ADE14: Breakfast Club is een klein mini-festivalletje op zichzelf

Dansen, eten, interactieve spelletjes en chillen voor het politiebureau

Tim Schakel ,

Een flinke uitdaging; nuchter om acht uur s’ ochtends een feestje binnenstappen. Het Leidseplein is nog amper bekomen van de nacht daarvoor en ook in de Melkweg hangt een penetrante lucht van alcohol, zweet en tabak. Een surrealistische manier om je dag te beginnen. Maar eenmaal aangekomen in de kleine zaal ben je dit al snel vergeten. Het bruist er zó van de energie waardoor het lijkt alsof de klok zes uur achteruit is gezet.

In de vroege uurtjes is de kleine zaal dé plek waar het allemaal gebeurt. Eerst met Dollkraut die van DJ Broadcast maar liefst vijf sterren kreeg voor debuutplaat Schimanski’s Black Lullabies. Vervolgens met Prosumer & Murat Tepeli die smaakvolle soul- en housetracks serveren. De kleine zaal heeft op dit tijdstip het voordeel dat er nog té weinig mensen zijn om The Max goed te vullen. Aangezien niemand op dit tijdstip zin heeft in een buzzkill duikt het gros van de feestgangers de kleine zaal in. Dit doet overigens niets af aan de kwaliteiten van de genoemde dj's. Aan de andere kant van de Melkweg begint Jesper Dahlbäck a.k.a. The Persuader rond elf uur aan zijn set. Na iets langer dan een uur sluit hij af met een vurige technotrack. Daarna valt het even stil, wat jammer is want het publiek begon daar net los te komen. Dan maar eens een kijkje boven nemen, want daar gebeurt ook van alles.

Op de trap naar boven is het al één grote plakbende van bier en red-bull. In de bioscoopzaal is er een live AV show van Conforce. De experimentele muziek in combinatie met de rustgevende abstracte visuals van Current Current zorgen voor een ontspannen effect. Perfect voor de mensen die even willen uitzoomen. Op dezelfde verdieping begint DJ Rahaan aan een set vol met funk, soul en dance. Gedurende het optreden heerst er een harmonieuze sfeer in de benauwde theaterzaal. In de kleine zaal staat op dat moment Paranoid London aan de aftrap. Zij spelen vandaag een energieke live-set met een enthousiaste mc. Zij zijn de derde goede act op rij in de kleine zaal. Ook in The Max begint het te lopen door de gedurfde house van Levon Vincent.

De Melkweg begint ondertussen steeds meer een hang-out te worden. Er zitten veel mensen in het restaurant, het café boven, of buiten in het zonnetje met een biertje in de hand voor het politiebureau te chillen. De ironie. De politie vindt het na een tijdje welletjes en stuurt het hangpubliek weg. Maar gedurende de dag blijft dit tafereel zich herhalen, de politie heeft na een tijdje geen zin meer om er aandacht aan te besteden. Binnen is inmiddes ook de expositieruimte geopend; een ruimte waar je interactieve spelletjes kunt spelen. Breakfast Club lijkt wel een klein festivalletje op dit moment. In en rondom het gebouw zijn overal mensen te vinden.

De die-hards die al vroeg aanwezig waren lijken een beetje in te kakken, de frisse feestgangers moeten er juist nog even inkomen; een transitieperiode volgt. Het energielevel van de ochtend is daardoor iets naar beneden gezakt. Er wordt nog steeds gedanst op de muziek van Delta Funktionen, Volcov en Jay Daniel maar de benen lijken iets minder te willen. Wanneer Minilogue begint, transformeert de Melkweg weer terug in een bruisende nachtclub. Zij treden vandaag aan zonder Mathew Jonson, want die kon door problemen met zijn vlucht niet komen. Geen drama want de spannende techno blijft prima overeind.