5 Jaar Rwina in 5 releases, 5 remixen en 5 momenten

Van Starkey, EPROM en Desto tot Nederlandse troeven Krampfhaft en Jameszoo

Ingmar Griffioen ,

Rwina Records bestaat vijf jaar en in dat halve decennium heeft het aanvankelijk bescheiden Amsterdamse elektronica-label tot op de internationale dansvloeren deining veroorzaakt. Releases van Amerikanen EPROM en Starkey, van Swindle (UK) en Nederlanders Krampfhaft en Jameszoo vulden de platentassen van Questlove, Tyler The Creator, Dj Shadow, Daedalus en Diplo's Mad Decent crew. In de aanloop naar de 5 Jaar Rwina-viering in de Melkweg (29-11) en 013 (30-11) blikken we terug met roerganger Chafik Chennouf aan de hand van het getal 5: wat waren de beste releases, remixen en hoogtepunten van de Rwina-stal?

Top 5 uit de 29 releases tellende Rwina-catalogus

RWINALP001 EPROM - Metahuman
De plaat die het meeste stof deed opwaaien, die de eigenlijke doorbraak van Rwina naar de platentassen van de grotere dj's betekende. Eigenlijk had de single en vooral de Machinedrum remix daarop de verwachtingen vooraf al behoorlijk aangewakkerd, na release stelde Metahuman niet teleur; onder meer ResidentAdvisor en XLR8R prezen de producties en de mix van "hyperactive crunk en spastic dubstep" van de producer uit Portland.

RWINA 014 Krampfhaft - Makin' Magic (12", EP)
Utrechter Joris van Grunsven heeft als Krampfhaft grote stappen gemaakt. Na het succes van de EP Spit Thunder bracht Rwina de volstrekt compromisloze opvolger Makin' Magic uit. Naar aanleiding daarvan kreeg hij onder meer uitnodigingen voor de Red Bull Music Academy, Noorderslag en Pitch. Het was ook de opmaat naar een US tour met Akkachar. Op derde EP First Threshold bewees Krampfhaft het hoge niveau vast te kunnen houden. Overigens bleek zijn eerste EP al 'te futuristisch' voor sommigen, Dj Shadow moest in december een dj-set stoppen toen hij Spit Thunder oplegde.

RWINA 019 Jameszoo - Faaveelaa (12", EP)
Bosschenaar Mitchel van Dinther is die andere Nederlandse sterkhouder op Rwina en evenmin op toegankelijke concessies te betrappen. De experimentele Jameszoo behoorde tot de 12van3voor12 van 2012 en zijn sterke jaar - waarin hij op Noorderslag stond en onder meer door Mojo-boekingen en het Stones Throw label werd opgepikt - kwam samen in de sterke Faaveelaa EP. Een EP als een sloppenwijk; die een lappendeken van tropische klanken en invloeden van dancehall tot hiphop en elektronica laat horen. Dit jaar pakte hij door met de Jheronimus EP (opgedragen aan stadgenoot Jheronimus Bosch), plus een release op Warp en een samenwerking met Flying Lotus-bassist Thundercat.

RWINALP002 Desto - Emptier Streets (Album)
De Finse groeibriljant Desto deed met twee EP's op Rwina al veel stof opwaaien. Eén van die EP's was naar verluidt al ver voordat die uit was door Mala op dubplate gesneden. Met album Emptier Streets vervulde hij die belofte medio dit jaar. Risto Roman stript zijn elektronica daarop tot de basis en kruidt dat met space crunk en hiphop-elementen. Dat leverde lyrische reacties op en Mixmag kroonde het tot Album vd Maand. Desto is straks op Eurosonic te zien.

RWINA 001 Starkey - Just A / Million (12")
De allereerste Rwina release in 2008. Amerikaan Starkey bracht drie vinyl-plakken op het Amsterdamse label uit voordat Planet Mu hem oppikte. PJ "Starkey" Geissinger uit Philadelphia hoort eigenlijk tot de generatie hak-en-zaag-dubstep-producers (werkte daarvoor al met Bong-Ra) en deze uitstekend getimede release paste goed in de tijdsgeest. Inmiddels is Starkey een grote (future) bass-meneer die werkte met o.a. Amon Tobin, ook releasede op Ninja Tune en mede-eigenaar is van de Seclusiasis en Slit Jockey labels.

5 jaar Rwina in 5 remixen met toelichting Chennouf

Krampfhaft - I Needed You (Om Unit remix)
Na Krampfhafts succesvolle debuut op Rwina wilden we een aantal remixes om weg te geven. Presk en Desto hebben er ook een gedaan. De OM Unit remix is gewoon een dancefloor wrecker met een hoge dosis science.

SRC - Goin' Out (Swindle remix)
Deze hebben we op de EP van Swindle uitgebracht. Het was niet gepland, maar meer een tune voor in zijn sets. We kregen echter zo veel feedback op die tune dat die wel op zijn EP moest. De originele staat op RWINA007, wat ook SRC zijn eerste release was voordat Numbers en Butterz hem ook tekenden.

Unknown Artist - Fine Day Bootleg - ZENKA001 bootleg van ons
Moest gebeuren dit. Uitgebracht als single sided 12", was binnen no-time uitverkocht. Weet nog dat er aanstekers de lucht ingingen in een uitverkochte Paradiso toen deze gedraaid werd.


Read full review of Fine Day - UNKNOWN ARTIST on Boomkat.com ©

Starkey - A Million - RWINA001
Hiermee begon alles in 2008. Ook zo'n bootleg die gewoon moest gebeuren. Voordat A Million een hit was in Nederland draaiden we deze in de club. Support van Diplo tot aan Rupture. Weet nog toen ik een testpressing aan Joker gaf tijdens Sonic Warfare vroeger en hij hem zonder na te denken draaide. Melkweg ging best kapot.

EPROM - Regis Chillbin (Machinedrum remix)
Remix van EPROMs 'Regis Chillbin' door Machinedrum. Deze B-kant van de single van Metahuman was een schot in de roos. Juke tempo, rave stabs, blaffende honden en doodgaande katten.

5 hoogtepunten van Chennouf:

Dat eerste album van EPROM uitbrengen en de reacties daarop... Dat was best wel overweldigend, net niet emo maar wel tof. Iedereen had het er over in de scene tot Diplo aan toe. Questlove gaf ons shoutouts en draaide het, Tyler the Creator vroeg om een track en SBTRKT noemde 'Regis Chillbin' de vetste clubtrack ever.

De laatste twee albums die we uitbrachten: de tweede van EPROM en zeker ook Single Point Edge. Heel tof om te zien dat die ook support kreeg uit de technohoek van mensen als Surgeon, Blawan en A Made Up Sound (2562). Ik kreeg een mailtje van 2562: 'yo ik heb net Single Point Edge gecheckt, erg goede shit!'.

De eerste tournee met Krampfhaft in Amerika. Toen hebben we uitsluitend uitverkochte shows gedaan. De beste was de Low End Theory avond in San Francisco met The Gaslamp Killer op de mic. Toen ik zelf aan het draaien was had ik het nog niet echt door, maar toen Joris na mij kwam wel: 'het gaat echt los, dit is heel vet!'

De Rwina labelnights met onder meer de ADE-editie van vorig jaar en de uitverkochte 5 Days Off van dit jaar. Maar die we ook door heel Europa deden: Antwerpen, Brussel, Leipzig, Oslo, Kiev, Bristol en Helsinki in Europa, plus San Fransisco, Sacramento, Humboldt en San José in US. Met name Kiev was heel vet. Het was de eerste keer dat ik in de Oekraïne was en ik had echt geen wat te verwachten, maar dat viel heel erg mee. Het is echt een gruwelijke stad, 13 december heb ik weer een boeking daar.

Vijf jaar als vinyllabel kunnen doen wat je wilt doen en nog altijd bestaan. En dat vieren met Rwina-artiesten EPROM, Taz, Kramphaft en Jameszoo en met speciale gast Kutmah, die ons altijd gesupport heeft. Dat het met die jongens waar je platen van uitbrengt echt een familiegevoel is, dat is best wel tof. Ondertussen zijn we allemaal gaan trouwen, hebben kinderen en zo gekregen en dat toch allemaal maar meegemaakt. Ik zie gasten als Jameszoo en Krampfhaft het ook écht goed doen, de wereld in gereleased en best wel opgepikt worden. Eigenlijk gaat het met iedereen heel goed en daar word ik wel trots van.

Rwina is 5 Jaar, vrijdag 29 november in Melkweg, Amsterdam. Line-up: EPROM, Kutmah, Akkachar, Taz, Kramphaft & Jameszoo. Zaterdag 30 november in 013, Tilburg: SubQuake invites Rwina met EPROM, Akkachar & Jameszoo.