3voor12 Award-winnaar Jacco Gardner een jaar later: "Misschien heeft Jos het geld opgedronken" 3voor12 Award-winnaar Jacco Gardner een jaar later: "Misschien heeft Jos het geld opgedronken"

“Wie er moet winnen? Geen idee, wie zijn er eigenlijk geselecteerd?”

, Tim van der Steen

3voor12 Award-winnaar Jacco Gardner een jaar later: "Misschien heeft Jos het geld opgedronken"

“Wie er moet winnen? Geen idee, wie zijn er eigenlijk geselecteerd?”

Tim van der Steen ,

Jacco Gardner won de 3voor12 Award 2013 met zijn plaat Cabinet Of Curiosities, we zijn nu een jaar verder. In de aanloop naar de uitreiking van de 3voor12 Award vanavond willen we natuurlijk weten wat de overwinning Gardner heeft gebracht. Waar is hij nu mee bezig, en wat is er met het prijzengeld van €1203,12 gebeurd?

Gardner: “Wie er moet winnen? Geen idee eigenlijk, wie zijn er geselecteerd? Ik houd mij niet zo bezig met de Nederlandse scene. Omdat ik veel in Amerika zit is het lastig om bij te houden, maar het zal wel weer goed zijn. Ik was er ook al niet zo mee bezig toen ik zelf was geselecteerd.”

En het prijzengeld? “We verdienen zo weinig met de band dat iedere cent welkom is. Het geld is vorig jaar netjes verdeeld onder de bandleden. Ik geloof dat ik er wat studioapparatuur van gekocht heb, misschien dat Jos het wel heeft opgedronken. De 3voor12 Award heeft me wel mooie dingen gebracht. Meer mensen hebben mijn muziek ontdekt, dat heeft ook te maken met de media-aandacht.” Na afloop van de enorme Cabinet Of Curiosities tournee, viel de Jacco Gardner band uiteen. De leden gingen zich aan andere projecten wijden, zo maakt drummer Jos van Tol nu hele experimente ambient.

Inmiddels zijn we natuurlijk wel benieuwd naar nieuw materiaal. Gardner: “Ik ben net terug van een maand touren, daar probeer ik een beetje van uit te rusten. Verder zit ik veel in de studio. Samen met Frank heb ik twee studio’s opgezet in Zwaag waar wij werken aan nieuw materiaal." Frank is Frank Maston, het brein van labelmaat Maston, waar Jacco tegenwoordig mee samenwerkt. "Het is een wisselwerking van inspiratie opdoen. We helpen elkaar met onze individuele muziek. Ik leerde veel nieuwe dingen uit Italië kennen. Filmmuziek van Piero Piccioni en Ennio Morricone bijvoorbeeld, maar ook Goblin, een seventies progressive rockband, die hele filmische muziek maakte. Een soort horror soundtrack. Dat gaat op de nieuwe plaat ook doorklinken.”

Cabinet Of Curiosities had al een wat filmisch sixties geluid, dit belooft op de nieuwe plaat alleen maar meer te worden. Toen de 3voor12 redactie Gardner in dB’s, Utrecht hoorde spelen klonk hij al meer uitgesponnen, met invloeden van krautrock. “De nieuwe plaat wordt duisterder dan de vorige, minder klavecimbels. Ik vind contrasten tussen creepy en kinderlijk heel tof. Platen die klinken alsof zij in de jaren '70 in Hogwarts zijn opgenomen. Wanneer het nieuwe album precies uitkomt weet ik nog niet, het streven is begin volgend jaar.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12