Buma/Stemra: "Geen licentie voor sinterklaasliedjes in de klas"

"Muziek in de klas valt onder de onderwijsexceptie"

Atze de Vrieze ,

Diverse media melden dat Buma/Stemra gisteren een basisschool in Leeuwarden zou zijn 'binnengevallen' vanwege het ongeoorloofd draaien van sinterklaasliedjes. Buma/Stemra woordvoerder Frank Helmink stelt dat daar geen sprake van is, en dat voor het draaien van muziek in de klas geen licentie nodig is. "Muziek in de klas valt onder de onderwijsexceptie."

Het relletje ontstond door een interne mail van een medewerker van basisschool Trianova, waarin sprake is van een onaangekondigd bezoek door een Buma-medewerker. "Gaat om betaling muziekrechten, je kent het wel cd'tjes met sinterklaas, kerstliedjes, uitvoeringen." Buma/Stemra bevestigt dat iemand namens de rechtenorganisatie bij de school langs geweest is, maar het gaat alleen om het laatste onderdeel van de opsomming, aldus Frank Helmink. "Deze school heeft aangegeven geen gebruik te maken van muziek buiten het klaslokaal, maar uit controle blijkt dat dat wel het geval is. Het gaat daarbij onder meer om een band die hits van nu speelt. Dat hoort bij ons repertoire, en daarvoor is een licentie verschuldigd." Volgens Helmink gaat het om een bedrag van 79 euro per jaar.

In een artikel op Suksawat, dat het balletje aan het rollen bracht, is sprake van het 'binnenvallen' van de school, het 'onder druk zetten' van een leraar en een poging 'toegang te krijgen tot de lokalen om een inspectie te doen'. Volgens Buma/Stemra heeft een gesprek plaats gevonden op het schoolplein. "Van een inval is geen sprake. Ik zag toevallig net een foto van de school, een klein gebouw, ik zie zo'n overval al voor me." Ook directeur Tjalling Delgrosso van de bewuste school vindt dat de berichten in de media overdreven zijn. "Wij zijn inderdaad in discussie met Buma/Stemra over het gebruik van muziek in school. Er heeft ook een onaangekondigd gesprek plaats gevonden, maar de berichten dat deze persoon in school zou zijn geweest of mensen onder druk zou hebben gezet zijn niet waar."