10 jaar Full Spectrum in 10 sets 10 jaar Full Spectrum in 10 sets

Agentschap viert tinnen jubileum op ADE

, Ingmar Griffioen

10 jaar Full Spectrum in 10 sets

Agentschap viert tinnen jubileum op ADE

Ingmar Griffioen ,

Full Spectrum bestaat 10 jaar en viert dat uiteraard op Amsterdam Dance Event. Naast die avond, woensdag in Baut met onder meer David Douglas, Tinlicker en CUT_, biedt het agentschap nog veel meer moois. Dat begon vorige week al met de 10 Years Full Spectrum-mix die Dj DNS maakte (van SOHN via 2562 naar Eskmo en Gui Boratto) en daar gaan we nog even mee door. Initiator Adriaan Muts koos 10 klassieke sets uit de archieven en loodst je door 10 jaar Full Spectrum. Dat gaat van Nathan Fake (2005 in EKKO) tot Dominik Eulberg op Outhouse in het Soester openluchttheater Cabrio en David Douglas en Aestrid anno 2014.

Adriaan Muts legt uit hoe Full Spectrum uitgroeide van technobastion in 2004 tot het brede agentschap dat het nu is. De mix van 'oud, nieuw en toekomstmuziek' van DJ DNS telt grote techno-namen als James Holden en Paul Kalkbrenner. "Het waren deze namen waar Full Spectrum haar pijlen op richtte bij de start in 2004 als danceconcept." Beiden werkzaam in de Utrechtse popzaal Tivoli, vinden 'de Adriaantjes' - Adriaan Muts (Soest) en Veldhuizen (Arnhem) - elkaar medio 2004 in hun onvrede over het ontbreken van een progressief danceconcept in Utrecht. "Nuno Dos Santos sluit zich vanuit eenzelfde overtuiging bij ons aan als vaste dj en vormgever en Olaf Graumans (VJ Slof) stort zich op de visuele aspecten. Nadat programmeur Joep Smeets het vertrouwen in ons uitspreekt, vindt op 24 september in EKKO de eerste Full Spectrum-show plaats. De spits wordt afgebeten door Superpitcher, gevolgd door optredens van o.a. Nathan Fake, Mathew Jonson en Dominik Eulberg."

Nathan Fake, 28-01-2005 @ EKKO
Uit het prille begin van Full Spectrum. Nathan Fake’s allereerste liveshow buiten het Border Community nest, toen nog een ruwe diamant waar het talent vanaf spatte.

Nuno Dos Santos, 19-09-2008 @ Tivoli
Nuno was (is) altijd op z’n best als hij meerdere stijlen te grazen neemt, dwingend maar altijd smaakvol.

"Niet alleen regionaal, maar ook landelijk valt het op wat Full Spectrum aan het doen is in Utrecht. In een mum van tijd vliegen de aanvragen vanuit verschillende (pop)podia ons om de oren. Rond 2006 lopen er verscheidene vaste clubavonden bij Doornroosje in Nijmegen, 11 in Amsterdam en Tivoli in Utrecht, waar regelmatig terugkerende gasten als James Holden, Gui Boratto en Paul Kalkbrenner zorgen voor een veelvoud aan legendarische (epische!) momenten."

James Holden op Planet Rose & Full Spectrum, 12-3-2006 @ Doornroosje
Het was alweer even geleden dat Holden in Nederland optrad. Toen we ‘m eindelijk te pakken hadden kwam ie meteen 4 uur lang, precies op het hoogtepunt van ‘The Sky Was Pink’ hysterie…geloof dat we wel een week lang avonden achter elkaar kunnen doen.

Dominik Eulberg, 1-9-2007 @ Outhouse in Cabrio, Soest
De boswachter onder de technoartiesten met een prachtige set in de bossen van Soest. Dat is best cool als je aan de overkant van de straat bent geboren.

Na vier intensieve jaren is bij Adriaan Veldhuizen de koek echter op. Hij verlaat Full Spectrum, maar Adriaan Muts ziet er niks in om te stoppen. "Er zit teveel leven in Full Spectrum om de boel nu al aan de wilgen te hangen en dus roep ik de hulp in van Frank Fuykschot. Ik zie kansen en mogelijkheden en samen met mijn trouwe metgezel maakt Full Spectrum zich in de jaren daarop breder en diverser. Het dance concept maakt een ommezwaai naar een meer agency/management-achtige vorm, waarbij het zich vooral richt op het schemergebied tussen live-act en producer; en tussen indie en elektronisch. Persoonlijke favoriet Stateless wordt ingelijfd, postrockgoden 65daysofstatic worden Full Spectrum in de schoot geworpen en ene Will ‘High’ Rankin sluit zich aan - om vervolgens de Nederlandse zalen compleet plat te spelen. Het is dan pas begin 2010."

Stateless live @ Desmet/3voor12
, 23-10-2009
Zonder Stateless geen James Blake. De Henrik Schwarz remix van ‘Bloodstream’ deed ze ineens boven het maaiveld uitsteken, slechts gewapend met twee akoestische gitaren en een ouwe schoenendoos bleken ze ook meer dan overeind te blijven.

Eskmo @ Le Guess Who? 27-11-2010
Het imposante Nederlandse debuut van de eigenzinnige Amerikaan Brendan Angelides, ik heb Tivoli de Helling zelden zo vol gezien.

Dan gaan de Full Spectrum activiteiten van Adriaan Muts bijten met zijn vaste betrekking als programmeur van Patronaat in Haarlem, en dus is het 'de dood of de gladiolen'. Ronald Draijer van Suburban Records heeft toevallig een kantoor leegstaan in Haarlem en Full Spectrum hapt toe. "Het grote avontuur/het preken voor eigen parochie/het druppelen op een gloeiende plaat kan beginnen. In de praktijk blijkt het lastig om als kleine speler op een overvolle markt doorbrekende acts blijvend te binden. Talenten komen en gaan. Toch werkt de persoonlijke aanpak die Full Spectrum voorstaat. Eskmo blijft bijvoorbeeld wel en ook Black Sun Empire sluit zich aan. Met Aestrid wordt een hoop meer gedeeld dan alleen de geboorteplaats Soest en ook High Rankin voelt zich thuis: hij brengt ook zijn nieuwste technoproject onder bij Full Spectrum."

Black Sun Empire @ Lowlands
, 18-8-2013
Het is zondagnacht klokslag 04.00 uur, het laatste uur van Lowlands 2013. Waar de rest van de avond wat flauw was, scheurt Black Sun Empire een overvolle Bravo aan flarden. Vol trots en bewondering.

Aestrid @ 3voor12 Radio, 24-9-2014
Zo’n band die je ligt of niet. Gestaag bouwen ze aan een imposant oeuvre, met elk album zichzelf steeds meer in de kijker spelend. Ga Aestrid vooral ergens live zien de komende maanden, je zal het nooit vergeten.

"Het is begin 2012 als voormalig Agents After All-boeker en Vorstin-programmeur Heflin Smit de gelederen van Full Spectrum komt versterken. Hij neemt een geheel nieuw netwerk en een eigen keur aan artiesten met zich mee. De Full Spectrum-stal krijgt met hiphopgigant Diggy Dex en indieknaller Coasts een geheel nieuw gezicht, en dat legt het bedrijf bepaald geen windeieren. Als Marble Sounds eind 2013 met ‘Leave A Light On’ het mooiste Kerstliedje uitbrengt, David Douglas daadwerkelijk vorm vindt en zijn geweldige ‘Moon Observations’ album opneemt, en CUT_ ook de meester zelf inpakt met zijn versie van ‘Papaoutai’ is de cirkel rond en zijn we zomaar ineens 10 jaar verder. De eigenzinnigheid hoor je ook terug in de mix van DJ DNS."

David Douglas @ Dansen met Delsing, 10-5-2014
Toen ik z’n EP hoorde heb ik ‘m meteen benaderd. Dat bleek het begin van een vruchtbare samenwerking. Davids muziek vertaalt voor mij in flinke mate wat ik met Full Spectrum probeer uit te dragen.

10 Years Of Full Spectrum (mixed by DJ DNS)
Een muzikale rollercoaster die de geschiedenis, het geluid en de identiteit van Full Spectrum in 53 minuten en 35 artiesten subliem vertelt.

10 Years Of Full Spectrum Bookings @ Amsterdam Dance Event 2014
Woensdag 15 oktober in Baut, Wibautstraat

The Benelux [dj-set]
CUT_ (21:00)
David Douglas (22:15)
Rain City Riot (23:15)
Tinlicker (00:15)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12