115 uur ADE14 zonder slaap: dag 1

Van Eelko van Kooten tot Dj Cook-off tot Rush Hour in Trouw

Atze de Vrieze ,

Vijf nachten op rij dansen tot de zon opkomt, tijdens Amsterdam Dance Event kan het. Sterker nog, als je wilt kun je de dagen zo’n beetje 24 uur vullen met interessante panels, pre-party’s en afterparty’s. 3voor12 schrijft de ultieme route uit voor 115 uur non-stop ADE 2014.

Je zou de woensdag een kalm begin kunnen noemen, maar dan houd je jezelf voor de gek. Ja, er zijn minder feesten, maar ze gaan evengoed door tot zes, soms wel zeven uur. Er zijn al gaten in de nacht waar je volledig in kunt verdwijnen. Maar laten we met business beginnen. Op de conferentie overdag spreekt Eelko van Kooten, man uit een beroemd uitgeversgezin en met zijn label Spinnin’ en van de architecten van het internationale succes van de Nederlandse mainstream house. Hij zorgde er mede voor dat dj’s als Afrojack en Martin Garrix behoren tot de grootste popsterren van het moment (12:30). Diezelfde middag een gesprek met Michael Lang (12:10), een van de mannen achter Woodstock, het festival dat een klein beetje nieuw leven vond in de eerste Amerikaanse MysteryLand. Dan is er ook nog een potje modderworstelen tussen Eelco Couvreur van DJ Broadcast en de rest van het muziekjournaille (13:00). De DJ Broadcast hoofdredacteur is zo’n beetje ieder collega-medium af aan het werken in zijn kritische columns, nu zit hij tegenover ze om de stand van zaken te bespreken. Zijn we met zijn allen echt zo oppervlakkig als het gaat om dancejournalistiek?
 
Tegen de tijd dat na een paar borrels de maag begint te ronken is er de jaarlijkse DJ cook-off, die spectaculairder dan ooit belooft te worden. That’s right, een kookwedstrijd. We treffen er Boy George tegen Pan Pot (die beiden in een keuken hebben gewerkt) tegen Kompakt’s coming man Kolsch (die in de Deense Iron Chef zat) tegen Arthur Baker. Gejureerd door levensgenieter Dave Clarke (echt!) en door Seth Troxler, die na drie keer op rij winnen zelf niet meer mee mag doen (18:00). Dan is de avond al in volle gang, met FKA Twigs in de Tolhuistuin (20:30), en Nederlandse talenten Falco Benz in Sugar Factory (20:30) en David Douglas in Baut (20:00). In de Melkweg draait om 19:30 ook nog eens de film I Dream Of Wires over een wonderlijk fenomeen: de modulaire synthesizer. Peperduur en zo op het eerste gezicht hopeloos ouderwets met al zijn knopjes en draadjes, maar veel producers zweren bij het unieke en diepgaande geluid dat je eruit kunt halen.
 
De eerste nacht is er al keuze genoeg, maar laten we gaan voor Structured in Paradiso, meteen een massieve avond, gehost door drie vooraanstaande technolabels, die momenteel veel goed spul uitbrengen (tot 05:00). Met o.a. Oscar Mulero en Perc & Truss. Om de avond goed af te maken nog maar even door naar Trouw, dat als enige tot zeven uur doorgaat, en wel met de Rush Hour avond. Veel Nederlandse jongens dus (Young Marco, San Proper, Antal), maar ook Ron Trent, een Chicago icoon dat tot een jaar geleden nooit in Amsterdam te vinden was (tot 07:00). Zo. Nu zitten we er meteen serieus in, of niet soms?