Free Record Shop is failliet

Mogelijke doorstart als entertainment-shop, aldus hoofdkantoor

Timo Pisart ,

Free Record Shop zal aanstaande maandag het faillissement aanvragen voor de Nederlandse tak. Met die mededeling kwam eigenaar Hans Breukhoven zojuist aan het personeel van de keten. Dat zou een ramp kunnen zijn voor de Nederlandse muziekmarkt, aangezien de Free Record Shop nog altijd een marktaandeel had van 25-30 procent. Mogelijk zal de keten een doorstart vinden als entertainment-shop. Eerder liet CEO Herman Hovestad nog weten dat er van een naderend faillissement geen sprake was.

Game Mania en de Belgische organisatie van Free Record Shop vallen niet onder het faillissement, maar de Nederlandse tak van de muziek- en entertainmentketen heeft vandaag aangegeven maandag faillissement aan te vragen. Er wordt nu gekeken of er een doorstart kan worden gemaakt als entertainment-shop op basis van een crediteurenakkoord. Met de curator wordt eveneens bekeken of de winkels vooralsnog open kunnen blijven. "Het is kansrijk dat er winkels van Free Record Shop in het straatbeeld blijven bestaan", aldus de directie. De Nederlandse tak van Free Record Shop behelst 141 filialen en 755 werknemers.

Eerder goed gevoel over schuld
In april bleek de keten in gesprek met de Belastingdienst over een schuld. Aan 3voor12 vertelde Free Record Shop toen nog 'een goed gevoel' te hebben over de gesprekken. Van een dreigend faillissement zou geen sprake zijn.

"Omvallen Free Record Shop zou een ramp zijn"
Eerder peilde 3voor12 al wat de gevolgen zouden zijn van het omvallen van de Free Record Shop voor de Nederlandse muziekindustrie. Dick van Dijk van Plato en Martin de Wilde van branchevereniging voor de entertainmentretail NVER concludeerden dat dat "een ramp" zou zijn. De Free Record Shop had nog altijd een marktaandeel van 25-30 procent - meer dan Bol.com. Met het omvallen valt een flink deel van de handel weg, en dat zullen labels en distributeurs direct merken. Van Dijk: "De situatie waar nog maar een paar mensen op het kantoor van een platenmaatschappij zit, komt steeds dichterbij. Er zijn gelukkig steeds meer kleine labeltjes die zich er weinig van aan zullen trekken, maar voor major labels is het wel van belang."