ADE14: Avonden in The Sand verplaatst naar de RAI

Sexed Up en Kings of Ace worden één evenement op 17 oktober

Sjoerd Huismans ,

De twee feesten die tijdens ADE zouden plaatsvinden in The Sand, worden verplaatst naar de RAI. De club in Amsterdam-West werd voor onbepaalde tijd gesloten na het schietincident van vrijdag 26 september. Kings of Ace met Martin Garrix en Sexed Up met Chuckie werden daardoor dakloos, maar worden nu samengevoegd tot een groot gezamenlijk event.

ADE heeft het de laatste weken voorafgaand aan het festival niet makkelijk met de locaties. Nadat eerder het MC Theater over de kop ging waardoor Dekmantel moest uitwijken naar een andere locatie, is gebruik van The Sand ook onzeker sinds 26 september een man werd doodgeschoten in die club. Het is het de zoveelste keer dat The Sand het decor is van “ernstige incidenten, waaronder vuurwapenincidenten”, zoals de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan het uitdrukt in het sluitingsbevel, dat voor nog onbepaalde tijd geldt.

Eén evenement in de RAI
Inmiddels is er een oplossing gevonden voor de twee ADE-feesten die in The Sand zouden plaatsvinden: Kings of Ace en Sexed Up worden samengevoegd en zullen 17 oktober tegelijk plaatsvinden in de Amsterdam RAI. Daarmee is de RAI dit jaar toch weer een locatie - in tegenstelling tot voorgaande jaren stonden er tot nu toe geen ADE-feesten gepland. “Het worden twee area’s met één ingang”, vertelt de event manager van Sexed Up. Een al aangeschaft kaartje voor Sexed Up ofwel Kings Of Ace geeft nu dus toegang tot beide feesten.

De programma's van Sexed Up en Kings of Ace blijven intact. Beide organisatoren blijven los van elkaar kaarten verkopen, maar het wordt duidelijk één evenement. “Het is een samenwerking: mocht de een nu veel meer kaarten gaan verkopen dan de ander, dan helpen we elkaar.” De capaciteit van beide evenementen wordt zelfs iets groter, bevestigt ook Ace. Waar The Sand maximaal 2000 bezoekers kan herbergen, krijgen beide zalen in de RAI een capaciteit van 3.500. Ace denkt die extra kaarten overigens niet uit te verkopen. “We hebben acht dagen voor de show nog intens veel kaarten te verkopen, maar gaan zeker over het oorspronkelijke aantal van The Sand heen”, zegt Ana Franić van Ace. “Het wordt straks écht druk; het gaat om twee van de kleinere hallen van de RAI.”

Dekmantel naar North Sea Jazz Club
Ook Dekmantel zat in de knel met de locatie tijdens ADE: de organisator zou drie feesten hosten in het MC Theater, dat eind september het faillissement aankondigde. Afgelopen week maakte Dekmantel bekend een oplossing te hebben gevonden: de drie avonden worden verplaatst naar de naastgelegen - en veel kleinere - North Sea Jazz Club. “Door de openingstijden te verlengen kunnen we toch bijna ons gehele programma brengen, ook al heeft de locatie een kleinere capaciteit”, zei Dekmantel op zijn Facebook-pagina.

Bovendien wijst Dekmantel erop dat nu enkele grote ADE-namen in een intieme locatie te zien zijn. Vanwege de kleinere capaciteit is het wel hard gegaan met de kaarten: Detroit Love (o.a. Moodymann, Cinnaman, Carl Craig & Mike Banks) op vrijdag en de door Joy Orbison samengestelde zaterdag zijn al uitverkocht. Er zijn nog wel wat kaarten voor de UFO Special (o.a. Surgeon, Planetary Assault Systems) op donderdag en de Ostgut Ton-showcase op zondag.

Openingsfeest naar HMH
Het openingsfeest van ADE is eveneens verplaatst; naar de Heineken Music Hall. Oorspronkelijk stond deze avond met o.a. Armin van Buuren in de Westergasfabriek gepland, maar de animo voor het feest blijkt te groot voor die locatie.

De line-up van Kings of Ace vs. Sexed Up