Song van het Jaar: Mario Goossens (Triggerfinger) kiest Jacco Gardner, De Jeugd en Miles Kane

Triggerfinger-drummer belt vanuit L.A.

Joost van Beek ,

De stembussen zijn nog open, het grote Song van het Jaar circus is in volle gang. Welk liedje wordt de opvolger van Ben Howard en uitverkozen als beste song van 2013? Triggerfinger-drummer Mario Goossens vond wat tijd tussen de opnamesessies van het nieuwe album en belde vanuit Los Angeles zijn top tien door. Een bont lijstje met Nederhopklassieker in de dop Een Barkie, een dubbelrol voor Miles Kane en Jacco Gardner op nummerrr één!

De top 10 van Mario Goossens

Jacco Gardner: Clear The Air
Traumahelikopter: Kids
De Jeugd Van Tegenwoordig: Een barkie
Child of Lov: Give It To The People
Mozes & The Firstborn: I Got Skills
Haim – Forever
Jake Bugg - What Doesn't Kill You
Miles Kane - Better Than That
Miles Kane - Don't Forget Who You Are
Tim Knol - Motion of Life

Geef ook je 10 Songs van het Jaar door!

Een Barkie

De Nederhoppers van De Jeugd van Tegenwoordig vallen op in het lijstje dat verder voornamelijk pop en rock omslaat. “De Jeugd van Tegenwoordig brengt het beste wat Nederland qua hiphop te bieden heeft", vindt Goossens. Hoewel hiphop? “Ik vind het eigenlijk een erg poppy nummer dat een hele mooie melodielijn bezit. De Jeugd van Tegenwoordig doet iets speciaals. Het vocabulaire van die jongens spreekt mij enorm aan, dat is soms op het arrogante af. We kennen De Jeugd goed en stonden in 2012 tegenover ze in de ring bij een Soundclash. Natuurlijk hebben we ze op hun donder gegeven! Een Barkie doet me aan de jaren tachtig denken. Ja, het brengt me zelfs een beetje terug naar mijn eigen jeugd.”

Miles Kane

Miles Kane is met twee Britpopnummers goed vertegenwoordigd in de lijst van Goossens. Hij geeft toelichting; “De plaat die Miles Kane maakte vond ik heel verrassend. Ik ben vaak wat sceptisch over de hypes die uit Engeland overwaaien. Je wordt bij wijze van spreken gedwongen zo’n artiest goed te vinden. Maar Miles Kane maakt gewoon goede rocknummers zonder poespas. The Rascals, zijn eerdere bandje, deed me weinig, maar het album dat Kane dit jaar uitbracht staat vol met toffe popliedjes.”

Jacco Gardner op één

Maar het nummer dat de drummer het meest is bijgebleven is zonder twijfel Clear The Air. “Jacco Gardner mag je met recht de Nederlandse buit van 2013 noemen. Hij maakt heerlijke liedjes die los van de tijdsgeest staan. Zijn plaat doet me  denken aan het debuut van Pink Floyd. Als ik een goed nummer hoor doet het genre of artiest er eigenlijk niet toe. Jacco Gardner schrijft gewoon ontzettend goede liedjes!”

Triggerfinger is op dit moment in Los Angeles aan een nieuwe plaat aan het werken. Op de vraag of het verblijf in de engelenstad een toekomstige Song van het Jaar-kandidaat gaat opleveren heeft Goossens een helder antwoord: “Absoluut!”