ADE14: Baas boven baas, boven baas

Julio Bashmore, Skream en De Sluwe Vos is geen Straf_Werk

Tekst & foto's: Anne Caroline Slump ,

Met het lood in de schoenen fietsten we richting de pont. Niet omdat we er geen zin in hebben, nee, nee... de man met de hamer is net langs geweest. Dat krijg je als al drie dagen en nachten op pad bent. Het is Straf_Werk dat de klok slaat vanavond in de Kromhouthal.

Een klamme warme deken valt over ons heen zodra we door de zwarte doeken de grote zaal in lopen. Mijn God, wat is het hier warm. We zijn bij een stijf uitverkocht Straf_Werk in de Kromhouthal, de voormalige Stork fabriek. Agoria draait. Een prima opwarmer voor dat wat komen gaat. Want wees eerlijk, de meeste mensen komen voor Julio Bashmore, Skream én De Sluwe Vos.

En terecht, want zodra Bashmore zijn eerste plaat oplegt is het raak. Hij begint zijn set met disco kneiter "Moskow Diskow" van de Belgische electrop-pop band Telex. Een band die eind jaren zeventig furore maakte en samen met Kraftwerk thuis hoort in het rijtje inspiratiebronnen van de house en techno. De verwachtigen rond Bashmore liggen hoog. Met reusachtige hits als "Au Seve", "Battle For Middle You" en "Peppermint" zitten de liefhebbers met smart te wachten op dat lang verwachte debuut album van de Brit. Laten we hopen dat ie, zoals aangekondigd, februari 2015 de wereld ingeslingerd wordt.

Bashmore raast als een op hol geslagen trein door de nacht. Al binnen een half uur passeren we stations die disco, acid en house heten. Chaos zou je wellicht denken, maar hij weet precies die platen uit te kiezen zodat de route die hij heeft uitgestippelt vanavond logisch is.  Een lesje house van het eerste uur wanneer "Jack7" van MMM en house klassieker "Walk 4 Me" van Tronco Traxx door de speakers schallen. Wat een heerlijkheid. Natuurlijk kan eigen hit "Battle For Middle You" niet ontbreken in zijn set. Hij is meer dan welkom en het publiek vreet het als zoete koek. Maar ook een funky track als "P.A.R.T.Y." van Seven Davis Jr. valt goed in de smaak. Er ontstaat absolute chaos bij "Au Seve", hoe kan het ook anders.

Bashmore legt de lat hoog vandaag. Dat mag ook wel, want afgelopen jaar tijdens Pitch Festival viel zijn set zo tegen dat hij volkomen weggeblazen werd door landgenoten Bicep. Vanavond neemt hij revanche.

Even bij Tom Trago kijken. De Amsterdammer lijkt onderhand wel de meest geboekte dj/producer van deze ADE editie, je komt hem echt overal tegen. En terecht want het kan wat ons betreft eigenlijk nooit mis gaan met Trago achter de decks. Het is zo verschrikkelijk heet in de kleine zaal dat hij eieren voor z'n geld heeft gekozen en heerlijk ontspannen in z'n boxershort staat te draaien. En geef hem eens ongelijk.

Trago is heer en meester als het om house en disco gaat. Er zit zoveel bezieling in zijn set dat het vrijwel onmogelijk is om stil te blijven staan. De hitte doet ons echter na monsterhit "I'm Lonely" van Hollis P. Monroe toch besluiten weer terug te gaan naar de grote zaal. Het is namelijk tijd voor Skream.

We kennen Skream allemaal van zijn radioshow bij RinseFM en natuurlijk als onderdeel van de formatie Magnetic Man. En wie vaak naar Boiler Room kijkt kent hoogstwaarschijnlijk zijn beruchte Ray Ban SXSW Warehouse sessie wel waar hij zo naar de klote is dat hij met draaitafel en al de hele zaal uitnodigd voor een after bij iemand thuis. Egootje hoor!

Hey! Kijk nou... daar heb je Tom Trago weer in z'n boxershort. Even knuffelen met Skream. Gezellig.

Vanavond doet het ego van Skream er niet toe want wat is hij goed. Van begin tot eind is zijn set spannend. Hij spuugt de ene na de andere house banger uit. Als echte liefhebber een lust voor het oor. Van Green Velvets "Preacher Man" naar "Red Room" van house veteraan Dennis Ferrer. Van Ferrer door naar Ian Pooley, en verder naar de meest legendarische house plaat ooit gemaakt; "The House Of God". Als je muzikaal iets wilt leren van deze man dan is het vanavond echt opletten geblazen. De helft van de tracks die gedraait wordt, is namelijk ouder dan de gemiddelde bezoeker van Straf_Werk.

De Sluwe Vos staat ondertussen klaar om af te trappen. Hij moet wel van hele goeden huize komen wil hij de set van Skream overtreffen.
 
De Sluwe is niet alleen vandaag. Hij heeft zijn goede vriend Dusty meegenomen. Dusty is host/mc en samen met Doggtowns Beaudamian en Mr. Blonde mede- organisator van UK avond Decoy die elke maand in de Bitterzoet gehouden wordt. Na ADE duiken de Sluwe en de mc de studio in voor de nieuwe EP van Dusty die in december uit zal komen. Dusty heeft samen met De Sluwe Vos de eer het publiek gek te maken en de avond naar een climax te helpen. En dit doen ze met verve. Er is overduidelijk een goeie chemie tussen de twee. En die chemie wordt beloond. Het is feest in de Kromhouthal. Meisjes worden op de nek genomen en alle handen gaan de lucht in. Je bent van steen als je bij het horen van "Broken Snare", "Mercy", "Believe", "Feeling Good" van Deejaykul en aller, aller, aller laatste plaat "Dirt Off Your Shoulder" geen kippenvel krijgt.

De Sluwe maakt vanavond het bijna onmogelijke mogelijk. Hij gaat de boeken in als absolute eindbaas der bazen, de capo di tuti capi van deze Straf_Werk editie.