Akwasi komt met soloplaat op eigen label Akwasi komt met soloplaat op eigen label

Bram Vermeulen-project loopt uit de hand

, Atze de Vrieze

Akwasi komt met soloplaat op eigen label

Bram Vermeulen-project loopt uit de hand

Atze de Vrieze ,

Het moest er een keer van komen: een jaar na het afronden van zijn studie aan de theaterschool in Maastricht komt Zwart Licht-rapper Akwasi met een soloplaat. Maar waar die van zijn collega Leeroy onder de TopNotch-vlag op de Zwart-Licht-boot uitkwam, gaat Akwasi helemaal zelfstandig: Daar Ergens verschijnt begin 2014 op zijn eigen label Neerlands Dope.

Neerlands Dope, dat is natuurlijk een hiphopverbastering van Neerlands Hoop, een legendarisch theaterduo bestaande uit Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Aan het werk van die laatste is Akwasi verslingerd geraakt. Hij stond al op de planken met liedjes gebaseerd op dat van de overleden songschrijver, nu volgt een heel album. "Het is een nogal uit de hand gelopen project", zegt Akwasi. "Het begon op Oerol, waar ik in aanraking kwam met Bram's liedje De Wedstrijd. Ik maakte daar Een Wedstrijd van. Ik maak geen covers van zijn werk, maar bewerkingen. Het is het startpunt."

Het project was al te zien op Oerol, maar ook op Motel Mozaique in Rotterdam, waar Akwasi mocht rekenen op lovende reacties. Zijn soloproject is volstrekt anders dan dat van Zwart Licht. "Het is meer een muziekproject met hiphop als uitgangspunt", vertelt hij. "Ik heb jarenlang geëxperimenteerd om hiphop en theater elkaar te laten ontmoeten, de interdisciplinaire route. Ik vind het resultaat goed en vooral fris klinken."

Daar Ergens zou volgens Akwasi in eerste instantie misschien wel gewoon bij TopNotch uitkomen, maar de rapper bedacht zich. "Ik herinnerde me weer dat ik vijf jaar geleden rond Bliksemschicht eigenlijk alles zelf wilde doen, maar dat Kees de Koning met een interessant voorstel kwam. Ik stap nu even uit het warme TopNotch nest om te leren vliegen. Ik kom wel weer terug met Zwart Licht. Dit is allemaal niet gepland. Als je me drie jaar geleden gevraagd zou hebben wat ik nu zou doen, zou ik zeggen dat Bliksemschicht 2 uit zou komen, maar dit is totaal anders. Niemand van Zwart Licht heeft hier een rol in gehad. Ik probeer mezelf te omringen met goede mensen. Weet je, ik ben best getalenteerd, maar niet SUPERgetalenteerd. Ik weet wat ik wil, en om dat te bereiken probeer ik heel goede mensen te vinden. Als ik geen artiest zou ik denk ik heel graag andere mensen pushen. Ik zou een heel strikte manager zijn."

Ook inhoudelijk slaat Akwasi een andere weg in. Een van de belangrijkste thema's uit zijn werk met Zwart Licht - het slavernijverleden en de zwarte identiteit - parkeert hij voorlopig even bij een tv-serie waaraan hij ook werkt. Aanstaande zaterdag gaat die serie - De Slavernij Voorbij - van start. "Het is een serie over alles wat nooit wordt onderwezen over de slavernij. We weten veel over de Gouden Eeuw, maar weinig over de totstandkoming ervan. Mensen schamen zich ervoor. Het wordt tijd dat er een boekje vol zwart bladzijden open gedaan wordt. Het heeft me altijd bezig gehouden ja, de zwarte identiteit is een van de redenen dat ik überhaupt met Zwart Licht begon. Zwart heeft een negatieve connotatie: sluw, duivels."

Voor Daar Ergens mikt Akwasi op bredere, meer universele thema's. "Verlies, afscheid. Het gaat over de dood, maar ook over afscheid nemen van een vriend, dingen die iedereen begrijpt. Ik vind het mooi dat ik nu naast de rappers die me beïnvloeden ook Bram Vermeulen mag noemen. Hij voelt als een vriend van me. Vandaag is hij precies negen jaar geleden overleden. Als ik mensen kan inspireren zijn werk op te zoeken, houd ik hem levend."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12