12van3voor12 van 2014: wie deed 't het best?

Hoe verging het ons dozijn veelbelovende talenten van eigen bodem?

Timo Pisart ,

Begin van het jaar bombardeerden we bij 3voor12 traditiegetrouw een dozijn talentvolle acts van eigen bodem tot de 12van3voor12 voor 2014: dé meestbelovende, leukste en sterkste Nederlandse acts volgens 3voor12. Hoe verging het ze? Boaz van de Beatz scoorde met internationale sterren Pharrell en Ariana Grande, Birth of Joy leefde uit de koffer en The Future's Dust verdween van de kaart. Een overzicht.

1. Boaz van de Beatz
Boaz van de Beatz, de koning van verknipte dierengeluiden, stuiterballen-, trap-, trance-, gabber- en bubblingbeats en de vaandeldrager van Nouveau Riche, is de man van het jaar. Als producer maakte Boaz van de Beatz al een paar bonafide hits voor Yellow Claw, Jebroer en Mr. Polska. Kon hij daar wel overheen in 2014? Met gemak, zo bleek. Telkens stapte hij in het vliegtuig naar Miami, Jamaica en andere verre oorden. Zo produceerde de jonge Boas de Jong uit Gorinchem dit jaar met Major Lazer en meesterproducer Diplo tracks voor Sean Paul, wereldwijd tieneridool Ariana Grande én niemand minder dan Pharrell Williams. Credits kreeg hij er niet voor, maar bij ingewijden is Boaz inmiddels een goede bekende. Wedden dat Boaz komend jaar naar de VS verhuist en het ook onder zijn eigen naam ver gaat schoppen?

2. Birth of Joy
Scoorde Boaz afgelopen jaar toch vooral met z'n producties en niet zozeer met zijn livesets, bij de psychedelische rock 'n rollers van Birth of Joy was dat precies omgekeerd. Ze leefden in 2014 zo'n beetje uit hun koffer, en telkens bewezen ze zichzelf met stomend hete liveshows. Of dat nou op Pinkpop en Best Kept Secret was, op prestigieuze Amerikaanse showcasefestivals als CMJ en SXSW, of op grote buitenlandse festivals als Oppikoppi, Exit en Fusion. En telkens worden ze teruggevraagd voor méér en groter. De enige echte Alice Cooper draaide ze in zijn radioshow, het promotiebedrijf van o.a. The Rolling Stones en Mötorhead wierp zich al voor de voeten van de oud-Herman Brood Academie-studenten.

3. Afterpartees
Proemgaas! Om geen Nederlandse band moesten we afgelopen jaar zo hard grinniken als de Horster garagepoppers van Afterpartees. Duracelkonijn Niek Nellen en de zijnen fietsten via de achterdeur alle festivals binnen: van Noorderslag tot Pinkpop, van Best Kept Secret tot The Great Escape. En telkens hadden ze wel een paar op maat gesneden, superscherpe grappen paraat over het sociale systeem van China, het klimaat in Landgraaf of het collectief bezorgen van de post. Naast natuurlijk een stel héle aanstekelijke garagepopliedjes, ook nog eens ontzettend begeesterd gespeeld. Al dat succes op pas twee singeltjes? Gronings garagerockvader Jan Kooi mag trots zijn. Januari volgend jaar komt debuutalbum Glitter Lizard bij Excelsior uit, daarmee zou 2015 zomaar écht het jaar van Afterpartees kunnen worden.

4. Taymir
Nog nat achter de oren mocht Taymir al in 2013 London Calling openen, ondertussen scoorden ze een 3FM Megahit met debuutsingle Aaaaah en kwam hun debuutalbum Phosphene uit, met nog een flinke dosis airplay op 3FM tot gevolg. In 2014 was het dus vooral inkoppen voor de Haagse britpopband met een vleugje sixties, en dat lukte zowel nationaal als internationaal uitstekend. Ze speelden op Pinkpop en Down The Rabbit Hole, deden een prima clubtour waarvoor ze een piepjong en fanatiek publiek mee wisten te mobiliseren, én speelden in het buitenland o.a. op showcasefestivals The Great Escape, CMJ en Culture Collide. Brits muziekmedium NME nodigde ze zelfs uit als headliner voor 'n Club NME. Ondertussen nam drummer Harrie Roelse afscheid van de band, maar die vacature schijnt alweer vervuld te zijn. Nu wordt het werken aan een spannende tweede, die ze zelf al omschreven als een mix van Tame Impala en The Strokes, met niet meer in ieder liedje een vrolijk refreintje.  

5. Town of Saints:
Ook de folkies van Town of Saints leefden dit jaar uit hun koffer voor uitgebreide tours door heel Europa, ook zij schopten het flink tot de dagradio van 3FM met album Something to Fight With. Ze speelden op alle festivals in de provincie, huiskamers en kleine clubs op het gehele continent, maar doorbreken op de schaal van Taymir of Birth of Joy is tot dusver nog niet gelukt. Hoe dan ook: kei- en keihard werken loont, zo bewees de Groningse groep.

6. De Sluwe Vos
De Deventerse technoproducer De Sluwe Vos gerechtigde al begin dit jaar zijn 12van3voor12-status met een zinderende, minutieus en secuur uitgedachte set op Noorderslag. Het legde hem zeker geen windeieren, met boekingen op Awakenings, Valhalla en DGTL, en een doorbraakje binnen de techno-wereld. Nog een radiovriendelijke knaller zoals O.G. Anthem heeft De Sluwe Vos nog niet uitgebracht. Maar goed, wat niet is kan nog komen. Begin volgend jaar komt éíndelijk debuutplaat Kontra Album. Geloof het of niet, maar Sluwe schijnt er zelfs op te zingen, drummen en gitaar te spelen. Ook staan er tracks op met Willem van The Opposites en Sticks van Opgezwolle/Great Minds, hiphop, drum 'n bass en een James Blake-achtige single. Presentatie tijdens 5 Days Off in maart in de Melkweg en vanavond in 3voor12 Radio hoor je de eerste single. Wordt vervolgd in 2015, dus.

7. Ares
Ineens had de 18-jarige Rens Ottema alias Ares het in september aan de stok met mensen die hem vrouwenhater noemden, terwijl hij alleen maar wilde zeggen dat meisjes zich niet mooier hoeven voor te doen dan ze zijn. Op EP 100.000 plekken en vooral album Roadtrip maakte hij megasprongen, maar een echte hit bracht het nog niet voort. Wel voorprogramma's voor Whiz Khalifa en, nog beter, Cody Simpson.

8. Maydien
Nog een veelbelovende rapper/R&B-zanger die we begin dit jaar signaleerden is Maydien. In 2013 had hij aftershows gedaan voor Frank Ocean en JAY Z, in 2014 speelde hij onder andere op Best Kept Secret en Noorderslag. Echt loskomen wil het helaas nog niet, ondanks de uitstekende single U van halverwege het jaar. Zijn meest recente track, Foreign Language, doet het al een stuk beter met aandacht op vooral ook Britse blogs. Het is het voorproefje van een in 2015 te verschijnen EP én album, naar het schijnt op een groot label. In 2013 bombardeerden we Ronnie Flex al tot 12van3voor12, hij bleek toen een jaartje langer nodig te hebben om écht door te breken. Wellicht liggen de kaarten bij Maydien precies zo.

9. Rita Zipora
Het meest aanstekelijke Spinvis-meisje van 2014 was Rita Zipora. Wasem is een puike single, debuutalbum Als Ik Kijk een prima plaat en vervolgens deed ze ook een mooie handvol shows op onder andere de Parade en de Uitmarkt. Sympathiek is ook het nummer dat ze speciaal voor de Dag van de Mensenrechten schreef, inclusief een brievenschrijf-en-optreed-marathon. Toch is het met Rita Zipora nog niet echt gebeurd.

10. The Real Youth
Halverwege het jaar grapten we al "The Real hoe?!", en dat kunnen we ook nu concluderen. Eigenlijk was het heel 2014 muisstil rond de Limburgse electropopband. Nou ja, behalve die ene uitstekende single Running Along, die ze halverwege het jaar uitbrachten, geproduceerd door de enige echte Greg Calbi (o.a. Bon Iver, Norah Jones, Alabama Shakes). Zonder enige vorm van media-aandacht kreeg die overigens een dikke 40.000 plays op Spotify, dus er móét meer in dat vat zitten van The Real Youth. Naar het schijnt gaan ze op z'n minst voor een platencontract in de VS, zouden ze nog steeds in de onderhandelingen zitten?

11. Twin Shades
Op Popronde Leiden 2013 waren we bijzonder onder de indruk van het psychrockgeluid van Twin Shades, dat een perfect bestaansrecht heeft tussen Ty Segall, the Allah-Las en Mozes and the Firstborn. Hun titelloze EP mocht er wezen, maar vooralsnog bleek de band toch te niche om door te stoten naar het grote publiek. In september doken ze de studio in voor een debuutalbum, onze oren klapperen alvast als/wanneer die uitkomt.

12. The Future's Dust
Natuurlijk: voor iedere band die er wordt opgericht, wordt er ook weer eentje opgeheven. Dat gebeurde The Future's Dust, dat juist zulke hoge ogen gooide met een sound die het midden hield tussen The xx, James Blake en een moppie post-rock. De single viel tegen waarna de band er plotseling mee… of nee, is gezamenlijk besloten om vierkoppig onder een andere naam verder… of nee, gooide de band de zangeres eruit. Maakt de sound overigens niet minder interessant, dus wanneer het afgeslankte The Future's Dust met nieuw materiaal komt, dan spits 3voor12 wederom de oren.