere ruimte te horen.

André Hommen zet een mooi opgebouwde set neer, rond 17.00 sluit het doek voor het podium. “Is er iemand out gegaan daar achter?” vraagt een meisje voor het podium. Nee, dat hoort erbij. De organisatie doet dat met opzet om de aandacht te vestigen op wie er staat te draaien. Het doek in de hoofdtent gaat open voor de vlakkere, hardere technoset van Phil Weeks. Het publiek zit daar rond etenstijd nog niet zo op te wachten en er ontstaan wat meer gaten.  

Om half zeven is het de beurt aan Chez Damier. Hij zet een briljante set neer, soulful, funky en wat staat die man te genieten! Op het dak van de dj-booth staat organisator Kasper Jorissen vrolijk mee te trommelen op conga's en bongo's. Later vertoont een jongleur met lichtgevende kegels zijn kunsten vanaf diezelfde plek. De meeste mensen zijn binnen en het feest komt nu echt op gang.

Dan is het tijd voor Mr. Objektivity zelf, Dennis Ferrer, met een mix van deep- en techhouse. Het is hard en tegelijk heel melodieus. Hij toont liefde voor André Hommen, die op zijn eigen label zit, en draait zijn track “Let Myself Go”. Het publiek heeft het duidelijk naar de zin maar helemaal los gaat het niet. Dat valt ook niet te verwachten op zondagavond met vijf dagen ADE in de benen. Niet alleen is de muziek heerlijk, ook valt overal wat te zien. Op het dak van de booth wordt inmiddels met vuur gejongleerd en er loopt iemand op stelten door het publiek, verkleed als octopus. 

Patrick Topping sluit Thuishaven af. Zijn geluid is iets commerciëler met tracks als “QD” van Hotel Lauer en zijn eigen “Forget”. Het valt wat uit de toon met de warme sets van Hommen, Damier en Ferrer, maar het publiek vindt het niet erg. Thuishaven zet met het Wintercircus een fantastische sfeer neer. Met alle variété is het een ervaring, en de programmering is sterk. Dit was de aftrap voor wekelijkse feesten deze winter. Veel gezelliger wordt je zondagmiddag niet snel.