3voor12 Checklist (week 37): o.a. Death From Above, Dark Sky en King Tuff 3voor12 Checklist (week 37): o.a. Death From Above, Dark Sky en King Tuff

Elke week de beste muziek

, Ingmar Griffioen

3voor12 Checklist (week 37): o.a. Death From Above, Dark Sky en King Tuff

Elke week de beste muziek

Ingmar Griffioen ,

Welke muziek móét je deze week gehoord hebben? Met afstand op één in de 3voor12 Checklist staat het Album van de Week van het herboren Canadese duo Death From Above. De runner-up is meteen de enige die vorige week al in de Checklist stond: Dark Sky wiens spannende elektronische debuutalbum Imagin zieltjes blijft winnen. Binnenstormend op drie: garage-act King Tuff in een hiphop-jasje. Verder maakte onder meer Vic Mensa indruk op Encore, plus natuurlijk veel meer nieuwe muziek waarvan het Checklist team denkt dat je het moet horen.

1. (-) Death From Above 1979 - The Physical World (album) 
Toch wel verrassende terugkeer: de dancepunkers uit Montreal gingen in 2006 uit elkaar, maar doen sinds 2011 al weer live shows. Eerste single Trainwreck 1979 topte in juli al eens de Checklist en het album brengt meer van dat moois. Meer van die drive, vooral een nummer als Gemini is ouderwets ziedend, maar ook rustiger materiaal als White Is Red. Meer poppy is Death from Above 1979 nooit geweest, nu ook op de Luisterpaal.

2. (10) Dark Sky - Imagin (album)

Op Lowlands maakte Engels gezelschap Dark Sky hun live debuut, en tekende daarmee voor de allergrootste tegenvaller van het festival. Laptops vielen uit, stroomstoringen, werkelijk alles ging mis. Een ietwat valse start dus. Gelukkig is daar ook nog een album, waarop het allemaal wel goed gaat. Ingehouden elektronica, richting triphop zelfs soms. De echte dansbeat lijkt constant op de loer te liggen, maar doordat dat almaar uitgesteld wordt, kruipt hij langzaam onder je huid. Imagin staat op de Luisterpaal

3. (-) King Tuff - Danger In The Dark (track)
Garageband King Tuff draait om zanger-gitarist Kyle Thomas, die vroeger meters maakte in freakfolkgroep Feathers en stonerband Witch (met J. Mascis op drums). Zijn King Tuff brengt 23 september de nieuwe plaat Black Moon Spell uit op Sub Pop. Daar staat deze fijne track, geproduceerd door de geweldige hiphopproducer Harry Fraud helaas niet op, maar die staat dan weer niet op YouTube.

4. (-) Beginners - September Sunburn (album)
Nee beginnend is het allemaal niet; Susanne Linssen speelde eerder onder meer in Seedling en Hospital Bombers en ook haar bandgenoten hebben hun sporen al verdiend in de vaderlandse indie scene. Niet verrassend wellicht dat ze zich aan 90ies indie rock wagen, wat schurend gespeeld, niet binnen de lijntjes kleurend en soms aan Bettie Serveert herinnerend. De hulp van onder meer Marit de Loos (Caesar), Kees Schaper (Tim Knol), Maarten Kooijman (Johan), Tom Pintens en Rishi Dhir van Elephant Stone vertaalt zich in een erg prettige plaat. De timing is ook in orde: September Sunburn verschijnt in de brandende septemberzon. Je vindt het album op de Luisterpaal.

5. (-) Avi Buffalo - At Best Cuckold (album)
Avi Buffalo tekent voor een met hooggespannen verwachtingen omgevingen release. En tweede plaat At Best Cuckold stelt niet teleur. De Californische groep rond singer-songwriter/gitarist Avi Zahner-Isenberg brengt ons hele ambachtelijke, mooie gitaarpopliedjes. Vanaf dinsdag ook te bewonderen op de Luisterpaal.

6. (-) Vic Mensa live op Encore Festival
Onderdeel van de nieuwe lichting Amerikaanse rappers: Vic Mensa maakte deel uit van het collectief SAVE MONEY, waar ook Chance The Rapper in zat. Hij schreef in juni al de 3voor12 Single van de Week op zijn naam met het onweerstaanbare (radiohit!) Down On My Luck. Op zijn (major) debuut Street Lights mengt hij deephouse met hiphop, en ook op mixtape INNANETAPE liet hij zijn cross-over potentieel zien. Afgelopen weekend liet hij op het nieuwe Encore Festival vooral zijn hardcore hiphop-wortels zijn. Niet op YouTube wel op 3voor12 na te genieten!

7. (-) TV On The Radio - Happy Idiot (track)
TV On The Radio is ook al terug! En toch net een tikje meer poppy dan we van de New Yorkse experimentele rockers gewend zijn. Dansbaar ook, een beetje alsof Bloc Party in oude gedaante terug is. En zeer genietbaar dat Happy Idiot, rijper voor de radio dan ooit.

8. (-) Mieke Stemerdink - Oh Liefde (album)
De Gigantjes, wie kent ze nog? In de jaren '80 en '90 maakte de Nederlandse rock 'n roll-band furore en zangeres Mieke Stemerdink komt nu op eigen kracht met een plaat bij Top Notch. Och Liefde klinkt volgens onze redacteur als 'Tante Leen meets Billie Holiday'. Met liedjes van onder andere Huub van der Lubbe en Guido Belcanto. 

9. (-) Earth - Primitive And Deadly (album)
Onvoorstelbaar goede plaat, dat tiende album van de veteranen van Earth met vijf nummers in liefst 47 minuten. Zeker ook dankzij de vocale bijdragen, waarvan die van Mark Lanegan niet eens de mooiste is. De stem van Rabia Shaheen Qazi (Rose Windows) tilt sleuteltrack From The Zodiacal Light naar een bijzonder, bezwerend niveau. Oordeel zelf op de Luisterpaal.

10. (-) Flying Lotus ft Kendrick Lamar - Never Catch Me (track)
Opeens is daar een nieuwe track van Flying Lotus met nota bene vocalen van Kendrick Lamar. In aanloop naar het (wederom met zeer hooggespannen verwachtingen omgeven) album You're Dead is Never Catch Me een meer dan spannende teaser. Knap ook hoe Lamarr de watervlugge, hectische hersenspinsels van producer Steven Ellison met de tongriem weet bij te houden.

11. (-) Broeder Dieleman (album)
De Zeeuwse songsmid Broeder 'betonnie' Dieleman heeft weer een album vol eigenzinnige gospel gemaakt. Tweede langspeler Gloria komt wederom in Zeeuws-Vlaams dialect en ditmaal speelt naast religie en een 'zoektocht naar helderheid in een verwarrend leven' het Zeeuwse landschap ook een rol. Dieleman presenteert het album 12-9 in thuisstad Middelburg en doet aansluitend (aanrader!) een kerkentour met Bonnie ‘Prince’ Billy. Zalving op de Luisterpaal.

12. (-) Zammuto - Anchor (album)
Zammuto leverde net het tweede album Anchor af, waarop de vierkoppige Amerikaanse indierockband op boeiende wijze met elektronica stoeit. Je kunt oprichter Nick Zammuto kennen als helft van The Books (dat in 2011 stopte) of van Le Guess Who? 2012, maar interessanter zijn de elf nummers op deze plaat. Een plaat die wat abstract begint, en een paar luisterbeurten behoeft maar dan ernstig beklijft. Check Anchor op de Luisterpaal.

De 3voor12 Checklist is met natte vinger samengesteld door de 3voor12 redactie met input van Atze de Vrieze, Timo Pisart, Rene Passet, Gijsbert Kamer, Christiaan Walraven, Roosmarijn Reijmer, Erik Zwennes, Sjoerd Huismans, Ingmar Griffioen, Norbert Pek, Matthijs Kuiper, Menno Visser en Willem van Zeeland.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12